Mesec: avgust 2019

  • V CENTRU ZA TUJCE LETOS ŽE 101 OTROK

    Sklad ZN za otroke (Unicef) je v četrtek sporočil, da je bilo v Sloveniji v prvi polovici letošnjega leta 323 otrok brez spremstva, večina iz Afganistana. V namestitvenih zmogljivostih azilnega doma je v prvi polovici leta stanovalo 421 otrok, ki so zaprosili za mednarodno zaščito.

    Kot navaja Unicef, je bil v prvi polovici leta v centru za tujce v Postojni pridržan 101 otrok. Delež otrok med vsemi pridržanimi je bil 18,5 odstotka, kar 99 od vseh pridržanih otrok pa je bilo otrok brez spremstva. Otroci v pridržanju preživijo povprečno 4,6 dni. Večina otrok brez spremstva zapusti Slovenijo še pred zaključkom postopkov, so sporočili iz Unicefa.

    Unicef tudi opozarja, da število otrok brez spremstva, ki prebivajo v nevarnih, prenatrpanih sprejemnih in registracijskih centrih na grških otokih ali so v pridržanju po vsej državi, zdaj presega 1100, kar je največ od začetka leta 2016.

    Avtor:STA
  • TONETOV VODNJAK ŽE 110 LET

    Konec julija je bila v Pivki zanimiva prireditev, s katero so Šempetrci obeležili prav posebno obletnico – 110 let »Tonetovega« vodnjaka, kar je za delo človeških rok gotovo veliko. Na dvorišču Pri Tonetovih, kot se pri hiši še iz prejšnjih časov reče, so ob tej priložnosti priredili slovesnost. Hišni gospodar Jože Požar je pripovedoval, kako je do tega vodnjaka prišel njegov ded.

    Tonetov vodnjak je prejšnjim generacijam zagotavljal možnost razpolaganja z lastnim vodnim virom. Ta vodnjak danes ni več v uporabi, gospodar Jože pa je povedal, da bi lahko ponovno služil, če bi ga nujno potrebovali.

    Na prireditvi ob 110. obletnici vodnjaka se je zbralo veliko število Šempetrcev, ki živijo ali so živeli v klancu pod cerkvijo.

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel
  • RIS KOT NAVDIH IN LIKOVNKI RISOVI VARUHI

    Da ris pri nas ne bi že drugič izumrl, dinarsko populacijo v okviru projekta Life Lynx rešujejo s pomočjo risov, ki jih bodo v Slovenijo in na Hrvaško preselili iz Romunije in Slovaške. Dva sta že pri nas. Spremljajoče dejavnosti projekta pa želijo javnost osveščati in popularizirati naravovarstvo. Med njimi je tudi likovna delavnica na temo risa, ki se danes začenja na Gornjih Poljanah nad Loško dolino, jutri bo v Kozariščah obiskala festival Plavajoči grad. Udeleženci likovne delavnice z naslovom Kraljestvo risa bodo ustvarjali pod mentorstvom akademske slikarke Karmen Bajec, njihova dela pa bodo od nedelje naprej na ogled v bližnjem gradu Snežnik. Poslušaj. 

    Foto: wikipedia 

  • ZAVOD ORON ČEDALJE USPEŠNEJŠI

    V Zavodu Oron so se izkazali. Gre za organizacijo, ki skrbi za izdajanje televizijskega programa na območju Notranjske. Ima poseben pomen za informiranje in izobraževanje javnosti, v juniju pa je prejel bronasto priznanje za najboljšo družbeno inovacijo Mladi kreativni potencial v primorsko-notranjski regiji. S tem projektom krepijo aktivno družbo, obenem pa pomagajo pri razvijanju kohezivnosti, solidarnosti in vzajemnosti, kar so ključni elementi za dobrobit ljudi.

    Foto: arhiv Zavoda Oron 

    Avtor:Vesna Kovač
    • 21
    • 30
    • 53
    • 39
    • 82
    • Medijski krožek OŠ Cerknica - intervju z županom
    • Medijski krožek OŠ Cerknica 2
    • 43
  • NA CESTE Z VELIKO POTRPLJENJA

    Po napovedih hrvaških medijev bodo ta konec tedna na Hrvaškem okoli štiri tisoč motoristov oviralo promet cestninskih postajah, mejnih prehodih in v trajektnih pristaniščih. V soboto in nedeljo bodo upočasnili promet tudi na mejnih prehodih Jelšane, Sečovlje in Dragonja, na krškem mostu ter v trajektnih pristaniščih Korčula, Split, Zadar, Rab in Pag, je sporočilo združenje Karavana za življenje – bajkerji na cesti. Združenje je pristojnemu ministru že predalo zahteve za večjo prometno varnost, nepotrebno se mu zdi tudi zvišanje cestnine za 10 odstotkov med turistično sezono. Hrvaškim motoristom se bodo pridružili tudi slovenski kolegi. Ob tem naj še enkrat spomnimo, da bo pri nas promet oviran tudi na poti proti hrvaški meji in ne samo na mejnem prehodu Jelšane.  Zaradi Gorsko-hitrostne Dirke Petrol Ilirska Bistrica bo cesta Pivka – Ilirska Bistrica čet Knežak zaprta v soboto od 8. do 21. ure in v nedeljo od 7. sedmih zjutraj pa do polnoči. Za gnečo na cestah bodo poskrbeli še vračajoči se počitnikarji v smeri jug-sever.