Leto: 2015

  • novice radio94 r94

    POSTOJNČANI Z REZIJANŠČINO NAVDUŠILI REZIJANE

    Iz Mešanega pevskega zbora Postojna so sporočili, da so pevsko leto 2015  zaključili na najlepši način. V nedeljo, 27. decembra, so s samostojnim božičnim koncertom razveselili prebivalce Rezije. Ta edinstvena narodna skupnost na skrajnem zahodnem robu slovenskega etničnega ťozemljaŤ šteje vsega nekaj čez tisoč prebivalcev, razpršenih v Ravenci in Solbici ter nekaterih manjših zaselkih rezijanske doline. Skozi stoletja je izoblikovala svojstven rezijanski jezik, plese in pesmi, ki so bile navdih skladatelju Pavlu Merkuju. Merku je leta  obiskoval dolino pod Kaninom,   beležil navade in glasbeno dejavnost ter med drugim spisal vrsto izvrstnih vokalnih priredb. Tako danes ni slovenskega zbora, ki bi v svojem repertoarju ne hranil vsaj katere ťrezijanskeŤ. Tudi Mešani pevski zbor Postojna, pod vodstvom Mirka Ferlana, je zapel in največji aplavz požel tako za izgovorjavo kot za samo izvedbo rezijanske pesmi v Merkujevi priredbi Ore ti trïji krajawe. Na obisku v Reziji je goste spremljal Sandro Quaglia, domačin iz Ravence, ki je študiral v Sloveniji. O Reziji je govoril in pel tako v slovenščini kot v rezijanščini.  Pevcem je med drugim razkazal tudi muzej brusačev, ki so še do 70. let 20. stoletja brusili nože in popravljali dežnike celo v Postojni.
  • novice radio94 r94

    V HIŠI IZROČILA O MIGRANTIH

    V Hiši izročila v Dolenji vasi so ob svetovnem dnevu migrantov pripravili delavnico Multikulturna nit, ki je bila zaključna delavnica rednih sredinih srečanj, na katerih so se od začetka jeseni družile in ustvarjale priseljenke in domačinke. V Hiši izročila so postavil tudi del fotografske razstave portretov navdihujočih zgodb Vsi smo migranti, na kateri je med drugim zgodba Nafije Gashi, ki je v Cerknico prišla s Kosova. Prisluhni.
  • novice radio94 r94

    RAČUNAJO TUDI NA SREDSTVA IZ PROGRAMA IPA

    Tudi svetniki v Loški dolini  so tik pred prazniki v prvem branju, pričakovano, brez večjih pripomb  sprejeli občinski proračun.  Občina Loška dolina tako kot vsako leto načrtuje porabo približno 4,7 milijona evrov 700, župan pa upa, da bodo tudi v naslednjem letu deležni delnega  sofinanciranja čezmejnih projektov IPA. Poslušaj.