Mesec: september 2023

  • SREDNJEVEŠKE PESMI PRI SVETI TROJICI

    Nemški viteški pesnik Ulrich Lichtensteinski  v epu Frauendienst, Služba ženski, iz leta 1255 pripoveduje, kako ga je ob prihodu v Ziljsko dolino, preoblečenega v Venero,  koroški vojvoda Bernhard Spanheimski pozdravil po slovensko: »Buge waz primi, gralva Venus!« Bog vas sprejmi, kraljica Venera. Tako je Ljoba Jenče naslovila izbor slovenskih srednjeveških ljudskih balad in pesmi minezengerjev.

    Z lutnjistom Erazmom Izidorjem Grafenauerjem jih predstavljata po Sloveniji in zamejstvu. Danes ob 19.30 bosta nastopila pri Sveti Trojici na Blokah. Ljoba Jenče je vesela, da lahko koncert izvedeta tudi v Krpanovih krajih. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ZVON DONI ŽE 40 LET

    Cerkveni mešani pevski zbor Zvon iz Ilirske Bistrice v letošnji sezoni obeležuje 40. letnico delovanja. V sklopu praznovanja lepega  jubileja prireja v soboto ob 19. uri  slavnostni koncert v domači cerkvi sv. Petra v Ilirski Bistrici. Koncert bo ponudil žanrsko zelo raznolik program, je povedala zborovodkinja Damjana Kinkela. 

    Repertoar bodo posvetili vsem zborovodjem, organistom in skladateljem, k so delovali na trnovskem koru, od Frana Gerbiča, do Frana Ferjančiča do Leopolda Belarja in duhovnikov, ki so delovali v župniji in ob tem tudi skladali. Pevci in pevke pa pripravljajo tudi presenečenje. Na koncert bodo povabili nekdanje člane in članice in vse, ki so v štirih desetletjih sodelovali z zborom. Ta danes šteje 35 članov vseh generacij. Sobotni koncert bo najslovesnejši dogodek v jubilejnem letu zbora, ne pa edini. Več v posnetku. 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • KORONARNO DRUŠTVO ILIRSKA BISTRICA JE ZELO AKTIVNO

    Koronarno društvo Ilirska Bistrica ima približno 200 članov. Predsednik društva Jože Valenčič pravi, da so najbolj ponosni na program vseživljenjske rehabilitacijske vadbe. Nova sezona programa se je začela 20. septembra, poteka dvakrat tedensko na devetih lokacijah.

    Program vadbe poteka po kardioloških smernicah slovenske stroke, vadbe pa se udeleži približno 180 ljudi. V društvu bod zaznamovali svetovni dan srca, ki ga obeležujemo 29. septembra. Člani koronarnega društva dan za tem, v soboto, 30. septembra vabijo na Črne njive nad Ilirsko Bistrico.

    Sredi novembra se obeta teden obnovitvene rehabilitacije s šolo zdrave prehrane v Zdravilišču Dolenjske Toplice. Že med krompirjevimi počitnicami pa društvo vabi na javno zdravstveno preventivno predavanje, temo izberejo člani. Društvo predavanje pripravi vsako leto, tokrat že dvanajstič. Poslušaj. 

     

    Srčkova pot 

    Foto: TIC Ilirska Bistrica 

    Avtor:Jaka Zalar
  • APLIKACIJA POPLAVE DO 10. OKTOBRA

    Posebna spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo svojo pomoč, je zaživela 7. avgusta, tri dni po ujmi. Upravlja jo Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko.

    V tem času se je v aplikacijo prijavilo 35.000 državljanov, ki so ponudili pomoč oškodovanim v poplavah, bodisi v obliki prostovoljnega dela, storitveni pomoči, pomoči pri nastanitvi in materialno tehnični pomoči, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • GAZELA V LOŠKI POTOK

    Spomnimo, da je po izboru medijske hiše Dnevnik primorsko-notranjska gazelo prejelo podjetje Škerjanc iz Materije, včeraj pa so razglasili tudi Gazelo dolenjsko-posavske regije za leto 2023.  To je podjetje Riko Ekos iz Loškega Potoka.

    Družinsko podjetje je svojo pot začelo s proizvodnjo opreme za vzdrževanje cest, nato pa poslovanje nadgradilo z izdelavo opreme za vzdrževanje letaliških stez in nazadnje še s proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov. Podjetje 95 odstotkov izdelkov proda na mednarodnih trgih in s tem dviguje dodano vrednost. Kolektiv, ki šteje 53 zaposlenih, je lani ustvaril nekaj več kot 77.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Riko Ekos največji zaposlovalec v občini Loški Potok in širše. 

    Direktor podjetja Aleš Knavs. 

    Foto: Bojan Velikonja