Mesec: april 2022

  • DRUGA PLAT – REJNIKA ANTON IN ANDREJA LAH

    Vloga rejnikov je nadvse pomembna za zdravo rast in osebnostni razvoj otroka, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne odrašča v matični družini. Sodišče odloča o namestitvi otroka v rejništvo, Center za socialno delo pa nato z rejnikom sklene rejniško pogodbo in sodeluje z rejniško družino. Andreja in Anton Lah iz vasice Bečaje na Vidovski planoti sta že vrsto let rejnika različnim otrokom različnih starosti.

    Kljub temu, da se srečujeta z različnimi izzivi, sta družinskim obveznostim kot rejnika dolgoročno in iskreno predana. Imata tudi tri svoje otroke, v rejništvu pa trenutno dva otroka s posebnimi potrebami, ki se počutita povsem sprejeta in zadovoljna. Imajo kmetijo, zato otroci aktivno in produktivno preživljajo čas. Anton meni, da bi bilo lahko rejništvo v Sloveniji bolj zastopano, žena Andreja pa je bila tudi rejnica leta 2012. Več v prispevku.

     

    Avtor:Vesna Kovač
    • Anton in Andreja Lah
  • MAŠ TO: NAGRAJENA SENZORIČNA POT OSMOŠOLCEV

    Sedmerica osmošolcev iz Osnovne šole Pivka je z mentorico Polono Seško na letošnjem tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava pripravila projekt, povezan s Petelinjskim jezerom in na državnem tekmovanju zanj dobila srebrno priznanje. Zamislili so si most čez Petelinjsko jezero in senzorično pot. Ta bi lahko bila izvedljiva tudi v praksi. 

    Osnovnošolci so pri oblikovanju senzorične poti, ki so jo poimenovali Srečepot, upoštevali, da je presihajoče jezero pomembno  mokrišče, da ga je potrebno ohranjati in o njegovem pomenu izobraževati širšo javnost. Srečepot tudi združuje človeka in naravo, mu prebuja čute in  ga napolni z mirom. V Pivki so veseli tudi, ker so učenci v začetku aprila v Kopru pripravili privlačno predstavitev Pivškega, v pomoč jim je bil tudi promocijski material, ki jim ga je za to priložnost dal Zavod za turizem Pivka. Poslušaj. 

     

    Avtor:Anja Curk Repič
  • ČE NI DELA, MOŽNOST PREKVALIFIKACIJE

    Brezposelnost v Sloveniji je rekordno nizka, povpraševanje po delavcih pa je zelo izrazito, ugotavljajo na koprski območni enoti Zavoda za zaposlovanje, kjer je trenutno prijavljenih tudi okoli 800 iskalcev zaposlitve iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica.

    Vodja koprske območje službe Zavoda za zaposlovanje RS Vladimir Popovič pred 1. majem, praznikom dela, ugotavlja, da je priložnosti za zaposlitev veliko, na zavodu ponujajo tudi različne možnosti prekvalifikacij. Poslušaj prispevek. 

     

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • LOKOSTRELSKI DAN ODPRTIH VRAT

    Društvo ljubiteljev lokostrelstva Lož oz. Snežniška Diana je bila kot lokostrelska sekcija ustanovljena v začetku 90-ih in je delovala pod okriljem Turističnega društva Loška dolina. Društvo sedaj sestavlja 41 članov, od tega je 20 šoloobveznih otrok. Člani prirejajo Dan odprtih vrat na praznični ponedeljek, 2.5. Potekal bo na klubskem lokostrelskem strelišču pri Kozariščah.

    Tam bodo člani predstavili športno panogo lokostrelstva, osnovno opremo in različne vrste lokov, interesenti pa se bodo lahko celo sami preizkusili v streljanju z lokom in v različnih disciplinah. Posebni gost prireditve bo aktualni svetovni mladinski prvak, evropski vice-prvak in večkrat državni prvak Aljaž Matija Brenk, sicer tudi član Snežniške Diane. Poslušaj …

    Fotografije: FB profil Aljaža Matije Brenka

    Avtor:Vesna Kovač
    • Aljaz Brenk 2
    • Aljaz Brenk 3
  • POKLON DAMIRJU KUKURUZOVIĆU

    Nocoj, na predvečer mednarodnega dneva jazza, bo v kavarni hotela Kras večer vročega gypsy swinga, ki je nastal med francoskimi Romi v predmestjih Pariza. Nastopila bo zasedba Damirov Django group. Vodja Jazz hrama, Bojan Volk, se veseli nove sezone brez omejitev in pravi, da je zanimanje za koncert precejšnje. 

    Damir Kukuruzovič je bil velik vzornik mladim glasbenikom. Med njimi je tudi  postojnski kitarist Vital Jurca, avtor skladbe “Waltz for Damir” v gypsy swing stilu. Slišali jo bomo tudi na današnjem koncertu.

    Poslušaj. >>>