Mesec: november 2019

  • PRIZADEVANJA SO PADLA NA PLODNA TLA

    Življenje Srečka Petkovška se je spremenilo po prometni nesreči leta 1993, ko sta mu zaradi okvare hrbtenice odpovedali nogi. Vseeno je dokončal hišo v Hrenovicah in jo prilagodil svojim potrebam, že kmalu je spet sedel tudi za volan. Kljub omejitvam si prizadeva, da bi bilo njegovo življenje čim bolj »normalno«,  v 25 letih je dosegel tudi tevilne spremembe in izboljšave, zato je danes Postojna invalidom prijazno mesto.

    Na občini so najprej zgradili dvigalo v stavbi, postopoma so odpravili tudi mnoge druge ovire v mestu. Pred kratkim ga je presenetila tudi nova klančina na vhodu Dijaškega doma SGLŠ, ki jo je zelo pogrešal, saj tja prihaja pogosto na srečanja delovnih invalidov. Tudi odziv ljudi ga prijetno preseneča, saj so vedno pripravljeni pomagati. Poslušaj. 

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • “KARATE JE TUDI ZA DEKLETA”

    V zadnji oddaji “Mladi mladim” so nas obiskale članice karate kluba Mawashi Postojna. Klub bo naslednje leto praznoval 10. obletnico odelovanja. V klubu na mlajše generacije svoje znanje prenašajo Nejc Bertoncelj, Alen Mašić in glavni trener Tjaša Bertoncelj. Vsi so nekdanji reprezentanti in udeleženci številnih evropskih in svetovnih prvenstev. Predsednik karate kluba Mawashi Postojna je Matjaž Bertoncelj. 

    Obiskale so nas Lara Đaković, Alja Likar, Lea Kobal Pahor in Maša Magajna.

    Poslušaj kaj so nam zaupale! :)

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel
  • “MORALE BI ODGOVARJATI NA POTREBE PREBIVALCEV”

    Ko smo letos dobili svež predlog o pokrajinah, je nekaterim, tudi v naših občinah, zaprl sapo. Logatčani so zmajali z glavo ob prvem predlogu, ki jih je umestil v Gorenjsko pokrajino, prebivalci ožje Notranjske – Cerknice, Loške doline in Blok – pa so ob misli, da bo sedež njihove pokrajine v Kopru, ostali domala brez besed. Za pojasnila, zakaj potrebujemo pokrajine, kaj določa pokrajino, pa tudi, kje vidi Notranjsko, smo vprašali dr. Janeza Nareda iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti – Geografskega inštituta Antona Melika.

    Strokovnjak razlaga, da mora država na svojem ozemlju izvajati predpisane naloge in nekatere presegajo občinske meje, po drugi strani pa so te naloge nerelevantne za državo. Med njimi so: prostorsko planiranje, prometna infrastruktura, regionalni razvoj, srednje šolstvo, protipoplavna zaščita in podobne. Pokrajine pa so smiselne tudi zaradi regionalnih razvojnih projektov. Ker v  preteklosti inštitucij, ki bi sprejele odgovornost in speljale projekte, ni bilo, so to vlogo sprejele občine, posledično so se projekti drobili in lokalizirali. 

    Močno regionalno središče je torej pomembno za razvoj katerekoli regije. Od tega imajo prednost tako središče kot okolica, pomembno pa je, da se tudi znotraj regije vzpostavijo ustrezna razmerja in da se regija ne centralizira in zagotavlja skladen ter trajnosten razvoj celotnega območja. Ustanavljanje pokrajin pa je priložnost, da mreža storitev splošnega pomena, kot so geodetske uprave in podobno, znova  vzpostavi.   

     Priporočilo Sveta Evrope je, da imajo regije na tej ravni vsaj sto tisoč prebivalcev, da imajo močno regionalno središče, zelo učinkovito javno upravo oziroma, da imajo opremljenost storitev regionalnega pomena na dovolj visoki ravni. Geografski predlog teritorialne delitve na pokrajine te stvari upošteva. Vidik praktičnosti narekuje, da bi regije morale odgovarjati na vsakdanja vprašanja in potrebe prebivalcev. Geograf dr. Janez Nared, ki prijaha iz občine Cerknica, ima za Cerknico zgovorne podatke: v smeri Ljubljane se iz Občine Cerknica vozi 1600 ljudi, proti Kopru se jih vozi 400, od tega v Koper le 42. Podrobneje v prispevku. 

    Foto: Geografski inštitut 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • janez nared 1
  • V okviru projekta Life Stržen bodo v Notranjskem parku posneli štiri filmčke. Prvi je že pod streho, sredi oktobra pa je pod vodstvom režiserja Aleša Žemlje začel nastajati drugi.

    Ta je posvečen pticam na Cerkniškem jezeru. Film so v lepem in sončnem vremenu snemali v Zadnjem kraju na Cerkniškem jezeru. Pticam bosta sledila še dva filma. Če bo nastajajoči promocijski, pa nam je prvi dan misliti.  Spomnimo, razkrival je črna odlagališča smeti. Filmček je objavljen na spletu, njegov naslov je Neprijetne skrivnosti Cerkniškega jezera. Premiera drugega kratkega filma, s prijetnejšo vsebino torej, pa  bo decembra.

    Foto: Notranjski regijski park 

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman, Maruša Mele Pavlin
  • MALI VITEZ V KD POSTOJNA

    Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka je dobrodelna ustanova in je na področju Slovenije edina nevladna organizacija, ki posveča svoje aktivnosti mladim po njihovi ozdravitvi. Zajema vse mlade na področju Slovenije, ki so v otroštvu preboleli raka in so starejši od 18 let. Tem mladim skozi svoje programe nudi fizično in psihično rehabilitacijo.

    S plesnim multimedijskim dobrodelnim projektom Življenje je vrednota pod častnim pokroviteljstvom gospe Vlaste Nussdorfer, nekdanje varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije, so ustvarili predstavo, ki se dotika tistih, ki so preživeli raka in so organizirani v Ustanovi Mali vitez. Po 29. uprizoritvah, po vsakokratnih stoječih ovacijah, po veliki izkazani podpori publike, akterji tokrat prihajajo v KD Postojna, je zadovoljna vodja KD Postojna Katja Jordan. Poslušaj. 

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel