Mesec: november 2015

  • novice radio94 r94

    BISTRIŠKI UTRINKI

    Na ilirskobistriški lokalni televiziji Galeja so na začetku meseca premierno predvajali novo informativno oddajo, ki posebno pozornost namenja področju kulture. Oddaja je razdeljena na pet sklopov. Prvi predstavlja splošne dogodke v občini Ilirska Bistrica, enega bodo še posebej izpostavil, sledi sklop o bistriški mladini, četrti sklop pokriva področje kulture ter zabave, zadnji pa je namenjen športu. Poslušaj.
  • novice radio94 r94

    BOŽIČEK ZA EN DAN

    Tudi letos sta se ekipi  Mladinskega centra Postojna ter Kluba študentov občin Postojna in Pivka   pridružili vseslovenski akciji Božiček za en dan.  V MCP-ju že  čakajo na vaše škatle,  z darili. Dobili jih  bodo dobili otroci, ki jih starši sicer ne morejo obvarovati. Za sodelovanje se je potrebno prijaviti na spletni strani www.bozicekzaendan.si, tam izbrati otroka in zanj napolniti škatlo. Lani se je darila razveselilo več kot 7500 otrok. Poslušaj.
  • novice radio94 r94

    DREVAK – DRAGOCENA DEDIŠČINA ALI BREME?

    Drevak je starodavni čoln porečja Ljubljanice, ki je v funkciji preživel samo na Cerkniškem jezeru. Le še en mojster ga zna narediti. Ko je občinski svet v Cerknici spreminjal odlok plovbnem režimu na jezeru, se je strinjal z amandmajem, da morajo ponudniki, ki na jezeru oddajajo plovila, število novodobnih čolnov izenačiti s številom drevakov. Slišali boste tri različna razmišljanja. Občinski svetnik, ki je predlagal amandma, Blaž Knez meni, da sta zdaj na vrsti občina in Notranjski regijski park. Zagotovita naj, tudi s pomočjo razpisov, da bo na jezeru dovolj drevakov. Ker v občutljivem območju ni prostora za množičnost, pa naj razmislita o elitnem turizmu. Direktor parka Matevž Podjed poudarja, da morajo vso odgovornost za sprejeto odločitev nositi tisti svetniki, ki so predlog podprli. Park sicer podpira proces prenašanja znanja izdelave drevaka, a tako kot župan Marko Rupar meni, da sprejeti odlok ni realen. Projekti podpirajo prenos znanja in ne izdelavo posameznega čolna. Poslušaj.
  • novice radio94 r94

    V ZAGORJU JE SPOMIN NA LEO FATUR ZELO ŽIV

    V Zagorju pri Pivki so ponosni na  slovensko mladinsko pisateljico, pesnico in dramatičarko Leo Fatur, rojeno v tej vasi na Zgornji Pivki. Kulturno-prosvetno društvo Miroslav Vilhar Zagorje bo prireditev ob 150. obletnici rojstva pisateljice pripravilo to soboto ob 17. uri v kulturnem domu Zagorje. Ob tej priložnosti je društvo izdalo njeno povest V burji in strasti. Lea Fatur je bila zelo zanimiva in izjemna osebnost, njeno delo pa še ni popolnoma raziskano, nam je povedala članica društva Alenka Brožič. Poslušaj.