Mesec: avgust 2020

  • UČENCI BODO MASKE DOBILI V ŠOLAH

    Za 190.990 učencev in 73.900 dijakov se bo v torek začela šola, od tega za 21.366 otrok sploh prvič. Za razliko od preteklih let bo novo šolsko leto letos drugačno, saj bodo morali vsi udeleženci vsaj nekaj časa upoštevati priporočila za omejevanje širjenja koronavirusa. Med njimi je tudi uporaba mask.

    Nekatere šole so že sporočile, naj vsaj prvi šolski dan učenci s sabo prinesejo svoje maske, drugod so jih občine že priskrbele. Kako je v Postojni, nam je povedal podžupan Andrej Berginc. Poslušaj. 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • KAMIŠIBAJ VRTILJAK POLN ZGODB

    Nedaleč od Postojne v Velikem Otoku bo čez nekaj dni otvoritev prve razstave z naslovom Kamišibaj vrtiljak, ki predstavlja zgodbe z arhetipi, pesnitvami, pravljicami in basnimi. Teh smo velikokrat željni tudi odrasli. Gre za japonsko umetniško obliko pripovedovanja zgodb, ki povezuje ljudi in v tem digitaliziranem svetu predstavlja dobrodošel odmik od virtualnega sveta.

    Razstavo že 3. septembra pripravljata Društvo HNUM in jezikovna šola Athena iz Postojne v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Perspektiva, ki svoj prostor namenja tudi galerijski dejavnosti. Kamišibaj vrtiljak tako prikazuje različne zgodbe in nagovarja različno publiko, obenem pa oživlja ljudsko izročilo. Pogovarjali smo se s Floro Otoničar iz jezikovne šole Athena, ki je predstavila prihajajoči dogodek. Prisluhni.

    Foto: wikimedia commons

     

    Avtor:Vesna Kovač
  • LETOŠNJA PLESNA SEZONA BO DRUGAČNA

    Z novim šolskim leto se bodo začele številne prostočasne dejavnosti, tudi nova plesna sezona. Letošnja se bo od prejšnjih nekoliko razlikovala.

    Skupine plesalcev bodo zaradi varnostnih ukrepov  manjše, pred in po treningu bo potrebna uporaba mask, poskrbljeno pa bo tudi za razkuževanje prostora, nam je povedal Miha Furlan iz Plesne šole Artifex Postojna. Poslušaj. 

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel
  • DOBRODELNI POSTOJNSKI TEK JE ODLIČNO USPEL

    Na zadnjo avgustovsko soboto, je v Postojni potekal 6. dobrodelni Postojnski tek. Kljub omejitvam in negotovim časom za prireditve, se je na dogodku zbralo lepo število tekačev. Tekače je pričakalo lepo, ampak kar soparno vreme. Na otroškem teku je teklo 50 mladih tekačev, medtem, ko se je s 5 in 10 km progo spoprijelo 150 tekačev od 8 do 77 let. Dogodek je organiziralo športno društvo Postojna teče v okviru festivala Zmaj ‘ma mlade in ob podpori Občine Postojna. Tek je bil letos prvič v sklopu Notranjskega tekaškega pokala in velja za enega težjih tekov v pokalu.

    Obe trasi teka sta bili razgibani in sta vsebovali tako prvine cestnega kot tudi gorskega teka, za poslastico pa je zaključek obeh potekal skozi staro mestno jedro Majlont, kjer je bilo pravo navijaško vzdušje.

    Za varnost in udobje tekačev na progi je skrbelo preko 20 prostovoljcev. Organizatorji so imeli tudi znatno pomoč gasilcev iz PGD Postojna. Prireditev je povezoval Žiga X Gombač, ki je s svojim šarmom in energijo dvigoval razpoloženje tekačev in gledalcev na trgu.

    V močni konkurenci tekačev, so bili podrti vsi lanski rekordi: najhitrejša na razdalji 5 km je sta bila domačin Jernej Žnidaršič (ŠD Postojna teče, 20:02) ter Špela Ferjančič (28:28). Na daljši 10 km razdalji sta slavila Andrej Mikelj (AD Hitrost, 39:16) ter mlada obetavna gorska tekačica Nuša Mali (42:17).  5 in 10 km progo dolgo progo pa vsako leto premaga vedno več osnovnošolcev.

    ŠD Postojna teče se zahvaljuje vsem sponzorjem, še posebej generalnemu, zavarovalnici Generali. “Z njihovo pomočjo smo zbrali znaten znesek, ki ga bomo s vrnili pomoči potrebnim v lokalni skupnosti,  “so zapisali. 

     

     

    Vir: ŠD Postojna teče 

    Foto: Urša Letič (UL), Matic Petkovšek (MP)in Matevž Kovačič (MK)

     

     

     

    • Postojnski tek 2020 UL2
    • Postojnski tek MK1
    • Postojnski tek 2020 UL1
    • Postojnski tek 2020 MP2
    • Postojnski tek 2020 MP1
    • Postojnski tek 2020 MK2
  • PREDNEVIHTNI PIŠ POMETAL NA ILIRSKOBISTRIŠKEM

    Padavine, ki so se v nedeljo preko dneva razvile v krajevna lokalna neurja z močnejšim vetrom ter točo, so zajela dobršen del države. Po do sedaj zbranih podatkih regijskih centrov za obveščanje so zabeležili 351 dogodkov, povezanih z neurjem. Največ težav so povzročali močni sunki vetra, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

    V regiji se je po 15. uri neurje razbesnelo na Ilirskobistriškem. V naselju Jelšane je odkrilo štiri strehe, v Veliki Bukovici tri, v naselju Sabonje dve strehi in eno v Novokačinah.  

    Iz Občine Pivka poročajo, da je meteorna voda na Jurščah zalila cerkev, v Neverkah pa se je na osebno vozilo podrlo drevo.

    Na Bloški Polici  je drevo podrlo telefonski steber, drevesa in dva telefonska stebra so padli v Nadlesku v Loški dolini, kjer je v Podcerkvi padla tudi stara lipa, sicer razglašena za naravno znamenitost.

    Kaj se je dogajalo na Ilirskobistriškem, nam je povedal poveljnik tamkajšnje CZ Luka Špilar. Poslušaj. 

     

    Foto: Anja Hofman 

     

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin