Mesec: november 2023

  • ZA TRAVNIKE IN KALE BODO SKRBELI TUDI PO ZAKLJUČKU PROJEKTA

    V Pivki se zaključuje naravovarstveni projekt Pivka.kras.presiha, v okviru katerega so v zadnjih dveh letih na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera obnavljali tako mokrotne kot suhe travnike in tako izboljšali življenjske pogoje za več živalskih vrst.

    Obnovili so tudi kar nekaj kalov oziroma lokev ob vaseh in zgradili nove na pašnikih, poskrbeli za Napoleonov most in posodobili Ekomuzej. Zelo je pomembno, da bodo tako za travnike kot za kale skrbeli tudi po zaključku projekta, saj so se povezali s 35 domačini, ki na teh območjih kmetujejo, je povedala višja svetovalka na projektu Eva Šabec Korbar. Poslušaj. 

     

    Foto: arhiv projekta 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • 2021_Arhiv PIVKA.KRAS.PRESIHA_petelinsjko jezero košnja
    • dogodek PIVKA.KRAS.PRESIHA - 02
    • dogodek PIVKA.KRAS.PRESIHA - 03
    • Napolenov most, avtor jernej Šabec
    • obnova kalov
    • Palško jezero
  • GRDADOLNIK UPA, DA DO KRČENJ NE BO PRIŠLO

    V minulih dneh je po seji Sveta RTV Slovenija v javnem zavodu in v javnosti završalo, zaradi razprave o morebitnih ukinjanj organizacijskih enot, med drugim tudi glasbene produkcije. Za komentar smo zaprosili logaškega dirigenta Marjana Grdadolnika, ki upa, da do tega ne bo prišlo.
    “Kadar je kriza, v tujini vedno povečajo vložek v kulturo, pri nas pa se vedno začne krčiti pri kulturi,” je prepričan Grdadolnik, ki dodaja, da to povzroči ravno nasprotni učinek. Glasbena produkcija ima dolgoletno tradicijo, je povedal za Radio 94. Prisluhnite pogovoru v zvočnem zapisu.

    Avtor:Jaka Zalar
  • TONE URBAS V PRIČAKOVANJU 100-LETNICE GODBE CERKNICA

    Zveza kulturnih društev Slovenije je nedavno podelila priznanja zaslužnim ustvarjalcem in organizatorjem ljubiteljske kulture v Sloveniji. Med petimi nagrajenci je tudi Cerkničan Tone Urbas. Prejel je priznanje z zlato medaljo za delo v organih Zveze slovenskih godb, ki jo je vrsto let tudi vodil.
    Urbas je vedno odločno zagovarjal ljubiteljsko kulturo. Sedaj je vključen v priprave ob bližajoči se 100-letnici Godbe Cerknica. V pomoč bo dr. Nejcu Sukljanu z oddelka za muzikologijo ljubljanske filozofske fakultete, ki ob jubileju pripravlja monografijo cerkniške godbe.

    Avtor:Jaka Zalar
  • NRP IŠČE IZVAJALCE TEMATSKIH VIKENDOV

    Notranjski regijski park bo tudi prihodnje leto med aprilom in septembrom obiskovalcem v sklopu tematskih vikendov ponujal različna doživetja. Objavil je javni poziv, saj do 15. decembra išče izvajalce, ki bi obiskovalcem Cerkniškega jezera in okolice ob sobotah in nedeljah znali ponuditi zanimivo dogodivščino in jih opremiti z novim znanjem.

    Park bo med prijavljenimi izbral najboljše predloge. Poslušaj posnetek. 

     

    Foto: NRP 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • OBČINA PODPRLA PRIJAZNO GESTO ŠTUDENTOV

    Občina Logatec se je odločila simbolično s 150 evri podpreti prijazno gesto študentk in študentov socialne pedagogike s Pedagoške fakultete v Ljubljani, ki želijo polepšati praznični mesec ženskam in otrokom iz azilnega doma.

    Občani Logatca v zadnjih mesecih sicer govorijo o nelagodju zaradi naraščajočega števila beguncev v izpostavi azilnega doma, saj v mestu nimajo samo nastanitvenega centra. Policija kaznivih dejanj, povezanih z njimi ne zaznava, a neprijetne občutke občanov zna marsikdo izkoristiti. Župan Berto Menard je kritičen do zavajujočega zapisa enega izmed medijev o podpori občine študentom. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin