Mesec: september 2017

  • OSNOVNOŠOLCI SO RAZISKOVALI VODE JELŠAN IN OKOLICE

    Letošnji dnevi Evropske kulturne dediščine potekajo pod naslovom Voda od mita do arhitekture. Osnovna šola Jelšane se jim je pridružila v okviru projekta Voda – večni napoj človeški. Učiteljica geografije in zgodovine ter glavna organizatorka projekta na OŠ Jelšane Martina Petek Gojak  je povedala, da so v projektu so sodelovali vsi učenci osnovne šole, spoznavali so značilnosti voda Jelšan in okoliških vasi: Dolenj, Novokračin in Nove vasi. Učenci so spoznavali, kako so včasih hodili po vodo, katero vodo zbirajo vodnjaki in kako se črpa vodo iz njih. Izdelki učencev  iz naravnih materialov, ki so jih otroci sami poiskali v naravi,. so na ogled v šoli. Učiteljica Martina  Petek Gojak poudarja, da je na projektu sodeloval celoten učiteljski kolektiv in da so vse naloge za učence njihovo avtorsko delo.

     

     

    Avtor:Nastja Stopar
  • ZEMONSKI CAJTNG KAR V DVEH DELIH

    Ob vaškem shodu, ko goduje sveti Mihael, na Dolnjem Zemonu pripravljajo več dogodkov. Med drugim so Zemonci izdali novo številko Zemonskega cajtenga. Prvič so vaški cajtng izdali lansko leto. Cajtng je letos v celoti v barvah, vsi prispevki pa so delo domačinov, je pred nedeljsko predstavitvijo povedal urednik Primož Rojc. 

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman
  • 80 LET BISTRIŠKE KOŠARKE

    V minulih tednih je v Sloveniji vladala prava košarkarska evforija, saj je slovenska reprezentanca osvojila naslov evropskih prvakov. Danes pa bo praznik košarke tudi na Bistriškem, saj letos bistriška košarka praznuje častitljivo 80-letnico. O začetkih in pomembnih prelomnicah se je Anja Hofman pogovarjala s predsednikom Košarkarskega kluba Plama Pur iz Ilirske BistriceTomažem Slavcem. Vse je  povabil na prireditev v dvorano Doma na Vidmu,  kjer bodo o zgodovini in prihodnosti bistriške košarke  spregovorili z nekaterimi akterji, ki so zaznamovali klub. Na ogled bodo tudi bogata razstava in arhivski video posnetki. 

    Košarkarski klub iz Ilirske Bistrice je nastopal celo v 1. jugoslovanski ligi. Pod bistriškima košema so tako igrale svetovne legende, tudi Ivo Daneu, Radivoj Korać in Krešimir Čosić.  Foto: arhiv kluba  

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman
  • FESTIVAL POSTOJNSKEGA PRAČLOVEKA

    Danes in jutri se bo v Postojni odvijal prvi Festival postojnskega pračloveka. Začel se bo z večernim predavanjem v Notranjskem muzeju, jutri pa nadaljeval s sprehodom do Betalovega spodmola, domovanja pračloveka ter popoldansko prestavitvijo mest z najdišči pračloveka Krapina in Cerkno. Osrednji dogodek  bo na Titovem trgu od 14. ure naprej. Med ostalimi se bodo predstavili Društvo Krapinski neandertalci – Pleme jamskega medveda in  Krapinski Ilirci, iz Cerknega pa bodo prišli člani Turističnega društva Reka – Divje babe in  Lokalne turistične organizacije Laufar Cerkno. Več v prispevku.