Mesec: januar 2023

  • MESEC KULTURE V POSTOJNSKI KNJIŽNICI

    V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna ta mesec vabijo k ogledu dveh razstav. Že 2. februarja bodo v pogovornem večeru gostili Draga Misleja – Mefa. V pivški enoti knjižnice pa se bodo spomnili nedavno preminulega profesorja Silva Faturja.
    V knjižnici so postavili tudi malo bukvarnico, ki deluje po principu “oddaj ali vzemi”. Veseli so, da jih v akciji “Rastem s knjigo” obiskujejo vrtčevski otroci in šolarji. Sicer pa dobro sodelujejo tudi z Domom upokojencev Postojna. O novostih s knjižnih polic pa več v prispevku.

    Avtor:Jaka Zalar
  • MIHA ŠIMENC PRVIČ MED TRIDESETERICO

    Tridnevni tekmovalni program v teku na smučeh v  francoskem Les Roussesu  se je v nedeljo končal s preizkušnjama na 20 km s skupinskim štartom v klasičnem koraku.

    Eva Urevc zaradi slabše pripravljenosti po nedavni bolezni ni štartala, priložnost so dobili Anja Mandeljc, Miha Šimenc in Miha Ličef. Prav Logatčan Miha Šimenc se je najbolje izkazal. 20-kilometrsko preizkušnjo je končal na 28. mestu .”Tudi sam ne vem trenutno, kako mi je to uspelo. Moram reči, da nisem bil najbolj prepričan sam vase. Ne vem, danes sem tekel in tekel, fantje so odpadali, sam pa sem imel moči in šel naprej. Res, res, res sem zadovoljen s tem rezultatom, je povedal po tekmi.”

    Vir: sloski 

    Foto: sloski 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • VSE VEČ POTOPNIH OTOKOV

    V Občini Cerknica so prvi potopni ekološki otok postavili leta 2014, z opremljanjem nadaljujejo. JP Komunala Cerknica je nazadnje potopna smetnjaka postavilo pri parkirišču Trikotnik v bližini osnovne šole v Cerknici. Namenjena sta odlaganju papirja in stekla. 

    Župan Marko Rupar razlaga, da je tovrstno odlaganje odpadkov prijaznejše do ljudi in okolja, zato nameravajo z njim nadaljevati. Poslušaj. 

     

    Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NOV KOLESARSKI PODVIG ALEŠA JUVANCA

    Danes ob 19. uri ste lepo vabljeni v Knjižnico Logatec na potopisno predavanje kolesarja in popotnika Aleša Juvanca, ki bo predstavil kolesarsko popotovanje po Srednji Ameriki. V mesecu in pol je s kolesom prepotoval osem celinskih držav Srednje Amerike, skupno prekolesaril 2786 kilometrov, vmes pa doživel številne pustolovščine.

    Na poti je naletel tudi na neprijetna presenečenja in bil postavljen pred težke preizkušnje. Idej za nove kolesarske podvige mu ne manjka. Pot za letošnje leto je že začrtana, neuresničena pa ostaja še ena velika želja, ki doslej ni uspela še nikomur, a kot pravi strasten popotnik in kolesar, nič ni nemogoče. Več v prispevku.

     

    Foto: osebni arhiv 

    Avtor:Ksenija Mlinar