Mesec: marec 2020

  • POGREŠANA KATARINA ŽIVOJINOVIČ IZ POSTOJNE

     Svojci pogrešajo 17-letno hčerko Katarino Živojinović, ki stalno stanuje v Postojni, začasno pa v Ljubljani. Policiji je pogrešitev sporočil njen oče, ki je pojasnil, da je bila hči med tednom v Ljubljani, v Novih Jaršah, a se nato ni vrnila domov. Vse, ki bi imeli podatke o tem, kje se nahaja, na policiji prosijo za informacije.

  • PREDSEDNIK STANOVALCE NAGOVORIL PO MEGAFONU

     Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal dom starejših v Logatcu. V Dom Marije in Marte ga je povabila prostovoljka Tereza, a so obisk prestavili zaradi koronavirusa. Tako se je Pahor ustavil na kratkem obisku, stanovalcem je namenil nekaj vzpodbudnih besed, a jih je tokrat povedal v megafon, so v uradu predsednika pojasnili za STA.

    Prostovoljka je predsednika sicer povabila na pogovorni večer in medgeneracijsko druženje, saj ob domu deluje tudi vrtec. A so morali obisk predsednika zaradi epidemije novega koronavirusa prestaviti za nedoločen čas, so pojasnili v uradu predsednika republike.

    Ob obisku so posebej pazili na vsa vladna določila. Zato je Pahor starostnike nagovoril kar po megafonu. Stanovalcem je zaželel veliko zdravja, strpnosti in solidarnosti. Zahvalil se je vsem, ki v tem domu in drugje skrbijo za starejše, ki so v tem trenutku posebej občutljiva skupina ljudi. Dogovorili so se še, da jih bo spet obiskal, ko se bodo razmere umirile.

    Stanovalci so medtem Pahorju zapeli slovensko himno, so še pojasnili v predsednikovem uradu.

    Foto: Urad predsednika republike 

    Avtor:STA
  • REZLJANE KLOPI SO STAREJŠE OD CERKVE SV. JURIJA

    Baročna cerkev Sv. Jurija v Ilirski Bistrici je bila zgrajena v sredini 18. stoletja, v Valvasorjevem času je na njenem mestu stala manjša kapela z zvonikom na preslico. Cerkev je bila prvotno precej nižja, o čemer pričajo zazidana okna v ladji in prezbiteriju.

    Tudi zvonik je bil postavljen kasneje, nad vhodnim lokom je vklesana letnica 1881. Notranjščino cerkve pa je zaznamovalo zlasti delo akademskega slikarja Toneta Kralja, je povedala konservatorja novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Več…

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • ZAENKRAT POZITIVNA DVA BRISA

    Prvo testiranje 43 slovenskih državljanov, ki so v 14-dnevni karanteni Hotelu Epic v Postojni, je pokazalo, da sta dva povratnika iz Španije pozitivna, en test bo treba ponoviti. 

     Pristojni zatrjujejo, da tveganja, da bi se virus širil znotraj karantene, ni. Ljudje so v sobah, drug z drugim pa nimajo stikov. Znova jih bodo testirali čez slaba dva tedna. Poslušaj.

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • DOSTAVA ZDRAVIL IN PAKETOV HRANE ZA NAJRANLJIVEŠE

    V tem tednu bodo vsa gospodinjstva na območju ilirskobistriške občine v nabiralnike prejela letake z informacijami glede storitev, ki so na voljo občanom v času trajanja epidemije koronavirusa. V štabu civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica bodo od danes naprej s pomočjo prostovoljcev tako zagotovili dostavo zdravil na recept, osnovnih živil in higienskih potrebščin najbolj ranljivim skupinam prebivalcev.

    V sodelovanju z lokalnimi trgovinami in domačimi podjetji, ki se ukvarjajo z razvozom hrane na dom, so vzpostavili tudi razvoz prehranskih paketov na dom za tiste, ki v danih razmerah ne morejo opraviti nakupa najnujnejših živil. Za dostavo zdravil in hrane se lahko občani dogovorijo s klicem na telefonsko številko 05 71 12 300 vsak delovni dan v dopoldanskem času. Občanom je na voljo tudi dostava plina in medicinsko-tehničnih pripomočkov na recept. Na omenjeno telefonsko številko pa lahko pokličejo tudi socialno ogroženi prebivalci, ki so se zaradi epidemije znašli v denarni stiski. Poveljnik CZ Luka Špilar pa ob tem opozarja, da je dostava zdravil, medicinskih pripomočkov, paketov hrane in plina namenjena izključno ranljivim skupinam prebivalcev, kot so starejši, invalidi ali osebe v samoizolaciji, ki sami ne morejo v lekarno ali trgovino. Špilar poudarja, da naj tisti, ki dostavo potrebuje zaradi samoizolacije ali pa ima kateri od družinskih članov potrjeno okužbo s covid-19, to nujno tudi ob klicu tudi navede.

    Po zadnjih objavljenih podatkih so na Bistriškem okužbo s koronavirusom potrdili pri 4 osebah. Delo v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica, kjer je minuli teden prišlo do nepredvidenega stika večjega števila zdravstvenih delavcev z okuženo osebo, pa kljub močno okrnjeni kadrovski zasedbi za zdaj poteka nemoteno, še sporoča Luka Špilar.

     

    Avtor:Katja Kirn Vodopivec