Mesec: april 2019

  • URŠKA POJE: “ČASU JE TREBA DATI ČAS”

    Pred mikrofon Radia 94 smo povabili Urško Poje, našo mlado biatlonko iz Lipsenja. V prihajajoči sezoni zapušča mladinske vrste biatlona, točke bo prvič lovila kot članica. V prijetnem pogovoru smo s članico Smučarskega kluba Loška dolina izvedeli marsikaj o minuli sezoni, o njenih začetkih v biatlonu, o prvih zadetih vseh desetih strelih na Rupholdingu, o poletnih pripravah, ki so temelj za dobro pripravljenost na tekmah …  Seveda pa smo jo vprašali tudi, kaj pričakuje v svoji prvi članski sezoni. Z odgovorom smo bili več kot zadovoljni in že držimo pesti! 

    Avtor:Edo Klemenc
  • JUBILEJNI TEK NA SLIVNICO

    Prvega maja se Notranjci tradicionalno odpravijo na Slivnico. Prvomajskim pohodnikom so se pred dvajsetimi leti pridružili tudi tekači, ki jih že srbijo pete pred jutrišnjim jubilejnim 20. tekom na Slivnico. Drugi tek v letošnjem Notranjskem tekaškem pokalu ebm-pabst velja za kraljevsko disciplino in edino, v kateri je cilj nad 1000 metri nadmorske višine. Proga meri 9,5 km, leto so organizatorji dodali novo kategorijo –  Izberi svojo trojko! Najmlajši tekači se bodo tudi letos zapodili po Grahovem, kjer se bo Tek na Slivnico začel, tisti, ki ne tečejo, pa se bodo lahko pridružili pohodu.

    Več: https://drustvo-sovica.si/20-tek-na-slivnico-sreda-1-5-v-grahovem/ 

     

  • LIKOVNO DELO KOT IDENTITETA POKRAJINE

    Enaindvajsetega aprila je minilo 110 let, odkar se je v Starem trgu rodil akademski slikar Lojze Perko, poet Cerkniškega jezera, notranjske zemlje in njenih ljudi, ki je globoko zapisan v srcih Notranjcev. Pred dvema letoma je Občina Cerknica na  dražbi odkupila zbirko njegovih 21 slik, ki so bile štiri desetletja v lasti Občine Velenje. Na priložnostni razstavi so bile na ogled v Knjižnici Jožeta Udoviča, žal pa Cerknica zaenkrat nima primernega razstavnega prostora zanje. Likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Polona Škodič pravi, da je ponos Notranjcev na Perka upravičen. Pred njim, meni, ni bilo nikogar, ki bi Cerkniško jezero s tolikšnim čutom prenesel na svoja platna. Poudarja, da je bil Lojze Perko tudi odličen portretist. »Njegovo delo je identiteta pokrajine, brez takšnih ljudi ne bi imeli takšne zgodovine in ne bi bili to, kar smo,« razmišlja.

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • Lojze Perko 1975 Večer ob jezeru
  • ZAMUDA ZARADI POSLA V LOGATCU

    Zamuda pri reviziji zaradi dodatnega preverjanja posla s prodajo zemljišča v Logatcu, na katerem švicarska družba Lonstroff dokončuje tovarno medicinskih elastomerov, je zamaknila objavo revidiranega poročila DUTB za lani, so sporočili iz t. i. slabe banke. Poročilo bo objavljeno takoj po prejemu poročila revizije.
     
     Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bi morala revidirano poročilo za lani objaviti do konca aprila, a se to torej ne bo zgodilo.

    Odložitev javne objave je po pojasnilih, objavljenih prek spletnih strani Ljubljanske borze, posledica zamude na strani zunanjega revizorja pri revidiranju računovodskih izkazov zaradi “dodatnih revizijskih postopkov, ki jih zaradi primera KLI Logatec izvaja revizor računovodskih izkazov družbe DUTB”.

    V DUTB so zagotovili, da so revizijo računovodskih izkazov začeli pravočasno in v skladu s terminskim planom, a zaradi obsežnosti preveritev, ki vključujejo tudi forenzične preiskave, povezane z zgoraj omenjeno transakcijo, revizorji do konca aprila ne bodo uspeli zaključiti svojega dela.

    DUTB bo revidirano letno poročilo za lani objavila takoj po prejemu poročila neodvisnega revizorja o reviziji računovodskih izkazov.

    Posel je sicer potekal tako, da je DUTB okoli 51.000 kvadratnih metrov od skupno približno 100.000 kvadratnih metrov zemljišča v Logatcu, ki ga je prevzela od nekdanje Factor banke, prodala nepremičninski družbi Svet Re za dva milijona evrov. Svet Re je pet dni pozneje omenjenih 30.000 kvadratov zemljišča Lonstroffu iz japonske skupine Sumitomo Rubber Industries prodal za tri milijone evrov, šele z denarjem od te kupnine pa nato poravnal kupnino DUTB.

    Lani jeseni so kriminalisti razgovor opravili na DUTB, pred približno mesecem dni pa so na območju ljubljanske policijske uprave opravili še hišne preiskave.

    Posel z zemljiščem v Logatcu je bil sicer predmet posebne revizije v DUTB, ki jo je izvedla družba Ernst & Young ter je odkrila več primerov malomarnosti in opustitve dolžnih ravnanj. Prav to naj bi bil tudi eden od povodov za temeljito kadrovsko prevetritev t. i. slabe banke v zadnjih mesecih.

    Avtor:STA
  • KMALU SE BODO LOTILI NAJOŽJEGA DELA

    Dolgotrajna želja prebivalcev Begunj se uresničuje, saj bo kmalu celo naselje opremljeno s pločniki. Odsek iz smeri Selščka do trgovine bo končan vsak čas in predan v promet. Dela bodo nato stekla po ožjem delu naselja, kar bo voznikom povzročilo več preglavic, precej dolg bo obvoz za tovorna vozila. 

    Cesta bo zaprta. Še največ težav bodo zaradi dolgega obvoza imeli vozniki tovornjakov. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin