Mesec: maj 2019

  • LOVRO ZAJC JE EVROPSKI PODPRVAK!

    Sredi maja se je v Riminiju v Italiji odvijalo evropsko prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih pod okriljem Mednarodne plesne zveze (IDO), na katerega sta se uvrstila tudi varovanca plesne šole Artifex Postojna in učenca Osnovne šole Miroslava Vilharja: Tjaša Zrimšek in Lovro Zajc.

    Tjaša se je prvič pomerila v kategoriji solo deklice in v hudi konkurenci zasedla 47. mesto, Lovro pa je v kategoriji hip hop solo dečki med 89 tekmovalci prišel do velikega finala in 6. mesta. V najširši in najtežji kategoriji hip hop battle, kjer se je Lovro meril v plesu 7 različnih plesnih stilov (hip hop old in new stil, house, afro, reggaeton, popping in locking), pa je na plesišču pustil dušo in srce, premagal 78 tekmovalcev  ter osvojil vrhunsko 2.  mesto in s tem naziv evropskega podprvaka.

    Tjaša in Lovro sta se na evropskem prvenstvu merila še med otroškimi pari in si priplesala 15. mesto.

    Tako plesna šola Artifex Postojna s starši in plesalci po štirih letih obstoja dokazuje, da je z ekipnim delom in vztrajnostjo mogoče doseči marsikaj… In to je šele začetek.

     

    Vir: Artifex Postojna

    • LOVRO ZAJC 3
    • LOVRO ZAJC 2
    • LOVRO ZAJC 1
  • ZNANJE PRVE POMOČI REŠUJE ŽIVLJENJA

    Radijci smo osvežili znanje oživljanja in upamo, da nam ga ne bo treba uporabiti v praksi. Zahvaljujemo se podjetju Unika TTI, ki nas je gostilo v svojih prostorih in sodelavcem Območnega združenja Rdečega križa Postojna – Pivka, ki so poskrbeli za teoretični in praktični prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Obenem smo preverili še svoj krvni tlak, krvni sladkor in holesterol, za kar so poskrbele dijakinje postojnske Srednje zdravstvene šole.

     

     

    • prva2
    • prva
    • prva 1
    • prva6
    • prva3
  • PEŠEC JE HUDO POŠKODOVAN

    Ob 11. uri dopoldan je Cesti na Kremenco pri Osnovni šoli v Postojni voznik z osebnim vozilom povozil pešca. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč ekipi reševalcev NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Posadka s helikopterjem SV, z dežurno ekipo reševalcev na krovu, je poškodovanca prevzela in prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Policisti pa dodajajo, da je pred osnovno šolo 83-letni voznik osebnega avtomobila iz Postojne na prehodu za pešce zbil 79-let starega Postojnčana, sicer državljana BiH. Ta je huje poškodovan. Povzročitelja bodo kazensko ovadili

     

  • KMETJE BODO ŠLI NA ULICO

    Kmetijsko gozdarsko zbornica Slovenija (KGZ)  že nekaj časa opozarja na težave, ki jih imajo kmetje pri svojem delu zaradi škod, ki jih povzročajo zveri. Teh je v zadnjem času vse več, zato je kmetovanje ponekod vse težje, strah pred zvermi pa narašča tudi med prebivalci podeželja. Zadnji dogodki v zvezi z (ne)upravljanjem zveri žal potrjujejo črnoglede napovedi, da se bo položaj na podeželju samo še poslabšal, saj so napadi zveri na živali vse pogostejši. Na to je KGZS s protestnim pismom opozoril tudi najpomembnejše organe države, a odgovora ni bilo.

    Ker se na pozive kmetov nihče ne odzove, je Svet KGZS na včerajšnji seji sklenil, da zbornica začne z aktivnostmi za pripravo protesta v Ljubljani. Na njem bodo opozorili na nevzdržne razmere in predstavili zahteve zbornice do vlade za ureditev težav, ki jih imajo prebivalci podeželja z zvermi. Člani Sveta KGZS so povabili tudi vse druge kmetijske nevladne organizacije in civilne pobude, da se jim pridružijo pri pripravi protesta.

    KGZS je o začetku priprav na protest danes obvestila tudi predsednika vlade in pristojni ministrstvi ter jih pozvala k takojšnjemu izvajanju ukrepov, ki bodo prebivalcem na ogroženih območjih zagotovili varnost bivanja in pridelave hrane.

    VIR: KGZS 

    Foto: Tine Schein 

  • KZ FRAN GERBIČ V PRIPRAVAH NA ZELŠKI KONCERT

    Pred 27 leti je na pobudo zborovodje Jožeta Rajka nastal Komorni zbor Rakek, ki se je kasneje razširil in preimenoval v Komorni zbor Frana Gerbiča. V skoraj treh desetletjih se je v zasedbi zvrstilo več kot 130 pevk in pevcev, od prvih članov je ostala le še Rajkova sestra. V zboru prepevata tudi njegova žena in starejša hčerka, prav družinska udeležba pa je ena od njegovih posebnosti. Za njimi je že več uspešnih gostovanj in tekmovanj, domačemu občinstvu pa se bodo že naslednji teden predstavili na tradicionalnem koncertu v Zelški cerkvici. Več… 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan