Mesec: marec 2024

  • NEDELJSKI KLEPET: TATJANA LUŽAR

    Tatjana Lužar je tajnica Župnijske karitas Cerknica že 15 let. V tej humanitarni organizaciji je dejavna še dve leti več, vanjo se je vključila na povabilo legendarnega duhovnika Jožeta Vidica.

    Z ljudmi je delala že na upravni enoti, kjer je bila v službi. Malo pred upokojitvijo pa se je odločila za prostovoljstvo. »Rada imam ljudi, osrečujejo me,« je povedala in se spomnila, da so bili prijazni in odrtih rok do ljudi tudi njeni starši in stara mama. Pri svojem karitativnem delu ne opaža le materialnih stisk ljudi, ampak ugotavlja, da je v naši družbi veliko osamljenih ljudi, še posebej starejših. Pozdrav, pogovor, objem nič stanejo, nekomu pa dajo veliko, naroča kar vsem v družbi. »Lepo je biti prostovoljec, saj te ljudje napolnijo,« je dejala v pogovoru. Da jo ljudje napolnijo in ne preobremenijo, pa se lahko zahvali Šoli za svetovanje. Organizirala jo je Škofijska karitas, vodila pa dr. Stanko Gerjolj in Ana Rožman. Poslušaj. 

     

     

     

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • MED NAMI: POČITNICE ZA OTROKE S POSEBNIMI POTREBAMI

    Barbara Marič je specialna in rehabilitacijska pedagoginja, ki nam je predstavila počitniške aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami. Prihaja iz šolstva, kjer je opazila, da ti otroci nimajo veliko možnosti za preživljanje počitnic.
    Stremi k programom, ki so namenjeni prav otrokom s posebnimi potrebami, a vanj vključuje otroke z rednega programa. Na gozdnih taborih se spoznavajo z osnovami prve pomoči, pripravljajo izdelke iz lesa in zelišč. Kaj otroci doživljajo in kako se povezuje z lokalnimi šolami, nam je zaupala v pogovoru.

    Avtor:Jaka Zalar
  • NOVA IZDAJA EDWARDA BROWNA V CERKNIŠKI KNJIŽNICI

    Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je sporočila, da pridobila zanimivo knjižno redkost, ki obravnava Cerkniško jezero.  Gre za dve deli Edwarda Browna, obe sta prvi izdaji, vezani v eno knjigo. Izšli sta v drugi polovici 17. stoletja. Eden izmed potopisov obravnava tudi Cerkniško jezero. Ker Janez Vajkard Valvasor z Angleževim opisom ni bil zadovoljen, se je raziskovanja Cerkniškega jezera lotil še sam.

    Gre za deli “Potovanje od Dunaja na Štajersko, Koroško, Kranjsko in Furlanijo: Od nenavadnega Cerkniškega jezera do živosrebrnih rudnikov v Idriji in do ostalih izjemnih krajev v Alpah” iz leta 1673 in štiri leta mlajše delo “An account of several travels through a great part of Germany: in four journeys.”

    Kot je pojasnila cerkniška knjižnica, je bil Edward Brown, ki je živel med letoma 1644 in 1708, zdravnik in  član Kraljeve družbe. Preko slovenskega ozemlja potoval leta 1669. Na enem izmed potovanj se je z Dunaja odpravil v Celovec, čez prelaz Ljubelj,  v Ljubljano, Borovnico, Cerknico, kjer je obiskal tudi  slavno Cerkniško jezero. Po povratku je objavil prej omenjeni potopis A Brief Account of Some Travels … , ki je bil takrat edini dostopni angleški vir o slovenskih krajih za tuje popotnike. V natančnih opisih pozornost posveča opisovanju pokrajine in pojavov, predvsem Cerkniškemu jezeru, njegovim značilnostim, živalstvu in ribolovu. Knjigo so večkrat ponatisnili in prevedli v nemščino, francoščino, nizozemščino. Delo A Brief account …  Edwarda Browna je pomembno, ker je z opisom Cerkniškega jezera  vzpodbudilo Valvasorja, da je začel poglobljeno preučevati jezerski fenomen, saj z Angleževim opisom ni bil zadovoljen. 

    Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je domoznanski oddelek vzpostavila leta 1992. v njem zbira, obdeluje in hrani domoznansko gradivo z občin Cerknica, Loška dolina in Bloke. Hrani osebni knjižnici Jožeta Udoviča, Maričke Žnidaršič in slikovni arhiv Brestovega obzornika, je pa tudi pobudnica in sozaložnica prevodov in izdaj najpomembnejših znanstvenih del iz preteklosti, ki obravnavajo Notranjsko, zlasti Cerkniško jezero, če omenimo le nekaj dejavnosti oddelka.

     

    Foto: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica