Mesec: september 2022

  • ZDRAVO ZA ZDRAVJE: VSAK DAN POTREBUJEMO VEČ STO DAROVALCEV KRVI

    V tokratni oddaji Zdravo za zdravje smo se posvetili življenjski tekočini. Ste vedeli, da kirurgi pri operaciji srca porabijo približno šest enot krvi, za teh šest enot so potrebovali tudi šest krvodajalcev? Pri ponesrečencih pa zdravniki lahko porabijo tudi do 30 enot krvi. Količine krvi vsekakor niso zanemarljive, saj zdravniki vsak delovni dan potrebujejo v povprečju nekaj sto krvodajalcev, da zagotovijo zdravljenje bolnikov.
    Naša gostja je bila Polonca Mali, vodja Centra za izbor dajalcev in odvzem krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino. V Sloveniji je najpogostejša krvna skupina A, njo ima približno 40 odstotkov prebivalcev. Sledi krvna skupina 0. Daruje lahko vsak med 18. in 65. letom starosti, ki tehta vsaj 50 kilogramov in je dobrega zdravja. Sicer pa lahko moški kri darujejo na vsake tri mesece, ženske pa na štiri mesece. V ponedeljek, 3. oktobra bo krvodajalska akcija med 7. in 13. uro v Logatcu v dvorani nad bazenom Zapolje.

    Avtor:Jaka Zalar
  • SPOMINI OTROŠTVA KRASIJO KNJIŽNICO POSTOJNA

    V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna je na ogled razstava z naslovom »Igrače mojega otroštva«. Postavil jo je Klub upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka v okviru 32. Dnevov evropske kulturne dediščine 10. Tedna kulturne dediščine, ki potekata pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Letošnja tema pobud je trajnostna dediščina.
    Ogledate si lahko slikanice, lesenega konjička, sani, drsalke in družabne igre, tudi predhodnico fliperja. Predmeti so bili v rabi v lokalnem okolju, stari pa so po več desetletij. Razstavljene igrače si lahko ogledate do 14. oktobra, v času odprtja postojnske knjižnice.

    Avtor:Jaka Zalar
  • PROGRAM KULTURNEGA DOMA V ROKAH OBČINE

    Kulturni dom Postojna stopa v novo sezono z drugačno organizacijo kot zadnjih nekaj let. Za vsebinski del bodo poskrbeli na občini, tehnični oziroma upravljavski pa še vedno sodi pod okrilje Zavoda Znanje.

    Župan Igor Marentič pravi, da se programski del na občini pravzaprav vrača tja, kjer je bil pred letom 2016. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • LEDENA DOBA NA OREHOVŠKEM KRASU

    Na povabilo ŠKD Orehek bo v soboto, 1. oktobra, ob 18.  uri v Kulturnem domu Orehek gostoval biolog iz Notranjskega muzeja Postojna dr. Slavko Polak. Spregovoril bo o ledeni dobi pri nas in se še posebej posvetil pivškim pleistocenskim nahajališčem oziroma nahajališčem z orehovškega krasa, ki so zelo zanimiva. 

    Flora in favna sta se namreč prilagajali hladnejšim in toplejšim obdobjem ledene dobe. Predavanje bo potekalo v okviru cikla Spoznajmo domače kraje in ljudi, Slavko Polak pa je že napovedal, da bo veliko odkritij in presenečenj  pokazal na razstavi prihodnje leto. Poslušaj. 

     

    Polarna lisica 

    Foto: Notranjski muzej Postojna 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • “BITI SPET SKUPAJ JE NEVERJETEN OBČUTEK”

    Vročica pred ekskluzivnima koncertoma skupine Mary Rose se stopnjuje. Spomnimo, ta petek in soboto ob 20.30 bosta v Kulturnem domu Postojna. Ker bo zasedba na njem obeležila 30-letnico delovanja in izdaje kultnega albuma Rocks Off, ki ga po novem lahko dobimo tudi kot CD ali vinilko, bo na obeh koncertih ekskluzivno zaigrala tudi prva zasedba Mary Rose.

     Pred koncertoma smo se pogovarjali š štirimi člani Mary Rose: kitaristom Ekijem Alilovskim, ki je stalnica skupine, aktualnim basistom Anžetom Steglom, prvim bobnarjem, ki je nalašč za to priložnost prišel s Švedske, Mitjem Šabcem in prvim basistom Juretom Škodičem. Poslušaj. 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • Mary Rose studio 2