Mesec: februar 2021

  • NEDELJSKI KLEPET: PETRA GRMEK GREEN

    Oblikovalka Petra Grmek Green že dolgo ni več Postojnčanka. V domačo Matenjo vas se iz Ljubljane, kjer živi in ustvarja, vrača le še občasno. Kot direktorica Zavoda Trust in vodja tako imenovanega modnega laboratorija Sans concept v naši prestolnici med drugim pomaga mladim oblikovalcem pri prvih korakih na samostojni poti.

    Greenova je nekaj let izkušnje pridobivala tudi v Londonu, njena oblikovalska pot, ki se je začela v metliškem Kometu, pa se danes nadaljuje v smeri trajnostne in etične proizvodnje oblačil. Poslušaj. 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • ŽIGA SKOK: 11-LETNIK, KI JE PREMAGAL RAKA

    Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku, ki smo ga obeležili 15. februarja, smo poklepetali z 11-letnim Žigo Skokom in njegovo mamo Mojco z Bača na Bistriškem. Žiga se je z rakom spopadel pred dvema letoma in ga tudi uspešno premagal.

    Danes je učenec 6. razreda OŠ Toneta Tomšiča v Knežaku, ko so mu v začetku leta 2019 postavili diagnozo Burkittov limfom, pa je obiskoval 4. razred. »Verjel sem, da bom preživel, nisem si pa mislil, da bo tako grozljivo težko in boleče,« se tistega usodnega dne, ko je izvedel, da ima levkemijo, spominja Žiga. Takrat 9-letnemu dečku in njegovi družini se je življenje v trenutku obrnilo na glavo.Na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike se je  zdravil pol leta. Ta čas je bil za družino s tremi otroki izjemno huda preizkušnja, saj je Žiga v tem času bolnišnico zapustil vsega samo za nekaj dni. Poslušaj. 

     

     

    Avtor:Katja Kirn Vodopivec
    • Žiga Skok
    • Žiga Skok med zdavljenjem 1
    • Žiga Skok med zdravljenjem
  • MATIC MARENTIČ IN V. DIMENZIJA NA POSTOJNA ŠPILA

    Na Postojna špila, spletnem koncertu, ki ga v nedeljo že četrtič organizira Klub študentov občin Postojna in Pivka, bo tokrat nastopil postojnski glasbenik, roker in pa naš sodelavec Matic Marentič skupaj s V. dimenzijo!

    Po dobrem letu, brez nastopanja se koncerta zelo veselijo. Slišali bomo veliko avtorskih pesmi, tiste ki jih že poznamo in tudi nekaj ki jih še ne.

    FOTO: osebni arhiv

    Avtor:Zasebno: Žiga Pangos
  • KMEČKA ABECEDA OTROKOM VRAČA KMEČKO ŽIVLJENJE

    Etnologinja Marija Makarovič je lansko leto obeležila 90. rojstni dan. Za trud in ljubezen, ki ju v svojem delu izkazuje Notranjski, se ji je ob jubileju na poseben način zahvalila Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnost iz Cerknice. Izdala je zbirko njenih pesmi za otroke z naslovom Kmečka abeceda.

    Slikanica z notranjskim pridihom, za katerega je z ilustracijami poskrbel Božidar Strman Mišo,  je zanimiva in privlačna za bralce vseh generacij  po vsej Sloveniji. Preprosta ritmična poezija otrokom nudi vpogled v kmečki poklic in pri življenju ohranja marsikateri izraz iz kmečkega vsakdana. Poslušaj. 

     

    Foto: Cerknica.si