Mesec: oktober 2014

  • novice radio94 r94

    Z BAKLAMI DO RAZVALIN GRADU ŠTEBERK

    Grad Šteberk  je bil eden najpomembnejših oglejskih fevdov na Notranjskem.  Ostanke grajskega palacija datirajo v 12. stoletje, grad se je nato  širil, v renesansi so ga obdali še z obzidjem in grajsko poslopje je postalo eno najbolj obsežnih v širši okolici. Grad so opustili v 16. stoletju, zaradi odmaknjene lege, pa so razvaline  še danes dobro ohranjene, saj jih niso porabili za gradbeni material. Društvo ljubiteljev Križne jame in bližnja Tekavča ograda  v petek vabita na pohod z baklami, do ruševin gradu, ki leži v gozdu v bližini vasi Lipsenj ob Cerkniškem jezeru. Pohodniki   si bodo ogledali še nekaj znamenitosti v okoliških gozdovih. Prisluhni.

  • novice radio94 r94

    BO BREZNO TREH SRC RAZKRILO ŠE KAKŠNO SKRIVNOST?

    Brezna so v snežniškem pogorju zelo pogosta, najgloblje do sedaj znano pa je ti. Brezno Treh src. Omenjeno brezno in njegovo raziskovanje med letoma 2009 in 2014  bodo danes ob 18. uri spoznali obiskovalci predavanja v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica. Tudi ostala snežniška brezna in jame jim bosta predstavila člana Društva za raziskovanje jam Ljubljana Tomaž Šuštar in Franci Gabrovšek. Na območju Snežnika, glede na nadmorsko višino, kjer so vhodi v podzemlje, in glede na dejstvo, da so izviri precej nižje, bi lahko pričakovali jame globlje od kilometra. Snežnik zato nudi še veliko izzivov in odkritij, ki odgovarjajo tudi na vprašanja  o strukturi krasa  in pretakanju kraških  voda. Vodo iz prej omenjenega brezna verjetno napaja vodozbirno območje pri Reki.  Poslušaj.

  • novice radio94 r94

    VZGOJITELJICE PREDŠOLSKE OTROKE VABIJO V NARODNI DOM

    Vzgojiteljice iz enote Tabor Vrtca Logatec otroke vabijo na ogled jesensko obarvane igrice z naslovom Nekoč je bila. V Narodnem domu jo bodo uprizorile   danes ob 17.  uri. Kot je povedala vzgojiteljica Janja Eržen, vrtec, otroci in starši zgledno sodelujejo, tako je prišlo tudi do današnje uprizoritve. Prisluhni.

  • novice radio94 r94

    MLADI PODJETNIKI USPOSABLJANJE ZAČENJAJO DECEMBRA

    Četrta skupina operacije Podjetno v svet podjetništva je na polovici usposabljanja, na Regionalni razvojni agenciji Notranjsko kraške regije pa se že pripravljajo na prihod naslednje skupine bodočih podjetnikov, ki se lahko na poziv prijavijo do 6. novembra. Deset izbrancev bo svojo podjetniško idejo 4 mesece razvijalo  ob podpori mentorjev. Pogovarjali smo se z Martino Erjavec z RRA in Davidom Leskovcem, ki nam je predstavil svojo izkušnjo. Poslušaj.