Mesec: julij 2021

  • DRUGA PLAT: PAUL VEENVLIET

    V današnji oddaji je naš gost biolog in naravoslovni vodnik, ki pozna kraje, neznane očem in takšne, ki niso v turističnih vodnikih. To je Nizozemec Paul Veenvliet, ki v Sloveniji, natančneje na Blokah, živi že 18 let. Predan je opazovanju narave, ptic, metuljev in cvetja. Čeprav je bil sprva specializiran za dvoživke in ptice, se sedaj dobro spozna tudi na druge živalske vrste. Pravi, da se mu hierarhija dela in delovnih nalog v Sloveniji zdi drugačna in nekoliko strožja kot na Nizozemskem, saj tu delo določa šef, na Nizozemskem pa imajo zaposleni bolj proste roke in lahko bolj svobodno predlagajo druge rešitve.

    Paul si je na Blokah ustvaril družino, gozdovi in narava pri nas pa ga nenehno navdušujejo. Zaposlen je v zasebnem zavodu Symbiosis, sporazumeva pa se v nizozemskem, angleškem, nemškem in slovenskem jeziku. Z nami je spregovoril o svojem življenju in raziskovanju narave v Sloveniji in kako se Slovenija razlikuje od Nizozemske. Trenutno piše tudi knjigo v nizozemščini o vrtnih rastlinah, ki so koristne za naravo. Več v prispevku …

    Fotografije: FB profil Paula Veenvlieta

    Avtor:Vesna Kovač
    • Veenvliet metulji
    • Veenvliet cvetlica
    • Veenvliet kaca
    • Veenvliet sirokolistna vetrnica
    • Veenvliet Paul 1
  • PRIJATELJI SE BODO V TOREK SREČALI V ŽIVO

    Kulturni utrip poletja poteka že 13. leto zapored. V centru Postojne bomo imeli tudi letos priložnost uživati v večeru naše radijske oddaje Prijatelji, ostanimo prijatelji. Na oder smo povabili Fante spod Šilentabra, skupino Jastrebi ter ansambla Nemir in Sekstakord. 

    Narodnozabavni ansambli se vedno radi odzovejo povabilu Radia 94, pa naj gre za gostovanje v studiu ali na odru. Igranja v živo se po dolgem času zelo veselijo. Premor so izkoristili za vajo in pisanje novih pesmi. Med karanteno je nastalo celo nekaj novih ansamblov. Poslušaj. 

      

    Utrinek iz lanskega leta.

    Foto: Foto atelje Postojna 

    Avtor:Maša Zidar
  • V RIBJEKU JE SUPER!

    Rod Kraških viharnikov tudi letos tabori ob Kolpi. Postojnski taborniki in tabornice se veščin in tovarištva tokrat učijo v Ribjeku pri Osilnici. 

    V četrtek popoldan so si vzeli nekaj časa in se oglasili v naš program. Poslali so nam tudi fotografijo – ampak lansko! Pravijo, da dogaja toliko zanimivih reči, da letošnjih sploh še niso pogledali. Če ste jih preslišali, poslušajte! 

  • OBRESTUJE SE “VLAGANJE” V DOMAČE OBISKOVALCE

    Med turističnimi ponudniki, ki so se dobro prilagodili trenutnemu stanju, je tudi Park vojaške zgodovine (PVZ). Vodja Boštjan Kurent pravi, da res nimajo toliko obiskovalcev, kot so jih našteli v sezonah 2018 in 2019, a so vseeno zelo zadovoljni in si želijo, da se sezona potegne v jesen.

    V pivškem muzeju se ustavljajo tudi tujci, tudi parkirišče za avtodome je precej polno, a glavnino obiskovalcev predstavljajo domači gostje. Vodja projekta Boštjan Kurent je zadovoljen, ker je Park v preteklosti ubral pravo strategijo in se posvečal prav njim, kar se jim zdaj obrestuje.  PVZ, kjer sprejemajo turistične bone,  se je letos usmeril tudi v obeleževanje 30. obletnice samostojnosti. Nekatere dopolnjene, novopostavljene ali priložnostne razstave še navdušujejo, do konca leta pa bodo postavili še dve stalni razstavi. Poslušaj. 

     

    Foto: arhiv PVZ 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • VIP: SAŠA LEŠNJEK

    V današnji oddaji Vaših izbranih pet bo z nami Saša Lešnjek alias Sandy iz slovenske različice muzikala Briljantina. Saša prihaja iz Dola pri Ljubljani. Dejansko ji je bila vloga Sandy pisana na kožo in pred kratkim je dosegla tudi odlično uvrstitev na festivalu Melodije morja in sonca, bila je namreč četrta. Osvojila je tudi nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšo avtorico oz. izvajalko za MMS 2021.

    Poznamo jo večinoma kot pevko, je pa vsestranska glasbenica, saj se je že dokazala kot tekstopiska in igralka, včasih pa je igrala tudi klavir in violino. Študirala je jazz petje na Konservatoriju za glasbo in balet. Zaradi obveznosti in dela se je hitro odselila od doma, ustvarja pa največ s svojim možem Alexom Volaskom, ki je tudi glasbenik in producent. Več v prispevku.

    Fotografije: FB profil Saše Lešnjek in MaKo Studio

    Avtor:Vesna Kovač
    • Saša Lešnjek
    • Saša Lešnjek 1
    • Saša Lešnjek 2