Mesec: oktober 2016

  • ARHIVI SO ZAKLADNICE ČLOVEŠKEGA SPOMINA

     

    Arhivsko društvo Slovenije  je letos Aškerčevo priznanje podelilo Andreju Naredu za vodenje projekta slovenskih arhivov Arhivi – zakladnice spomina. Dr. Andrej Nared je od leta od leta 1998  zaposlen v Arhivu RS, kjer je bil skrbnik za arhivske fonde najstarejših (samo)upravnih organov in nekatere tematske zbirke, v zadnjih letih je namestnik direktorja. Poleg znanstvene monografije Dežela – knez – stanovi je med drugim objavil okrog 20 znanstvenih razprav. “Arhivi so zakladnice človeškega oziroma narodovega spomina,” pravi.” Deset slovenskih arhivov hrani več kot 70 km gradiva. “Nemogoče je, da bi poznali vse in prav v tem, da imamo vedno rezerve v našem poznavanju preteklosti, je čar našega dela.” Najstarejši dokument, ki ga hranijo, namreč sega v deveto stoletje. Zgodovinarja Andreja Nareda sicer najbolj zanima srednji vek, priznava pa, da se mu posveča manj, kot bi si želel, saj delovno mesto namestnika direktorja od njega terja tudi druge naloge. Listinam iz samostana Bistra, se še ni posebej posvečal, čeprav je v njih tudi ena prvih ali pa najstarejših omemb Dobca, njegovega domačega kraja. 

    Andrej Nared   Foto: Borut Jurca 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • KMETOVANJE V SODOBNI DRUŽBI

    V okviru projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016-2019 Ljudski univerzi  Postojna in Ilirska Bistrica izvajata izobraževanje na temo Kmetovanje v sodobni družbi. 20-urno usposabljanje je za udeležence brezplačno. Usposabljanje je  namenjeno predvsem zaposlenim, samozaposlenim oz. s statusom kmeta, starejšim od 45 let, s končano največ poklicno šolo. Če bo prostor v skupini, bodo vanjo vključili tudi odrasle, ki ne izpolnjujejo razpisnih pogojev. Rok za prijavo je 4. november. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • POHOD MED LOŠKIM IN CERKNIŠKIM POLJEM

     

    Društvo ljubiteljev Križne jame v nedeljo vabi na tradicionalni pohod med Loškim in Cerkniškim poljem. Pohod bodo vodili člani društva, ki bodo udeležencem predstavili naravne vrednote in kulturno dediščino območja. Nedeljski pohod med Loškim in Cerkniškim poljem se bo ob 8. uri začel na parkirišču pred cerkvijo Sv. Urbana na Škriljah, to je pri vasi Dane v Loški dolini.  Pohod je lahek do srednje težak in primeren za vse starosti. Udeleženci bodo v štirih urah prehodili 12 km in videli: Golobino, ostanke Rupnikove linije, izvire, enega najdebelejših belih gabrov v Sloveniji …  

    Foto: Društvo ljubiteljev Križne jame 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • DELAVNICA O UMETNOSTI IN STISKAH KOMUNIKACIJE

    Na Zavodu Rihtarjeva domačija iz Babnega Polja bo v soboto, 5. novembra, ob 17. uri potekalo delavnično predavanje Umetnosti in stiske medsebojne komunikacije. Vodil ga bo logoterapevt mag. Martin Lisec z Inštituta Stopinje. Kot pravi predavatelj, smo ljudje bitja odnosov, vseskozi smo v komunikaciji in kakovostna komunikacija govori o kakovosti našega življenja. “Odnosi so tisto, kar v naša življenja vnaša ali nebesa ali pekel”. Predavanje je namenjeno tako posameznikom kot parom, ki želijo graditi kakovostne medosebne odnose.  Martin Lisec ne obljublja samo vaj iz lepe medosebne komunikacije, nasprotno, poudarja, da bodo udeleženci predvsem razmišljali iz lastnih izkušenj. Predavanje bo brezplačno, nanj pa se je pri Alenki Veber z Zavoda Rihtarjeva domačija potrebno prijaviti do 3. novembra.

    Martin Lisec    Foto: www.stopinje.si 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • SODIŠČE LEKARNE NE DOVOLI ENOTE V POSTOJNI

    Ministrstvo za zdravje je danes po večletnih sodnih postopkih prejelo pravnomočno sodbo upravnega sodišča, s katero je pravnomočno potrjena odločitev ministrstva za zdravje, da niso izpolnjeni pogoji, da bi javni zavod Lekarna Ljubljana odprl svojo lekarno v Postojni, so sporočili z ministrstva.
     
    Upravno sodišče je v zadevi verifikacije Lekarne Ljubljana v Postojni potrdilo, da je ministrstvo za zdravje ravnalo pravilno in zakonito, ko je vlogo javnega zavoda Lekarna Ljubljana za verifikacijo Lekarne Postojna zavrglo, ker Lekarna Ljubljana ni stvarnopravno legitimirana za odprtje nove lekarne na območju, za katerega ni bila ustanovljena, so navedli na ministrstvu.

    Sodišče je po njihovih navedbah tako potrdilo argumente ministrstva, da je Lekarna Ljubljana ustanovljena za delovanje na območju Mestne občine Ljubljana. Lekarna Ljubljana pa je vložila vlogo za verifikacijo nove lekarne na območju občine Postojna, kjer že deluje javni zavod Kraške lekarne, Ilirska Bistrica, katerega soustanoviteljica je občina Postojna. Tako v postojnski občini niso izpolnjeni pogoji za pridobitev dovoljenja za podružnico lekarne kateregakoli javnega zavoda ali koncesionarja, so zapisali.

    Kot so še navedli na ministrstvu, je sodišče prav tako potrdilo, da ne obstaja sklenjen dvostranski pravni posel, s katerim bi Mestna občina Ljubljana prenesla izvrševanje določenih ustanoviteljskih pravic Lekarne Ljubljana na občino Postojna, ta pa bi jih sprejela.

    Avtor:STA