Mesec: julij 2020

  • PROTESTI V CENTRU ZA TUJCE?

    Organizacija Ambasada Rog, ki jo upravljajo begunci in aktivisti, poroča o nedavnem protestu beguncev v postojnskem Centru za tujce. Po njenih navedbah so tujci, že več dni zaprti v centru, z napisi zahtevali svobodo in pravico do prošnje za azil, nekateri so si protestno porezali telesa. Med razlogi za protest Ambasada navaja dejstvo, da želi Slovenija tujce protipravno in brez možnosti pritožbe vrniti na Hrvaško. Po njenem pričevanju naj bi v centru vladale nehumane razmere. Ljudje, ki so jih prijeli na meji, so zaprti v kontejnerje in nimajo najosnovnejše oskrbe, v skladiščnih prostorih naj bi jih bilo natrpanih več kot 180. Na Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji vse očitke zavračajo in zagotavljajo, da so vsi postopki v skladu z zakonodajo.

    Po pojasnilu Policije je na današnji dan  v Centru za tujce nastanjenih 143 državljanov tretjih držav, poleg štirih ločenih nastanitvenih oddelkov zaradi preprečevanja širjenja korona virusa pa so uredili še enoto z bivalnimi zabojniki, kamor nastanijo novince. »Skupna kapaciteta Centra za tujce je 250 oseb, zato je težko razumeti očitke o prenatrpanosti in slabih razmerah,« odgovarjajo s Policije.

    Kot razlagajo, sta v torek popoldne državljan Alžirije in državljan Maroka zaradi  nestrinjanje z odločitvijo o omejitvi gibanja v Centru splezala na bivalni zabojnik, “po posredovanju policistov pa z njega tudi prostovoljno sestopila”. Državljanu Alžirije, ki se je samopoškodoval, pa so nudili vso potrebno pomoč.  

    Na ministrstvu za notranje zadeve pa so zapisali, da »vsi postopki s prosilci za mednarodno zaščito potekajo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami« in s tem odgovorili na očitke Ambasade Rog, da tujce po prisilnem zaporu v kontejnerjih ilegalno vračajo v Bosno in Hercegovino in jim zavračajo prošnje za azil ter s tem tudi pravno pomoč.

    Našo prošnjo, da v centru preverimo dejansko stanje, so na policiji zavrnili s pojasnilom, da zaradi ukrepov preprečevanja širjenja virusa Covid-19 to ni mogoče. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi prav zaradi opozarjanja na nepravilnosti z mesta dosedanjega vodje Centra za tujce Postojna umaknili mag. Jožeta Konca.

    Iz Urada varuha človekovih pravic pa so sporočili, da že obravnavajo zadevo v zvezi z dogajanjem v Centru za tujce v Postojni. “O metodah, s katerimi pristopamo k obravnavanju te teme, v tem trenutku ne želimo govoriti, saj bi to utegnilo negativno vplivati ravno na uspešnost našega ugotavljanja dejanskih in pravnih okoliščin v zvezi s predmetno problematiko pri oblasteh. Izsledke naših ugotovitev bomo lahko podali, ko bomo z obravnavo zadeve zaključili. Na splošni ravni pa lahko že tokrat rečemo, da so omejitve gibanja tujcem možne le pod pogoji, ki jih določa Zakon o tujcih, in so tudi skladni z Ustavo.” so zapisali. 

     

    fotografija: Ambasada Rog

  • LETOŠNJI PLAVAJOČI GRAD OMNIBUS DOGODKOV

    V avgustovskem koncu tedna, ki se začenja z jutrišnjim dnem, bo Grad Snežnik zažarel v barvah in  dogodkih festivala Plavajoči grad. Organizatorji so si letos zamislili nekoliko drugačen in krajši koncept glede na prejšnja leta, potekal pa bo v luči omejitev, ki izhajajo iz trenutne krize. Gledalce bodo zato po lokaciji vodili kar umetniki sami.

    Vodilni organizator Matija Solce je povedal nekaj o vsebinah in nastopajočih z vsega sveta, izrazil pa je tudi skrb za umetnost, ki se v današnjem času sooča s precejšnjimi izzivi. Na festivalu bo  sodelovalo veliko prostovoljcev, gledalce bodo vodili redarji v preobleki babic ali pastirjev. Program predstavlja alternativo današnjim razmeram, ko se ljudje gnetejo v mestih, kulturni del z gledališči in koncerti pa je v zatonu. Več v prispevku.

    Foto: arhiv festivala

    Avtor:Vesna Kovač
    • MATIJA SOLCE 1
  • VIP: MILAN BRGLEZ

    V današnji oddaji Vaših izbranih pet nam družbo dela slovenski evroposlanec Milan Brglez, sicer Logatčan, nekdanji predsednik Državnega zbora RS in mednarodni politolog, ki v Evropskem parlamentu deluje že kakšno leto dni.

    Velja za vsestranskega politika, ki je bil zaposlen tudi kot asistent in docent na Fakulteti za družbene vede, pozneje pa postal tudi njen predstojnik. Rad posluša glasbo, ki ima sporočilna besedila, prav tako pa z veseljem igra šah. Zmožnost strateškega razmišljanja mu pride prav pri opravljanju svojega poklica.  Prisluhni.

    Avtor:Vesna Kovač
  • OD AJZENPONA DO EKO MUZEJA

    V soboto ob deveti uri se lahko pridružite sprehodu od Ajzenpona do Ekomuzeja. Dogodek organizira društvo za krajevno in kulturo Lipa Pivka, sprehod pa bo potekal od parkirišča Parka Vojaške zgodovine, skozi Hrastje, Pivko in Petelinje ter vse do Slovenske vasi.

    Udeležence čaka približno tri ure hoje, dogodek pa vodi Ernest Margon iz Kulturnega društva Lipa. Več v prispevku. 

    Avtor:Maša Zidar
  • BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

    Muslimani v Slovenji bodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa letos praznovali kurban bajram v prilagojeni obliki. Današnja bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani bo organizirana za skupine po 50 oseb v štirih različnih terminih.

    Tudi Islamska skupnost Postojna obrede prilagaja okoliščinam, pravi imam Fahrudin Smajić…

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan