Mesec: maj 2022

  • UKRAJINSKI UMETNIKI V KLENIKU

    V Etno muzeju v Kleniku pri Pivki je že na ogled prvi del razstave iz cikla ukrajinskih umetnikov. Kot pravi kurator Centra sodobne umetnosti Pivka, Bagrat Arazyan, so se za to odločili  zaradi vojnega stanja v Ukrajini, ki umetnikom ne nudi pogojev za ustvarjanje, hkrati pa želijo mladim, še neuveljavljenim umetnikom pomagati pri prepoznavnosti.

    Do 14. junija so v Kleniku na ogled dela Olge Kopeleve  in Oleksandra Zhyltsova. 

    Avtor:Mateja Jordan
  • KLOPCE LJUBEZNI TUDI NA NAŠIH HRIBIH

     Na slovenskih vrhovih se množijo klopce ljubezni, ki ljubitelje gibanja še dodatno motivirajo k vzponu, občudovanju razgledov in morda romantičnim objemom. Klopce že stojijo na nekaterih vrhovih v naši bližini – ob cerkvi sv. Barbare na Ravniku, na Slivnici, Primožu nad Pivko, Svetem Lovrencu in Čavnu.

    Pobude za postavitev klopi danes prihajajo od vsepovsod.

     

    Klopce na Slivnici, Primožu in pri  cerkvi svete Barbare na Ravniku

     

    Foto: Rok Premrov, Primož Kurent in FB profil skupine za obnovo cerkve sv. Barbare na Ravniku

    • Klopca ljubezni Primož nad Pivko Foto Boštjan Kurent
    • KLOPCA LJUBEZNI RAVNIK FOTO  FB CERKEV SVETE BARBARE
  • ŠE RADOHOVA IN SLOVENSKA VAS

    Septembra 2018 je Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, odobrila povečani finančni prispevek za dokončanje projekta “Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 1. sklop”, s katerim Občina Pivka ureja vodovod in ostalo komunalno infrastrukturo na območju Radohove in Slovenske vasi,  dokončala pa je že komunalno infrastrukturo v naselju Selce.

    V okviru projekta so sicer v občinah Postojna in Pivka  zgradili in izboljšali okoli 62 km cevovodov, šest vodohranov, štiri črpališča oziroma prečrpališča, dve zajetji vode, dve vodarni s tehnologijo prečiščevanja z ultrafiltracijo, eno  pretočno celico in en regulacijski objekt. Od tega so samo na območju občine Pivka zgradili več kot 26 km vodovoda,  nov vodohran Pivka kapacitete 1.000 m3 in obnovili še tri vodohrane in tri črpališča. Poslušaj. 

     

    Foto: Občina Pivka 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • GLASOVANJE ZA NAJ PLANINSKO KOČO SE ZAČENJA

    Spletni portal Siol in Planinska zveza Slovenije (PZS) sta včeraj odprla glasovanje v osmi sezoni akcije Naj planinska koča.  Ta po napovedih organizatorjev prinaša nekaj novosti, med drugim možnost enkratnega ocenjevanja. Obiskovalci lahko do 5. septembra ocenjujejo 155 koč, med katerimi je 30 visokogorskih in 125 planinskih.

    Med notranjskimi in primorskimi kočami lahko pohodniki glasujejo za Iztokovo kočo pod Golaki, Koče Antona Bavčerja na Čavnu,  Draga Karolina na Velikem Snežniku,  Edmunda Čibeja v Tihi dolini,  Mladika na Pečni rebri, za Koče na Hleviški planini, Kokoši in Planini nad Vrhniko, za Pirnatovo kočo na Javorniku,  Planinske koče na Kozleku, Krimu, Vrhu Sv. Treh Kraljev, za Planinske  domove na Slivnici, Sviščakih in  Pod Ježo, za Planinsko zavetišče na Koradi, Stjenkovo kočo na Trstelju,Tumovo kočo na Slavniku in Vojkovo kočo na Nanosu

    Organizatorji bodo  razglasili dve zmagovalki in podelili plaketI za naj planinsko kočo in naj visokogorsko planinsko kočo. Obiskovalci  planinske koče ocenjujejo na podlagi treh kriterijev:  urejenostI, gostoljubja in ponudbe. Kot pojasnjujejo organizatorji akcije, bo pri vsakem kriteriju planinski koči mogoče dodeliti od ene do treh točk, točke pa se bodo med seboj seštevale. Uporabnik lahko za posamezno planinsko kočo glasuje le enkrat med celotnim glasovanjem, pri čemer pa posamezni uporabnik lahko glasuje za poljubno število planinskih koč. Glasovanje poteka do 5. septembra. 

     

     

     

     

     

     

     

  • SKUPINA BO DENAR ZA NOV PROJEKT ZBRALA DO JESENI

    Rotary klub Postojna-Cerknica je minuli teden praznoval 5. obletnico. Ob tej priložnosti je v Pivki pripravil dobrodelni koncert z mislijo na nov dobrodelen projekt društva Bejž če vejdš. Na koncertu in pred njim so zbirali sredstva za postavitev strehe na centru za begunce iz Ukrajine v Romuniji. 

    Skupina Bejž če vjedš  meni, da bo za nov projekt potrebovala okoli 15 tisoč evrov, 10 tisočakov je že zbrala. Predvidoma bodo njeni člani rokave zavihali jeseni. Poslušaj. 

     

    Foto: Valter Leban 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin