Mesec: avgust 2021

  • MINIATURNE LOVSKE PREŽE IVANA KOVŠCE

    V prvi polovici avgusta so v ilirskobistriški Knjižnici Makse Samsa predstavili lesene skulpture in miniaturne lovske preže. Izdelal jih je domačin in pesnik iz Ilirske Bistrice Ivan Kovšca, šestdesetletnik, ki se ljubiteljsko s tem ukvarja šele nekaj mesecev. Pri delu običajno uporablja britev in tanko žago, od lesa pa najde različne vrste grmovja.

    Najhvaležnejša za obdelavo sta dren in črni trn, delo pa je zamudno in terja veliko potrpežljivosti in natančnosti. Razstava je bila v knjižnici na ogled do 16. avgusta. Ivan Kovšca je bil sicer profesionalni vojak in je prepotoval domala ves svet. Po skoraj dvajsetletni odsotnosti iz Slovenije je sedaj v domači Ilirski Bistrici že 12 let in je tu tudi našel svoj mir, zelo rad pa piše tudi pesmi. Upa, da bo v kratkem izšla tudi njegova pesniška zbirka. Več v prispevku.

    Avtor:Vesna Kovač
  • V CERKNICI NOVA TRGOVINA?

    Cerkničani se vse glasneje pogovarjajo, da v kraj prihaja nov trgovski center, bodisi nasproti parkirišča pri osnovni šoli bodisi v bližino bencinske črpalke na drugem koncu mesta.

    Župan Marko Rupar pojasnjuje, da prostorski načrt na obeh lokacijah dovoljuje tovrstno gradnjo, tudi zanimanje trgovcev zanjo je,  zlasti za zemljišče pri osnovni šoli, zemlja pa je v zasebni lasti. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • MLADI LOGATČANI SO ZELO USTVARJALNI

    V avli Osnovne šole 8 talcev Logatec bo od jutri naprej na ogled razstava z naslovom V objemu zvoka in slike 2021. Gre za območno razstavo mladih likovnikov iz Občine Logatec, ki so se odzvali na natečaj 3. programa Radia Slovenija, programa ARS in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. 

    Vodja logaške izpostave Tanja Pina Škufca razlaga, da so učenci pri ustvarjanju povezovali zvočno in likovno podobo. Predstavilo se bo 20 avtorjev iz treh logaških osnovnih šol. Vodja izpostave je zadovoljna z ustvarjalnostjo mladih Logatčanov in poudarja, kako dobro z njimi delajo mentorice. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • TIM DANES ŠESTNAJSTI, ŠE EN NASTOP V PETEK

    Slovenski plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ki prihaja iz Loške doline, je na paraolimpijskih igrah v Tokiu v svojem prvem nastopu danes tekmoval na 50 metrov delfin v kategoriji S6. V predtekmovanju je končal na osmem mestu v svoji skupini, skupno pa je bil na koncu 16.

     “Čeprav nisem izboljšal svojega najboljšega časa, mi je bilo v čast sploh nastopiti na takšni tekmi in sem zadovoljen,” je po nastopu dejal Tim in dodal: “Slišal sem trenerko na tribunah in ostale podpornike tukaj, vesel pa sem tudi za vse, ki navijajo zame v Sloveniji.” V Tokiu ga čaka še en nastop, v petek na 100 metrov hrbtno.

     

    Foto: Zveza za šport invalidov Slovenije 

  • PESTER SEPTEMBER V KNJIŽNICI POSTOJNA

    V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna septembra pripravljajo več dogodkov, tudi dve razstavi. Uporabniki še vedno lahko sodelujejo v bralnemu projektu Primorci beremo, do konca septembra pa si še lahko izposodijo knjigopaket presenečenja po izboru knjižničarjev.

    Ne bodo pozabili na mlade bralce in enoto v Pivki, jesenski čas pa napoveduje bibliobus, ki je danes krenil na pot. Poslušaj.

     

    Foto: Knjižnica Bena Zupančiča Postojna 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin