Mesec: april 2024

  • PRVOMAJSKA BUDNICA Z GODBO CERKNICA

    Godba Cerknica je bila ustanovljena kot godbeni odsek Gasilskega društva Cerknica. V takratni Dravski banovini je bila ena boljših godb. Letos obeležujejo stoto obletnico, vsako leto pa ob prvem maju tradicionalno zakorakajo po ulicah Cerknice. Pogovarjali smo se s tolkalistom Vitom Opeka. 

    Domačini jih vedno radi pričakajo. Vito pravi, da na budnici ne sme manjkati pesmi Štalca, ki je bila napisana prav za cerkniško godbo. Igrali bodo železen repertoar prvomajskega jutra. Pri godbi Cerknica je aktivnih članov približno 50, vselej pa se jim lahko pridružijo tudi novi člani.

    Avtor:Maša Zidar
  • V LOŠKI DOLINI BO JUTRI IGRALA GODBA

    Prvi maj zjutraj na vas prinaša tudi godbo. Ob igranju teh se bomo zbudili v sredino jutro. Pihalni orkester Kovinoplastika Lož bo letos tradicijo ohranjal po različnih vaseh. Pogovarjali smo se s flavtistko in oboistko, Barbaro Lah.

    Začeli bodo ob pol šesti uri zjutraj, od kraja do kraja pa se bodo vozili z avtobusom. Domačini so jih v vsakem kraju veseli. Barbara Lah pravi, da so na budnici obvezne koračnice, te pa bo moč slišati tudi letos.

     

    Foto: Pihalni orkester Lož

    Avtor:Maša Zidar
  • V ILIRSKI BISTRICI BO TRADICIONALNO ZAIGRALA GODBA

    Ob prvem maju ob jutranji budnici po vsej Sloveniji zaigrajo godbe. Nič kaj drugače ne bo niti pri nas. Pihalni orkester Ilirska Bistrica deluje pod taktirko Janka Poklarja, s katerim smo se pogovarjali.

    Ilirska Bistrica je velika občina zato bo orkester ob letošnjem prvem maju moč slišati na severnem delu občine. Ure igranja v različnih krajih je sicer določena, vendar se urnik rad zavleče. Na budnici po njegovem mnenju ne sme manjkati slovenskih koračnic.

     

    Foto: Pihalni orkester Ilirska Bistrica

    Avtor:Maša Zidar
  • POSTOJNSKI GODBENIKI BODO ZAČELI NA TITOVEM TRGU

    Postojnska godba 1808 nadaljuje tradicijo prvomajskih budnic, njihov jutranji razpored se začne ob 6.30 na Titovem trgu v Postojni. Od tam se bodo podali po Tržaški cesti in po bližnjih vaseh, Pivke pa letos ni na seznamu.
    Obiskovalci se lahko veselijo obsežnega repertoarja koračnic, je pa vsaj na Dilcah navada, da zazveni vsaj ena Avsenikova. Prav tam bodo imeli daljši postanek. Godbeniki bodo v maju povabili še na ponovitev koncerta filmske glasbe, ki je v začetku aprila navdušil v pivškem Krpanovem domu.

    Avtor:Jaka Zalar
  • SLOVENSKI VESOLJSKI ZAJTRK NA TRETJEM MESTU

    Študenti Višje strokovne šole BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk. Pripravili so ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.

    Ekipo so sestavljali: študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Cerkničanka  Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka. Slovenska ekipa je bila prva neameriška v zgodovini tekmovanja. 

     

     

    Foto: arhiv BIC 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin, STA