Mesec: junij 2020

  • DORA SE JE VRNILA V POSTOJNO

    V začetku marca se je po dveh letih v Postojno že tretjič vrnila mobilna preventivna enota DORA,  a se je zaradi epidemije žal že čez 14 dni poslovila. Od 25 maja spet stoji ob postojnski porodnišnici, v naslednjih mesecih pa bodo na pregled povabili še preostale od 5500 žensk med 50 in 69 letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. Mobilna enota bo v Postojni celo poletje, saj želijo nadoknaditi izpad zaradi epidemije. Kot je povedala radiologinja, mag. Kristijana Hertl, se odzivnost žensk povečuje, a vseeno še ni takšna, kot bi si želeli.

    Ženske iz občin Bloke in Loška dolina pa na preglede vsaki dve leti vabijo v presejalni center v ZD Ljubljana na Metelkovi ulici. V zadnjih dveh letih je bila udeležba vabljenih z Blok 72, iz Loške doline pa 66 odstotna.

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • LEKARNA LJUBLJANA TOŽI OBČINO POSTOJNA

    Javni zavod Lekarna Ljubljana na Okrožnem sodišču v Ljubljani od Občine Postojna terja skoraj 190.000 evrov odškodnine zaradi neizpolnjevanja zavez in poslovne škode v povezavi z njihovo postojnsko poslovalnico.

    Lekarna Ljubljana je leta 2013 na pobudo prejšnjega vodstva postojnske občine v Postojni odprla lekarno, za to pa ni nikoli dobila zelene luči ministrstva za zdravje. Javni zavod Lekarna Ljubljana je bil namreč ustanovljen za delovanje na območju Mestne občine Ljubljana, v Postojni pa je že prej deloval javni zavod Kraške lekarne, katerega ustanoviteljica je tudi postojnska občina. Zato je ministrstvo ves čas zavračalo vloge za dovoljenje za poslovalnico izven njihovega območja.

    Nazadnje je oktobra 2016 ministrstvu za zdravje pritrdilo tudi upravno sodišče, da niso izpolnjeni pogoji, da bi javni zavod Lekarna Ljubljana odprl svojo lekarno v Postojni. Postojnski župan Igor Marentič je za STA pojasnil, da ima tudi občina vloženo tožbo zoper Lekarno Ljubljana, ki da občini ni plačevala nadomestila za poslovanje v njihovi občini, 8000 evrov mesečno.

    Narok v tožbi javnega zavoda Lekarna Ljubljana zoper Občino Postojna bo v petek na okrožnem sodišču v Ljubljani.

     

    Lekarna Ljubljana je enoto v Postojni odprla decembra leta 2013. 

    Foto: Lekarna Ljubljana 

    Avtor:STA
  • NA LOGAŠKEM PRIDELAJO NAJVEČ GOZDNEGA MEDU

    Čebelarstvo ima v Sloveniji dogo in mednarodno uveljavljeno tradicijo, prav tako se slovenski čebelarji  že desetletja dolgo tradicionalno združujejo v društva. Čebelarsko društvo v Logatcu deluje celo že več kot sto let. Trenutno pa ima 102 člana, najmlajši član je star 12 let, najstarejši pa šteje preko 90 pomladi.

    Na Logaškem je veliko čebelnjakov, pravi predsednik  Čebelarskega društva Logatec Janez Nagode in dodaja, da  pridelajo največ gozdnega medu. Žal so zaradi naravnih ujm izgubili veliko sestojev hoje, kjer je bila v preteklosti dobra paša. Poslušaj. 

    Avtor:Maša Zidar
  • AKTIVNI UPOKOJENCI V LOGAŠKEM DRUŠTVU BARON

    Športno društvo Baron s sedežem v Logatcu že 14 let osrečuje člane društva upokojencev Logatec, saj si lahko vsak poišče svoj kotiček v posamezni športni panogi. Imajo balinarsko sekcijo, radi pa se pomerijo tudi v pikadu, prstometu in šahu.

    Večkrat se odpravijo tudi na pohode in kolesarske izlete. Čeprav so ciljna skupina odrasli in starejši, se najde tudi nekaj mladih nadebudnežev. Treningi društva potekajo skozi celo leto, v času epidemije pa so stike ohranjali prek telefonske zveze. Pred mikrofon smo povabili Janka Repenška, podpredsednika logaškega športnega društva Baron.

    Avtor:Vesna Kovač
    • Janko Repenšek
    • sportno drustvo Baron 1
    • sportno drustvo Baron 3
    • sportno drustvo Baron 2
  • GLASBENE POSLASTICE ZA DUŠO IN SRCE

    Poletje v Logatcu bo zaznamovano z glasbo. Simfonični orkester Cantabile organizira Poletni glasbeni festival in v tem tednu prireja skupek nastopov in glasbenih poslastic. Že včeraj se je začela nedeljska matineja, po Logatcu so zadonela trobila, pihala in tolkala, v prihodnjih dneh pa bodo aktualne tudi slovenske ljudske pravljice in pesmi, duhovna glasba velikih mojstrov in najlepše arije in canzone.

    Nekateri so predani slovenskemu ljudskemu izročilu, saj ga izražajo z velikim spoštovanjem do starih znanj, drugi se spogledujejo z bolj sodobnimi glasbenimi slogi in sakralnim ali opernim programom. Pogovarjali smo se z dirigentom in vodjo poletnega glasbenega festivala, Marjanom Grdadolnikom.

    Fotografije: Valter Leban

    Avtor:Vesna Kovač
    • Marjan Grdadolnik
    • Poletni glasbeni festival