Mesec: november 2021

  • NASELJA Z RAZGLEDOM – RAZSTAVA O GRADIŠČIH

    Notranjski muzej Postojna bo Ta veseli dan kulture obeležil s študijsko-fotografsko razstavo, ki nosi naslov Naselja z razgledom, avtorja, Peter Križman in Alma Bavdek, pa sta jo podnaslovila Prazgodovinska najdišča na Notranjskem, oblikoval jo je Vasja Cenčič.

    Avtorja predstavljata 11 gradišč od Babnega Polja do Ilirske Bistrice, kjer se je v prazgodovini razvila enotna kultura, imenovana notranjska. Spodnjepivško kotlino predstavljata Grad nad Šmihelom pod Nanosom in Sovič nad Postojno, dolino reke Reke Trnovo pri Ilirski Bistrici in  Sveta Katarina pri Jelšanah, geografsko enoto Planinsko polje  zastopa Stari grad, Loško dolino Križna gora, Cerkniško kotlino Gradišče na Slivnici, Logaško pa Velike bukve, z Babnopoljske planote – prehoda proti Kvarnerju – avtorja predstavljata gradišče Farjevka in že omenjenim gradiščem dodajata še dve posebni: Cvinger ob Cerkniškem jezeru in Rakov Škocjan. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PERSPEKTIVA: OD ŠOLARJEV DO IZKUŠENIH PODJETNIKOV

    Podjetniški inkubator Perspektiva bo tudi konec leta pripravil več dogodkov, s katerimi bo podjetnikom pomagal pri ustanavljanju ali razvoju podjetij, razvijanje dobrih idej bo spodbujal tudi pri šolarjih in se  še posebej posvetili turizmu.

     Zadnji novembrski dogodek bo današnja delavnica, na kateri bodo udeleženci dobili odgovor na vprašanje, Kdaj in kako s pravicami intelektualne lastnine ustrezno zaščitite svoj produkt ali storitev. O ostalih dogodkih smo se pogovarjali z vodjo inkubatorja dr. Jano Nadoh Bergoč. Poslušaj.  

     

    Foto: Simon Avsec 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ENA SAMA VOŠČILNICA LAHKO PRINESE VELIKO VESELJE

    DEOS – Center starejših Notranje Gorice že šesto leto vodi akcijo Mala pozornost za veliko veselje. Ljudi spodbuja k izdelovanju voščilnic, te pa  nato razveselijo starostnike v domovih po celi Sloveniji. Cilj Deosa je, da ob božičnih praznikih razveseli čim več stanovalcev domov upokojencev, nam je povedala direktorica centra iz Notranjih Goric Ana Petrič.   

    Akcija traja do  10. decembra, zato je še dovolj časa, da je tudi vaša voščilnica med 21 tisočimi, kolikor jih želijo zbrati. Poslušaj. 

    Avtor:Rebeka Primc
  • VEČER, POSVEČEN IGORJU MEZGECU

    Spominski večer z razstavo fotografij, posvečen alpinistu in fotografu iz Postojne Igorju Mezgecu bo v četrtek ob 18. uri v Knjižnici Postojna. Sodelovali bodo: Bogdan Biščak, Igor Škamperle, Rado Fabjan in Matevž Lenarčič.

    Kot so zapisali v knjižnici, je Igor Mezgec umrl  lani maja, mnogo prezgodaj in poln načrtov. Profesor fizike, alpinist, planinec in fotograf je bil  nepogrešljiv član legendarne alpinistične »postojnske četvorke«, prijateljske naveze, ki je ves čas ohranjala tople, globoke in trdne ustvarjalne vezi. Poleg tega, da je bil Mezgec poznan po mnogih skupnih alpinističnih podvigih, je bil tudi izvrsten fotograf. V nepreglednem kaosu naravnih elementov je videl in dolga leta s svojim analognim Pentaxom beležil lepote, ki so jih vsi drugi spregledali.
    V spominskem večeru bodo njegovi soplezalci in prijatelji obujali doživetja in utrinke s skupnih poti. Na ogled bo tudi razstava Igorjevih odličnih fotografij z motivi narave. Udeleženci spominskega večera, se bodo  tudi sprehodili  še skozi knjigo Dotiki pokrajine, v kateri literarne zapise alpinističnega kolega Igorja Škamperleta dopolnjujejo Igorjeve impresivne fotografije, so navedli v Knjižnici Bena Zupančiča.

    Vir: Knjižnica Bena Zupančiča Postojna 

  • AKTIVNI ŠTUDENTJE NOTRANJSKE

    Notranjski študentski klub  šteje 150 članov,  gre za dijake in študente  s prebivališčem v občinah Cerknica, Loška dolina in Bloke.  Kljub razmeram se klub trudi aktivno sodelovati v zabavnih in humanitarnih programih.

    Trenutno je aktualna akcija Mala pozornost za veliko veselje. Člani NŠK so izdelali že 50 voščilnic. Kdorkoli pa lahko naredi voščilnice doma in jih prinese k njim.  Pogovarjali smo se z novo predsednico kluba Stašo Braniselj. 

    Avtor:Rebeka Primc