Mesec: september 2019

  • PRI KAZNIVEM DEJANJU ZASAČILI KRIMINALISTA

    Koprski kriminalisti so pri kaznivem dejanju zasačili svojega sodelavca. Na sled so mu prišli pri preiskavi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Kriminalist je že dobil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

    Kot so sporočili s koprske policijske uprave, so njihovi kriminalisti preiskovali sum neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Na podlagi zbranih podatkov je koprsko okrožno državno tožilstvo odredilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper slovenskega državljana. Z izvajanjem teh ukrepov pa so kriminalisti septembra potrdili, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen na Policijski upravi Koper.

    V skladu z zakonom je okrožno državno tožilstvo predkazenski postopek odstopilo oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). Temu so na koprski policijski upravi nudili potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov in z njim aktivno sodelovali. Na podlagi intenzivnega dela so nato prijeli dva osumljenca, eden od njiju je bil kriminalist. Vse nadaljnje aktivnosti je prevzel posebni oddelek SDT, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj.

    Kriminalistu so na podlagi sklepa generalne direktorice policije 28. septembra izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela za čas trajanja postopka. Odvzeli so mu službeno orožje in onemogočili dostop do vseh internih evidenc policije.

    Na Policijski upravi Koper so ob tem dodali, da v policiji obsojajo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki ima znake kaznivih dejanj. O vsakem takem primeru dosledno obveščajo posebni oddelek SDT in zoper take policiste izvajajo delovnopravne ukrepe. “Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva, tako v skladu z zakonodajo, kot tudi kodeksom policijske etike,” so še zapisali.

  • ULIČNE TABLE OŽIVLJAJO NAJVEČJI TRG NA KRANJSKEM

    V Cerknici so odkrili tri ulične table, ki obiskovalcem in domačinom predstavljajo nekdanjo Cerknico. Poleg starih fotografij in razlage v slovenščini ter angleščini so na njih tudi qr kode. Tako s pomočjo mobilnega telefona še več izvemo o predvojni Cerknici in njenih ljudeh, saj nas povežejo s spletno stranjo Stareslike.

    Table stojijo na začetku Male in Velike gase ter na Placu, če fotografije na njih poimenujemo z imeni ulic in trga, ko so fotografije nastale, in prikazujejo te tri tipične trške predele v času pred 2. svetovno vojno. Danes moramo reči, da stojijo na začetku Gerbičeve ulice in Partizanske ceste ter na Taboru  in so na najboljši možni način: s sliko in besedo ter tudi z uporabo sodobne tehnologije lep zgodovinski vodnik po stari Cerknici, nekaj največjemu trgu na Kranjskem. Tone Urbas iz Sveta za kulturo Občine Cerknica  računa, da bodo postavili še dve ali tri ulične table. Tabel ne bi bilo brez skupine Stareslike, ki že skoraj deset let na svoji spletni strani vsak dan objavi staro fotografijo z  ožje Notranjske s komentarjem. Urednik Miloš Toni pravi,  da gre za lep uvod v praznovanje 10-letnice skupine, župan Marko Rupar pa obljublja, da je občina takšne “majhne projekte z velikimi učinki” vedno pripravljena podpreti. Prisluhni. 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • stare slike ulične table mala gasa
    • stare slike ulične table velika gasa
  • LAS SPREMINJA STRATEGIJO LOKALNEGA RAZVOJA

    LAS med Snežnikom in Nanosom je pred nekaj dnevi dobil nove člane organov skupine za naslednji štiriletni mandat. Nova predsednica LAS je postala Maja Piškur, ki prihaja iz Postojne, podpredsednik LAS je tudi v novem mandatu Boštjan Glažar, ki zastopa interese občine Pivka, izvolili so tudi nov 12-članski upravni odbor.

    Z resnim delom bo novo vodstvo začelo že v prvih dneh oktobra, ko bo obravnaval pomembno spremembo Strategije lokalnega razvoja LAS. Delavnica, na kateri bodo  predstavili osnutek sprememb Strategije, bo jutri ob 18.  uri na  Kmetiji Slavec v Knežaku, kjer bo pogovor tekel tudi o potrebah lokalnega okolja. Maja Piškur zato vabi predvsem podjetnike, ki bi želeli sodelovati na pozivih LAS za dodelitev finančnih sredstev. Prisluhni. 

       

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • VARNO NA KOLESU V KUTEŽEVEM

    Med ambasadorji programa Varno na Kolesu je tudi OŠ Podgora-Kuteževo, kjer so  aktivno ozaveščali o trajnostni in varni mobilnosti ter preizkusili svoje kolesarske spretnosti na kolesarskem poligonu. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

     Na šoli so prejšnji teden, v okviru Evropskega tedna mobilnosti, organizirali  kolesarske aktivnosti za učence in spodbujali uporabo okolju prijaznejših prevoznih sredstev. V duhu spodbujanja aktivne in varne udeležbe najmlajših v promet so izvedli kolesarski poligon na šolskem igrišču. Na njem so se preizkusili učenci 5. razreda, ki se letos pripravljajo na kolesarski izpit, svoje kolesarske spretnosti pa so preverili tudi ostali šolarji. Edini pravili, ki so ju učenci na poligonu morali upoštevati, sta bili seveda varna vožnja in uporaba ustrezne kolesarske opreme. Na koncu so se prav vsi udeleženci razveselili še simboličnega darilca Varno na kolesu, ki po zagotovo poskrbelo za še lepše kolesarske izkušnje, so sporočili iz programa Varno na kolesu. 

    Vodja programa Varno na kolesu Tanja Medved je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veseli smo odziva učencev OŠ Podgora Kuteževo, ki so s svojim aktivnim delovanjem dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«   

     

     

  • NAGRADILI GOSTILNO MIKLAVČIČ IN VELIKI VRH

    V petek je v večnamenski dvorani Bloški smučar v Novi vasi na Blokah potekala osrednja občinska proslava, s katero so obeležili praznik občine Bloke. V počastitev tega praznika so se septembra odvijali številni športni dogodki, med njimi tudi znameniti Mihaelov sejem.

    V času samostojnega delovanja so Bločani napisali že veliko dobrih in uspešnih zgodb. Občina skrbi za racionalno upravljanje okoljske, prometne in druge infrastrukture. Že šesti mandat jo vodi župan Jože Doles in Bloke spadajo med redke slovenske občine, ki imajo že vse od ustanovitve dalje istega župana. Na proslavi so obiskovalci uživali ob pestrem kulturnem programu in glasbenih nastopih različnih izvajalcev, župan pa je podelil tudi dve občinski priznanji. Prejeli sta ju Gostilna Miklavčič z Velikih Blok in Vaški odbor Veliki Vrh. Župana in nagrajenca smo povabili pred mikrofon. Poslušaj. 

     

    Foto: Stane Jakopin/Občina Bloke 

    Avtor:Vesna Kovač
    • bloke nagrajenci 2019 Majda Debeljak
    • Bloke nagrajenci 2019 Jože Doles