Mesec: februar 2018

  • ANA IVANČIČ O POSTNEM ČASU

    Postni čas je v krščanstvu obdobje priprave na največji krščanski praznik veliko noč. Postni čas traja od pepelnice do velike noči. To je tudi čas sprememb in poboljšanja, načine pa določa postna postava. Pepelnična sreda in veliki petek sta tako dneva strogega posta. Vse ostale petke v postnem času velja samo zdržek od mesnih jedi. Katere jedi pa se uživa v postnem času nam je povedala predsednica društva Klasje Ana Ivančič.

    Avtor:Zasebno: Aljaž Červek
  • GOSPODARSKI FORUM V ZNAMENJU USPEŠNIH ŽENSK

    Postojnska gospodarska zbornica je na torkovem gospodarskem forumu, ki je potekal že blizu 8. marca, gostila uspešni poslovni ženski. To sta bili tašča in snaha, Sonja in Petra Šinigoj, nekdanja in sedanja direktorica podjetja SAOP iz Šempetra pri Novi Gorici. Podjetje je vodilno na področju proizvodnje  razvoja poslovnih programov za podjetja, društva in javni sektor. Programe SAOP uporablja več kot 6.000 organizacij in ustanov, kar pomeni več kot 30.000 uporabnikov. Gospodarske izzive Notranjsko-primorske regije pa Sonja Šinigoj vidi predvsem v turizmu in spodbujanju razvoja malih podjetij, dobro obiskan dogodek in živahna razprava pa sta gotovo dober obet za tretji letošnji gospodarski forum postojnske gospodarske zbornice.

     

     

     

    Avtor:Zasebno: Blanka Markovič Kocen
  • NAJBOLJ MRZLO JUTRO TE ZIME

    Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Zbudili smo se v najhladnejše jutro te zime. V regiji so najnižje temperature to jutro tradicionalno izmerili na dveh planotah. Na Babnem polju so termometri zjutraj kazali minus 25 stopinj Celzija, v Novi vasi na Blokah pa minus 26. Ponekod na Bloški planoti je bilo še hladneje, poročate poslušalci, ki ste za nas zbrali nekaj temperatur. V  Novem Svetu, Begunjah in na Rakeku so termometri zjutraj kazali minus 22, v Hotedršici in na Dolnjem Jezeru minus 20 in v Logatcu minus 21 stopinj Celzija. Le malo topleje je bilo v Cerknici, kjer so namerili minus 18 stopinj Celzija, tako kot v Idriji. Postojna in Ilirska Bistrica sta bila z minus 15 in minus 12 stopinjami Celzija prav topla kraja. Najvišje dnevne temperature se danes  bodo gibale od minus 7 do minus 4 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 2 stopinji Celzija. Jutri zjutraj bomo še imeli nekaj jasnine, a bo zelo mrzlo, opozarjajo na spletni strani ARSO. Čez dan se bo od juga pooblačilo, rahlo sneženje bo do večera zajelo zahod in jug države. Snežilo naj bi tudi na Obali. Petek bo oblačen. Večino Slovenije bo zajelo rahlo sneženje, Primorsko rahlo deževje. Oblačno bo tudi v soboto, ko se bodo na zahodu pojavljale manjše padavine.

    Tako je bilo na Blokah. Foto: Boštjan Žagar, fb Radio 94 

     

  • “NAJ NAVDIH NE ODLETI”

    Ivko Spetič Magajna je že več kot petdeset let dejaven na področju literature in kulture v domačem kraju. Leta 2015  je postal  častni občan Občine Ilirska Bistrica. Bil je ustanovitelj in pobudnik mnogih društev. Večina društev še vedno aktivno soustvarja kulturni utrip Ilirske Bistrice. Ivka Spetiča Magajno je pred mikrofon povabila Anja Hofman in izvedela celo, kako so nastale njegove prve pesmi. 

     

     

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman