Mesec: november 2022

  • NOVA PODOBA TUKAJŠNJIH USTVARJALCEV

    Kulturno društvo Cajt je že lani začrtalo projekt »Jaz te vidim kot …«, takrat je sodelovalo z likovnima pedagoginjama Urško Jurič in Jernejo Srebot. Letos so k projektu pristopili likovna ustvarjalka Jasmina Čelan, karikaturist Marino Samsa in glasbenik Vital Jurca.
    Jasmina Čelan je preučevala pisateljico Leo Fatur s Pivškega. Vital Jurca se je z novo skladbo »obrazi preteklosti« poklonil skladatelju in glasbenemu pedagogu Vilku Ukmarju. Marino Samsa pa je izbral manj znanega ustvarjalca Jakoba Tominca iz Hrenovic. Likovna dela bodo v knjižnici razstavljena do konca leta. Postavljen je tudi avdio kotiček, kjer lahko poslušate skladbo Vitala Jurce.

    Avtor:Jaka Zalar
  • ZDRAVO ZA ZDRAVJE: BOM LAHKO IMEL OTROKE?

    Z doktorico Bredo Škrbinc, internistko onkologinjo iz Sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana zaključujemo pogovor o raku na modih, ki je najpogostejši pri mlajših moških. Ima pa ta bolezen visoko stopnjo ozdravljivosti. V prejšnji oddaji smo izpostavili operativne posege, zdravniki pa v določenih primerih svetujejo tudi kemoterapijo.
    Ob odstranitvi moda so na voljo tudi testikularne proteze. Ob diagnozi raka na modih pa marsikateri moški pomisli, da je izgubil priložnost, da si ustvari družino. Bolnik ima sicer možnost, da se pred zdravljenjem oglasi v semenski banki. Podrobnosti so v posnetku.

    Avtor:Jaka Zalar
  • O MEJI V JAVORNIKIH

    V knjižnici v Loški dolini bo jutri ob 18. uri zgodovinar dr. Martin Premk pripravil predavanje o meji v Javornikih pred 2. svetovno vojno. Čeprav je njegovo znanstveno raziskovanje usmerjeno zlasti v 2. svetovno vojno, pa je raziskal tudi nekdanjo mejo v Javornikih.

    Čeprav ob njeni omembi najprej pomislimo na kontrabant, bo  zgodovinar predstavil tudi nastanek meje,  življenje ob njej in njeno utrjevanje. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NA DOBRODELNEM KONCERTU NINNAY IN MEF

    Območno združenje Rdečega križa Postojna-Pivka v sodelovanju z našo radijsko postajo to nedeljo ob 18. uri vabi v Kulturni dom Postojna na dobrodelni koncert.

    Na njem bosta nastopila Ninnay in Drago Mislej Mef,  združenje pa bo z izkupičkom razveselilo starejše občane in jim omogočilo oddih na Debelem Rtiču. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • DELAMARIS PODPRL SLOVENSKI ŠPORTNICI

    Podjetje Delamaris je v ponedeljek podpisalo pogodbo o sodelovanju s slovenskima atletinjama Tino Šutej in Klaro Lukan. Športnici sta pogodbo podpisali na sedežu družbe. Predsednik uprave Skupine Pivka – Delamaris mag. Janez Rebec je ob tem izpostavil, da želi družba prispevati tudi k doseganju vrhunskih rezultatov naših odličnih športnic. Športni manager Boris Mikuž se je Delamarisu, ki je prepoznal potrebe in perspektivo vrhunskih športnic in sprejel poslovno odločitev, ob tem zahvalil in poudaril skupne cilje, ki so dobro počutje in zdravje, kakovost ter doprinos slovenskemu športu.

    Atletinji, skakalka s palico Tina Šutej in tekačica Klara Lukan, sta si tudi ogledali  postopke priprave tradicionalnih in novih ribjih dobrot. Navdušili so ju skrbno načrtovani procesi, sama podoba blagovne znamke in njena kakovost. delamaris-morje-dobrega-za-slovenski-sport-2022.docx

     

     

    • Pivka_dd_podpis_pogodbe_atletinji-33
    • Pivka_dd_podpis_pogodbe_atletinji-27
    • Pivka_dd_podpis_pogodbe_atletinji-25
    • Pivka_dd_podpis_pogodbe_atletinji-18