Mesec: avgust 2008

  • POMAGAJTE PRI NAKUPU ŠOLSKIH POTREBŠČIN!!!

    Radio 94 & NTR v sodelovanju s Scripto in Kocko zbirata šolske potrebščine za otroke, ki jim bodo starši težko napolnili šolske torbice. Zvezke, svinčnike, barvice, flomastre in drugo lahko oddate v posebne zabojnike v obeh papirnicah.

    undefined

  • novice radio94 r94

    NA SEJI DOGOVOR O POMOČI

    Večji del dogajanja z ilirskobistriškega konca še vedno zaznamujejo tematike, vezane na nedavno neurje s točo. V ta namen so občinski svetniki v Ilirski Bistrici včeraj zasedali na 4. izredni seji.

    Po preteklih dobrih dveh tednih po izrednem vremenskem dogodku v občini, so bili na seji natančneje predstavljeni nekateri podatki o škodi in oškodovancih. Na občini, so po poročanju župana, v tem čas zabeležili kar 601 prijavo oškodovancev. V neurju s točo, dne 8. avgusta je bilo v občini poškodovanih od 70.000 do 80.000 kvadratnih metrov streh, od tega 69.000 kvadratnih metrov salonitne kritine, kateri se v tej situaciji posveča prav posebna pozornost. V prizadetih vaseh se bo tekom sanacij odstranilo predvidoma od 700 do 800 ton salonita. Občina je za omenjeni salonit začasno formirala dve deponiji in sicer v vasi Huje  ter vasi Pregarje. Hkrati pa je Občina poskrbela tudi za seznanitev občanov in upoštevanje novega zakonskega akta o pravilnem upravljanju z omenjenim materialom. Škoda, nastala v neurju s točo, je bila po prvih uradnih podatkih, 12. avgusta, ocenjena na 3.400.000 evrov.

    Na seji so po predstavljenem poročilu in razpravi, svetniki izrekli tudi posebno javno priznanje Gasilski zvezi Ilirska Bistrica ter vsem ostalim društvom, ki so ažurno in kakovostno izvajali intervencijo.

    V prvem delu seje, je bil sprejet naslednji sklep…
    Za pomoč občanom oškodovancem za sanacijo škode na objektih po neurju s točo, se je namenilo sredstva iz proračuna občine v višini 100.000 evrov. Pomoč se bo razdelila po enotnih kriterijih, skupaj s pomočjo prejeto s strani države, ki je za ta namen občini dodelila sredstva v višini 135.000 evrov in v dogovoru s Karitasom ter Rdečim Križem.

    Za plačilo stroškov intervencije so v občinskem proračunu zagotovili sredstva v višini 25.000 evrov.

    Za plačilo odvoza, deponiranja in republiške takse za salonitno kritino poškodovano v neurju s točo v vasi Gabrk, Čelje, Pregarje in Huje so v občini zagotovili še 50.000 evrov. Iz ostalih območij občine pa se iz občinskega proračuna financira deponiranje in ekološka taksa za odloženi salonit, ki ga občani oddajajo na deponiji komunalnih odpadkov v Jelšanah.

    Potrebna dodatna sredstva se bo zagotovilo s prerazporeditvijo sredstev oziroma v breme drugih proračunskih postavk, kjer se v letošnjem letu oziroma do konca leta ocenjuje manjša poraba sredstev od načrtovanih.