Mesec: junij 2017

  • POD DROBNOGLEDOM BODO NAJBOLJ SPRETNI LETALCI

    Notranjski regijski park tudi to poletje nadaljuje s tematskimi nedeljami, na katerih udeleženci spoznavajo naravno in kulturno dediščino parka. Kot pravijo na parku, je obisk tematskih nedelj vsako leto večji, udeleženci pa prihajajo iz vse Slovenije. Obiskovalcem bo to nedeljo biolog Jošt Stergaršek predstavil kačje pastirje in druge letalce iz skupine žuželk, predvsem dnevne metulje. Kačji pastirji, pravi, so izjemno zanimivi. Kot ličinke živijo v vodi, odrasli pa imajo med žuželkami največje letalske sposobnosti. Današnji so precej manjši, kot so bili njihovi predniki izpred tristo milijonov let. Udeleženci bodo gotovo spoznali veliko vrst ter izjemnih letalcev. V Sloveniji živi okoli 80 vrst kačjih pastirjev, skoraj polovica tudi na Cerkniškem jezeru. 

    Foto: Notranjski regijski park 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ŠOLSKO LETO JE BILO POLNO IZZIVOV

    Šolsko leto zaključujejo tudi na Srednji šoli Postojna, kjer še čakajo na rezultate letošnje mature, sicer pa so z uspehom in dosežki dijakov na različnih področjih zelo zadovoljni.  Podelili so tudi več priznanj. Letos  so v kategoriji od 1. do 3. letnika v Postojni podelili 5 nagrad, v Ilirski Bistrici smo nagradili  2 dijaka. Za dosežke na različnih področjih je priznanja Mladi upi  dobilo  še 17 dijakov. Še posebej ponosni pa so na Ivano Hreščak, evropsko prvakinjo v pospešenem šahu in Naj prostovoljca Gašperja Leskovca. 15  dijakov šole je dobilo priznanje »Zlata petica«. Sicer so na šoli največ energije vložilil v Izobraževalni center sodobnih tehnologij. 

    Foto: ŠC Postojna 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • PRIJATELJSKO SREČANJE NA MEJI

    Ne glede na včerajšnje dogajanje, se bodo danes  ob 12. uri se bodo na meji med Slovenijo in Hrvaško oziroma naseljema Babno Polje in Prezid tradicionalno sestali predstavniki Občin Loška dolina in Čabar. Roke si ne bodo stisnili le predstavniki občinskih uprav, pač pa tudi mejnih in drugih organov, ki se srečujejo vsakodnevno ter predstavniki več društev. 

    Foto: wikipedia 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin