Mesec: april 2007

  • Tudi iz Ilirske Bistrice gredo štirje v finale

    Ilirska Bistrica , 13. april 2007  –  V Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici se je na našem drugem predizboru otroškega festivala Rompompom predstavilo  več kot dvajset  pevcev v štirinajstih točkah.  Kljub temu, da velja petek 13. za nesrečen dan, se je sreča nasmehnila štirim mladim pevkam, ki bodo nastopile v finalu konec junija.

    Pravijo, da je petek slab začetek, a to kot kaže ne velja za vse. Prav tako naj bi petek 13. veljal za nesrečen dan, a se je sreča vseeno  nasmehnila štirim mladim pevkam iz Ilirske Bistrice, ki bodo nastopile v finalu otroškega festivala Rompompom, ki ga že peto leto zapored pripravljata Radio 94 in NTR.

    Iz Ilirske Bistrice se na festival tradicionalno prijavi največ pevcev in pevk. Tokrat smo v štirinajstih tekmovalnih točkah spet slišali le enega fanta, ki je prepeval o ljubezni do dekleta, do Marine.  To je  bil 10 letni Lan Timotej Ličan, družbo pa so mu delale pevske  kolegice Elen Stanič, Gaja Udovič, Manca Abram in 3 prijateljice, Urška Celin, Anija Janežič, Anja Jenko in Anita Grlj, Anja Stanič in Erika Čuš, Ines Šestan, Nataša Božič, Sara Česnik, Tadeja Logar,  Tamara Frankovič in Nina Kalc ter Tina Križman.

    undefined

    Več fotografij v Fotogaleriji.

    Petčlansko žirijo v sestavi Aleš Zidar, Danica Pardo , Marija Šlosar Lenarčič, Zala Kejžar in Janja Konestabo pa so najbolj prepričale: Gaja Udovič s skladbo Ne grem na kolena, Anija Janežič, ki je zapela Prisluhni mi,  Sara Česnik s Spezzacuori  in Tina Križman s pesmijo Ko bo prišel. Dekletom še enkrat čestitamo.

    Pred nami je le še en predizbor, ki bo maja, in sicer za mlade s cerkniškega in logaškega območja. V prihajajočih dneh bo prijavnice in sezname z inštrumentali moč dobiti na osnovnih šolah. Kje natanko se bo zadnji predizbor zgodil pa boste slišali, če boste poslušali Sredin Rompompom, vsako sredo po 18h.

  • novice radio94 r94

    Na cesti proti mejnim prehodom Starod in Babno polje vse več prometa

    Postojna, 16. april – V prvem tromesečju letošnjega leta so ceste na območju postojnske policijske uprave precej bolj obremenjene kot v istem obdobju v preteklih letih. Cesto med Kozino, Podgradom in mejnim prehodom Starod je prevozilo skoraj 70 tisoč vozil več, cesto med Postojno in Jelšanami skoraj 27 tisoč vozil več, povečanje prometa pa opažajo tudi na cesti proti mejnemu prehodu Babno Polje.

    Letos se je na območju Policijske uprave Postojna zgodilo 130 prometnih nesreč, kar je nekaj več kot lani. Najpogostejši vzroki so hitrost, nepravilna stran in smer vožnje ter prekratka varnostna razdalja. Policisti opažajo, da se promet z glavnih cest seli na lokalne, na cestah pa je vsako leto več motoristov.

    Prav zaradi slednjega policisti do 12. maja izvajajo preventivne akcije. Motoristom svetujejo, policijski inštruktorji pa jih tudi praktično usposabljajo za varno vožnjo. Konec tega meseca bodo šli v Ilirsko Bistrico, kjer tamkajšnji motoklub skupaj z občino in osnovno šolo pripravlja malo šolo varne vožnje.

  • novice radio94 r94

    Minister sprejel predstavnike Koalicije

    Ljubljana, 10. april 2007 – Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se je konec preteklega tedna sestal s predstavniki nevladnih organizacij, ki so združene v Koalicijo za Volovjo reber. Na sestanku so predstavniki Koalicije za Volovjo reber ministra Podobnika seznanili z njihovo Pobudo za razrešitev problemov umeščanja vetrnih elektrarn v prostor.

    V njej predlagajo dve možnosti, za kateri menijo, da bi lahko preprečili postavitve vetrnih elektrarn na Volovji rebri. Kot prvo predlagajo ustanovitev posebne revizijske komisije, v kateri bi bili poleg predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor tudi predstavniki koalicije. Minister Podobnik je povedal, da je vodenje upravnih postopkov točno določen proces, ki ga ni možno prekiniti z rezultati revizijske komisije.

