Mesec: junij 2021

  • ZELENA LUČ ZA VEČNAMENSKO DVORANO V LOŠKI DOLINI

    Občinski svet Občine Loška dolina je na zadnji seji potrdil projektno nalogo za večnamensko športno dvorano in s tem dal zeleno luč za nadaljevanje projekta. S tem je tudi prekinil zaplete, ki so se pojavljali pri projektu. Kot je za STA povedal župan Janez Komidar, je tako zdaj odprto okno za nadaljnje postopke.

    Spomnimo, da je občinski svet zavrnil prvo zasnovo projekta. Zanjo je občina pridobila že tehnično-projektno dokumentacijo, izdano je bilo gradbeno dovoljenje,  zagotovljena sredstva, javno naročilo pa objavljeno junija 2018, a so občinski svetniki ocenili, da je projekt predrag, in sprejeli sklep, da občina pripravi novo zasnovo. Občina jo je pripravila in na zadnji seji občinskega sveta minuli teden  dobila zeleno luč. Občinski svetniki so potrdili tako projektno nalogo kot dokument identifikacije investicijskega projekta, kar po županovih besedah pomeni, da lahko zdaj nadaljujejo celoten postopek.

    Po novi zasnovi bo projekt stal okoli 5,7 milijona evrov. To je sicer več, kot so ob odločanju o prvi zasnovi pričakovali občinski svetniki, ki so menili, da dvorana ne sme stati več kot štiri milijone, a po županovih besedah nižje od zdaj ocenjene vrednosti ne gre, če želijo, da ima objekt vse tisto, kar želijo. Projekt bo šel po Komidarjevih besedah zdaj na Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, preko katere bodo nato izvedli idejni natečaj in projektiranje. “Če bo postopek preko zbornice stekel v letošnjem letu, bo projektna dokumentacija pripravljena nekje ob koncu naslednjega leta, nato sledijo razpis za izvajalca in sama gradnja,” je povedal. 

    Lokalna televizija Oron bo posnetek seje občinskega sveta predvajala danes ob 20. uri,  jutri ob 21. uri ter v nedeljo ob 13h.

     

    Avtor:STA, MMP
  • NOVA HANGARSKA VRATA NA LETALIŠČU POSTOJNA

    Postojnski letalci so v soboto pred občnim zborom predali svojemu namenu nova zložljiva električna moderna vrata letalskega hangarja. Stara lesena masivna vrata so namenu služila več ko 70 let in uspešno kljubovala vsem vremenskim neprilikam in viharjem v tem obdobju.

    Predsednik Aerokluba Miha Matevžič in nekdanji predsednik Miran Briški sta slavnostno prerezala trak in simbolično odprla vrata  ter tako nakazala  razvoj športnega letalstva v Postojni. Na občnem zboru so letalci pregledali svoje delo v minulem letu. Upravnik letalske šole Boštjan Rudolf je v svojem poročilu predvsem poudaril šolanje novih jadralnih pilotov, uspešno organizacijo vikend tekmovanja in ne nazadnje uspešne prelete in doseganje vrhunskih višin z jadralnimi letali. Kljub nekoliko nižjem seštevku naletenih ur je bila lanska sezona uspešna, varna in tekmovalno obarvana. Načrt razvoja športnega letenja v Postojni sloni predvsem na  jadralnem letenju, modernejšemu letalskemu parku, šolanju mladih in varnosti tako na tleh kot v zraku. Letalci so vodenje kluba ponovno zaupali dosedanjemu predsedniku Mihi Matevžiču.

    Avtor: Andrej Bratož 

    • Aeroklub Postojna vrata
  • O TRŽAŠKI NA IZREDNI SEJI

    Postojnski svetniki bodo na pobudo skupine desetih članov občinskega sveta s prvopodpisano Teo Konrad na današnji izredni seji obravnavali plan prometnega režima na Tržaški cesti v Postojni. Med predlogi sta ohranitev zdajšnje omejitve hitrosti in umestitev večjega števila parkirišč na širših delih ulice.

    Župan Igor Marentič je podoben zaplet, kot pravi, predvideval. Ob tem spominja na javne razprave, ki so se začele že pred petimi leti in so predstavljale najprej podlago za izdelavo celostne prometne strategije in na koncu projekta obnove, a se jih je udeleževala le peščica zdaj najbolj glasnih stanovalcev. Obljublja tudi, da bodo nadomestili skoraj vseh 50 manjkajočih parkirišč, ki pa seveda ne bodo več pred vrati stanovanj, saj, kot pravi, tega od Občine nihče ne more zahtevati. Poslušaj. 

     

    Foto: postojna.si 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • JAVNO NAROČILO SE IZTEKA

    Občina Cerknica je objavila javno naročilo za izgradnjo Doma zaščite in reševanja z medgeneracijskim centrom na Rakeku. V bližini pokopališča bo namreč drugo leto popolnoma  končan objekt, ki bo služil gasilcem in ostalim krajanom. Ti se zdaj v večjem številu lahko dobivajo le v osnovni šoli. Rakek, pa pravi župan Marko Rupar, potrebuje dvorano, ki lahko sprejme okoli 150 ljudi.

    Vanjo bodo iz osnovne šole preselil tudi manjše prireditve.  Pri aktualnem javnem naročilu gre za gradnjo stavbe, pri kateri bodo upoštevali tudi  okoljske vidike iz Uredbe o zelenem javnem naročanju. Prispele ponudbe bodo odprli v petek. Poslušaj. 

    Foto: dokumentacija Občine Cerknica 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • V DANAH SE OBUJA PLETARSKA OBRT

    Na domačiji Kandare v Danah Bernarda in njen mož Franci skrbita za ekološko kmetijo, nedavno tega pa sta se odločila, da bosta obudila rokodelsko obrt pletarstva, ki je za naše kraje nekoliko manj običajna. Pred tremi leti sta si uresničila dolgoletno željo in se vpisala v rokodelski center v Ribnici. Zdaj zaključujeta pletarsko šolo, imata pa tudi možnost pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo in tako postati mojstra pletarstva.

    Oba spoštujeta tradicijo in naravo, zato odločitev za izdelavo košar, cekarjev, jerbasov in drugih pletenih predmetov ni bila težka. Vso zimo sta pridno delala in zdaj se že lahko pohvalita z lepim naborom rokodelskih izdelkov, ki človeka prevzamejo. Pri delu uporabljata navadno lesko, hudo lesko, srobot in vrbo. Idealen čas za nabiranje in delo je od jeseni do spomladi, saj je les takrat bolj v mirovanju. Zimski večeri so za Bernardo in Francija zelo dragoceni, saj lahko ob pletenju košar preživljata več časa skupaj in z otroki. Več v prispevku.

    Avtor:Vesna Kovač
    • Bernarda in France -pletarstvo 1
    • Bernarda in France - pletarstvo 2
    • Bernarda in France - pletarstvo 3