Mesec: marec 2016

  • novice radio94 r94

    V CERKNICI PREDSTAVILI PROJEKT RURAL DESIGN

    V Cerknici so včeraj predstavili čezmejni projekt Kreativna industrija za oblikovanje prostora oziroma Rural Design, pri kater so poleg cerkniške sodelovale še občina Metlika in tri hrvaške istrske občine. V okviru projekta, ki ga je v večini financirala Evropska unija, so med drugim v vsaki izdelali elaborata vizualizacije področij in signalizacije, skupaj pa so vzpostavili metodologijo, na kateri bo temeljilo urejanje prostora na tak način, da bodo obenem ohranjali elemente kulturne dediščine. Eden bolj konkretnih rezultatov projekta je postavitev uličnih tabel. V Cerknici so jih postavili 81. Pred zaključkom projekta, ki se izteče konec aprila, bodo izdali še skupno čezmejno monografija konceptov ureditve območij. Projekt traja 15 mesecev, vreden pa je skoraj 400.000 evrov, od tega je Evropska unija zagotovila dobrih 330 tisočakov. Skupaj s štirimi partnerskimi občinami in dvema novima partnerjema, eden je Notranjski regijski park, pa je cerkniška občina za evropska sredstva že kandidira z nadaljevanjem projekta. Poslušaj.

  • novice radio94 r94

    NA SEJI TUDI O RACIONALIZACIJI POSLOVANJA JAVNIH ZAVODOV

    Postojnski svetniki so na včerajšnji seji  ob poročilu o poslovanju  osnovnih šol in vrtca v Postojni med drugim razpravljali tudi o znižanju stroškov  le-teh. Zvonko Černač, SDS, je namreč opozoril, da so se življenjski stroški v občini v zadnjih petih letih zrasli kar za 40 odstotkov, kar predvsem za starše vrtčevskih in šoloobveznih otrok pomeni precejšnje poslabšanje socialnega položaja. Ravnateljice vseh štirih javnih zavodov so sicer opozarjale, da je nižanje stroškov praktično nemogoče, saj že tako skušajo prihraniti pri vsaki nabavi, še dodatna obremenitev v tej smeri pa bi pomenila krčenje programov v smislu, da otroci dnevov dejavnosti ne bi mogli preživljati npr. v glavnem mestu, na Obali, Gorenjskem ali v Prekmurju. – Porabimo toliko,  kot dobimo in vsa dobljena sredstva porabimo namensko,- so med drugim opozorile ravnateljice.

  • novice radio94 r94

    NE NASEDAJTE GOLJUFOM!

    Policijska uprava Koper občane opozarja, naj ne nasedajo goljufom. Na območju uprave se je pojavila skupina oseb, ki pred trgovinami, zdravstvenimi domovi, bolnicami ipd. zbira prostovoljne prispevke    pod pretvezo, da so gluhonemi. Pri tem kažejo lažno potrdilo nacionalne zveze gluhonemih ter seznam že opravljenih donacij. Osebe se vozijo s starejšim osebnim vozilom BMW, temno sive barve, francoskih registrskih tablic. Danes so policisti dva državljana Romunije, na podlagi prijav občanov v Postojni in v Luciji, že obravnavali in jima tudi izrekli globo (zbiranje prostovoljnih prispevkov brez dovoljenja – prekršek po 17. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru), so sporočili s Policijske uprave Koper.