Mesec: junij 2022

  • TD POSTOJNA OHRANJA DEDIŠČINO FURMANSTVA

    Postojna je bila kar dve leti prikrajšana za tradicionalni furmanski praznik. Postojnsko turistično društvo vabi k obisku 29. izdaje, ki bo v nedeljo pri Postojnski jami.
    Po besedah dolgoletnega predsednika društva Srečka Šajna, si že desetletja prizadevajo ohraniti kulturno dediščino, ki je zaznamovala naše kraje. Ko se je pred več kot tridesetimi leti porodila zamisel o furmanski prireditvi, so želeli zlasti mladim prikazati delo in življenje naših prednikov.

    Avtor:Jaka Zalar
  • OTROKOM V SLAVINI ŽELIJO POSTAVITI IGRALA

    V nekdanji šoli, kasneje kulturnem domu, v Slavini od začetka maja živi 20 otrok iz sirotišnice v Severodonecku. Večina otrok iz Ukrajine je stara od tri do štiri leta, najmlajši štirje niso dopolnili niti prvega leta starosti, eden pa je star sedem let. Ne samo SGLŠ, ki koordinira in skrbi za projekt, tudi domačini in ostala slovenska javnost večkrat poskrbijo za to, da je otrokom in spremljevalnemu osebju na tujem karseda udobno in domačno.

     Ljudje dobre volje so znova združili moči in se odločili, da otrokom priskrbijo tudi igrišče z igrali. Za postavitev igrišča potrebujejo  11.600 evrov. Morebitni višek denarja bodo namenili poučevanju slovenskega jezika za otroke in njihovo osebje. Sredstva zbira pivška območna Karitas. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • “TABOR V POSTOJNI JE ZA KOŠARKARJE PRVA STOPNIČKA”

    V organizaciji Košarkarske zveze Slovenije (KZS) in Športne zveze Postojna v Postojni že od nedelje poteka enotedenski 25. Košarkarski tabor KZS za dečke, srečanje  je sicer že 45. V ponedeljek pa bodo fante zamenjala dekleta na 15. Mednarodnem FIBA srečanju za dekleta. To srečanje Postojna gosti od samega začetka.

    Danes bosta mlade košarkarje obiskala zlata reprezentanta Klemen Prepelič in Gašper Vidmar, nato pa se bodo odpravili v Ljubljano na ogled reprezentančne košarkarske tekme med Slovenijo in Hrvaško. Seveda bodo tam glasno pozdravili postojnskega reprezentanta Alekseja Nikoliča. Tovrstni tabori so velika in dragocena izkušnja, pravi Tomo Tiringer iz Športne zveze Postojna: “Ne poznam reprezentanta, ki ni šel skozi košarkarske tabore.” V Postojni so na njih gostili vse kasnejše reprezentante, tudi Luko Dončiča. Poslušaj. 

     

    Foto: KZS 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
    • Košarkarski tabor 2
    • Košarkarski tabor 3
    • Košarkarski tabor 5
    • Košarkarski tabor 6
    • Košarkarski tabor 1
    • Košarkarski tabor 7
    • Košarkarski tabor 8 Tomo Tiringer
  • PATRICIJA AVŠIČ NIZA USPEHE

    Mlada violinistka Patricija Avšič z vrhunskimi dosežki dokazuje, da se uvršča med najperspektivnejše glasbenice na svetu. 13-letnica je na mednarodnem violinskem tekmovanju Leonida Kogana v Bruslju osvojila prvo mesto in prvo nagrado v svoji kategoriji. Najvišje mesto je konec maja osvojila tudi na mednarodnem violinskem tekmovanju Jankelevič v ruskem mestu Omsk, kjer ji je žirija podelila še veliko nagrado.
    Njen oče, profesor violine Matej Avšič pravi, da se izobražuje na Dunaju in v Gradcu. Patricija Avšič bo nocoj v logaški cerkvi sv. Nikolaja nastopila s svojo starejšo sestro Klaro in Komornim godalnim orkestrom Cantabile.

    Foto: Zajem zaslona

    Avtor:Jaka Zalar
  • PRVI FURMANSKI PRAZNIK PO EPIDEMIJI

    V nedeljo bo pri Postojnski jami potekal prvi furmanski praznik po dveletnem premoru. Izvedbo tradicionalne prireditve je namreč kar dvakrat preprečila epidemija.V sklopu programa že 29. furmanskega praznika se bo v zgodnjih jutranjih urah pričel pohod Po poteh nekdanjih kontrabantarjev.

    Od desete ure bodo na prizorišču pripravili tekmovanje v diatonični harmoniki in kuhanju lovskega golaža. Predstavili bodo starodobna vozila in spretnosti psov. Furmani se bodo s konji in vozovi po postojnskih ulicah podali ob 15. uri. Turistično društvo Postojna je s soorganizatorjema ter pokroviteljema Občino Postojna in Postojnsko jamo d.d. poskrbel tudi za glasbene nastope. Več v prispevku. 

    Foto: postojna.si 

    Avtor:Jaka Zalar