    Kot drugo možnost, ki bi bila tudi dolgoročnejši ukrep, so predlagali pripravo državne strategije, s katero bi opredelili območja, ki so z vidika varstva narave in krajine primerna za umestitev vetrnih elektrarn v Sloveniji. Ministrstvo je predstavnike koalicije ponovno opozorilo na študijo z naslovom Vetrne razmere v Sloveniji, ki že zagotavlja tovrstne podatke.

    Poleg tega je minister Podobnik predstavnikom koalicije še enkrat povedal, da je odločitev o gradnji vetrnih elektrarn na strani investitorja in ne ministrstva. Investitor pa je bil ob izdaji delnega gradbenega dovoljenja opozorjen na to, da prevzema tveganje, saj vsi postopki v zvezi z gradnjo vetrnih elektrarn še niso končani. S tem je minister odgovoril tudi na predlog koalicije, da bi se sestal z investitorjem gradnje vetrnih elektrarn in mu predlagal, da ne bi začel z gradnjo.
    Ker sodi področje energetike v pristojnost Ministrstva za gospodarstvo je minister Podobnik predlagal, da skupaj z njimi ter drugimi pristojnimi strokovnjaki organiziramo okroglo mizo o prihodnosti vetrnih elektrarn v Sloveniji v smislu lokalnih in globalnih okoljskih vidikov izrabe vetrne energije.

     

    Služba za odnose z javnostmi
    Ministrstvo za okolje in prostor

  • novice radio94 r94

    Krajinski park Ljubljansko barje že prihodnje leto

    Ljubljana – S podpisi županov vseh občin na območju ljubljanskega BARJA – Borovnice, Brezovice, Iga, Ljubljane, Loga-Dragomerja, Škofljice in Vrhnike – ter ministra za okolje je 6. aprila pričel veljati sporazum o  sodelovanju pri ustanovitvi krajinskega parka Ljubljansko barje. V prihodnjih dneh bo minister Janez Podobnik imenoval  programski in strokovni svet.

    Zgodba o zavarovanju Ljubljanskega barja kot krajinskega parka se vleče že dolga leta. Občine na območju Barju so pred devetimi leti podpisale Sporazum o sodelovanju pri razglasitvi Krajinskega parka Ljubljansko barje, a zavarovanega območja niso razglasili. Lani se je ministrstvo za okolje in prostor zavzelo za projekt in sporazum je bil ponovno podpisan.

    Ker pa so vodstvo občin prevzeli novi župani, na območju Barja pa je nastala nova občina – Log-Dragomer, so prejšnji teden župani ponovno podpisali sporazum. Krajinski park Ljubljansko barje naj bi ustanovili prihodnje leto. Ministrstvo že pripravlja strokovna izhodišča za načrt upravljanja in podlage za izvedbo parkovne infrastrukture.

    Petra Trček

  • novice radio94 r94

    V Leciklarni se znebite neuporabnih zdravil

    V projektu Leciklarna bodo lekarne tudi letos zbirale neuporabljena zdravila, in sicer vsako soboto v aprilu (7., 14., 21. in 28 aprila) na posebnih stojnicah. Neuporabljena zdravila lahko na Vrhniki oddate na Sodnijskem trgu.

    Društvo študentov farmacije Slovenije v sodelovanju s partnerjem že nekaj let organizira akcijo zbiranja neuporabljenih zdravil iz gospodinjstev, ki so jo poimenovali Leciklarna. Letos bodo vse štiri sobote v aprilu stara zdravila zbirali na območju osrednje Slovenije – v Ljubljani, Kamniku, Domžalah, Grosupljem pa tudi na Vrhniki. 

    S projektom želijo širšo opozoriti na nevarnosti pri uporabi zdravil s pretečenim rokom uporabnosti in pri njihovem nepravilnem odlaganju, obenem pa uporabnikom ponuditi možnost pravilnega uničenja teh zdravil. Z akcijo želijo opozoriti tudi na neurejeno zakonodajo na tem področju, zaradi katere se velika večina neporabljenih zdravil ne uniči na ustrezen način. Lekarne namreč trenutno niso pristojne za zbiranje zdravil, saj jim to onemogoča Pravilnik o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri opravljanju zdravstvene dejavnosti. Zato se zdravila zbirajo le na posameznih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, ki jih organizirajo komunalna podjetja.