Mesec: januar 2007

  • Oba iz Ilirske Bistrice

    Postojna, 13. 01. 2007 –  Na slavnostni podelitvi priznanj Ona & On 2006, ki jo že 13. let organizirata Radio 94 in NTR, se je pokazalo, da sta največ glasov prejela  – Nada Čeligoj in Ivan Bergoč, oba iz Ilirske Bistrice.

    V postojnskem Jamskem dvorcu je v soboto, 13. januarja 2007, potekala slavnostna prireditev Ona & On 2006 po izboru poslušalcev Radia 94 in NTR. Naziv Ona 2006 je prejela Nada Čeligoj (dolgoletna sekretarka Občinskega odbora Rdečega križa v Ilirski Bistrici), On 2006 je postal Ivan Bergoč (predsednik društva diabetikov Ilirska Bistrica), največ simpatij med politiki je prejel Borut Pahor, gospodarstvenik leta 2006 pa je postal Postojnčan Edvard Progar, direktor Epic d.o.o., Postojna.

    Akcija Ona & On, ki jo vsako leto v decembru pripravita Radio 94 in Notranjski radio, poteka od leta 1994. V prvi polovici decembra so poslušalci predlagali posameznike in posameznice, ki so na svojih delovnih področjih ali pa v domačem okolju izstopali na pozitiven način. V drugem delu so glasovali za njo in njega, pa tudi za gospodarstvenike, ki jih je predlagala Območna gopodarska zbornica Postojna in nenazadnje tudi za politika.

    undefined

    Več fotografij v Fotogaleriji.

    Zavarovalna družba Adriatic Slovenica že vrsto let sodeluje v humanitarnem delu akcije.  Bodočim mamicam v porodnišnici Postojna je tokrat Adriatic Slovenica z donacijo nekaj več kot 10.000 evrov omogočila boljše pogoje in prijetnejše okolje. Član uprave zavarovalne družbe Adriatic Slovenica, Aljoša Tomaž, je na prireditvi izročil ček direktorici postojnske Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo,  Alenki Pleško Mlakar. Uporabnega darila je bilo deležno tudi postojnsko društvo Sožitje, ki skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihove starše in člane družin. Martin Poljšak iz postojnske enote družbe Mobitel je predsedniku društva Sožitje, Ivanu Želetu,  predal v uporabo mobilna aparata.

    Prireditev so z glasbenimi točkami začinili pivški Ante Upedanten in postojnska zasedba Aurora,  Andrej Berginc v vlogi gospoda Frekvenčnika pa je posodil glas namišljenemu voditelju,  ujetemu v radijski sprejemnik.

    Na parketu Jamskega dvorca je bilo med drugimi moč zaslediti: ministra Janeza Božiča in Karla Erjavca, državnega sekretarja na ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalno politiko Francija Rokavca, evropska poslanca Boruta Pahorja (politik 2006) in Lojzeta Petrleta, predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Sama Hribarja Miliča, poslanca Josipa Bajca ter župane občin Pivka, Cerknica, Loška dolina, Ilirska Bistrica, Logatec, Bloke, Horjul in podžupanjo občine Postojna, Karmen Pahor.

  • novice radio94 r94

    Sedež raziskovalnega centra bo v Pivki

    Raziskovalni center za obnovljive vire energije je pomemben projekt  notranjsko – kraške regije, ki sodi tudi v projekt načrtovane eko – regije. Sedež centra naj bi bil v Pivki. Pretekli teden je bila poleg projektnega sveta, ki mu predseduje Janez Podobnik, ustanovljena tudi delovna skupina za pripravo  projektne naloge. Ta naj bi bila izdelana do konca februarja, nadaljnji koraki bodo znani marca.

    Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo  za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Univerza v Novi Gorici in občina Pivka so v okviru lanskega majskega obiska vlade v notranjsko – kraški regiji podpisali pismo o nameri ustanovitve Raziskovalnega centra za. Na srečanju v Novi Gorici, ki je potekalo 12. januarja, so oblikovali projektni svet in delovno  skupino za vzpostavitev centra, ki bo pomemben del trajnostne ekonomije in energije vodika v okviru vladne resolucije o nacionalnih razvojnih projektih. Projektnemu svetu bo predsedoval minister Janez Podobnik, delovno skupino, ki bo do konca februarja pripravila projektno nalogo za raziskovalni center, pa bo vodila direktorica Regijske razvojne agencije notranjsko – kraške Regije Katja Buda, saj bo agencija nosila glavno breme pri pripravi projekta. Projektno nalogo, iz katere bodo razvidni tudi finančni okviri, bo v marcu obravnaval projektni svet in takrat bodo znani tudi nadaljnji koraki. Gre za pomemben projekt za notranjsko – kraško regijo, saj združuje zelo konkretne ideje, hkrati pa podpira iskanje novih tehnoloških rešitev, ki so povezane z energetskimi vprašanji, je poudaril minister Podobnik. Sedež raziskovalnega centra je predviden v Pivki. Kot je pojasnil župan Robert Smrdelj, so se v regiji odločili za razvoj eko regije, pri čemer imajo pomembno vlogo tudi obnovljivi viri energije. Po njegovih besedah bo center pomembne za celotno Slovenijo, hkrati pa bo tudi pomembne inštrument za spodbujanje in raziskovanje obnovljivih virov energije, ki jim vse pomembnejše mesto namenja tudi Evropska unija.