Mesec: september 2020

  • STEKLENE UMETNINE, VREDNE KAPELJ KRVI

    Umetnost je še posebej pomembna v teh izrednih časih. Skrbi za boljše počutje, človeka navdihuje in ohranja kulturno dediščino. Tega se dobro zaveda tudi logaška umetnica Anda Ovsec, ki bo v petek, 2. oktobra ob 18h v Stekleni galeriji v Logatcu razstavila svoje steklene umetnine. Anda svoje izdelke kombinira z lesom in kovino, pri delu pa umetnica tudi zakrvavi, saj je običajno, da se pri delu z ostrim steklom lahko večkrat ureže.

    Razstavo bo popestril tudi njen mož Janez Ovsec s svojimi likovnimi deli, glasbenik Urban Brenčič pa bo zaigral tudi na znamenito avstralsko trobilo didgeridoo. Ando in Janeza Ovsca bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Več o svojem ustvarjanju in petkovem dogodku nam je povedala ustvarjalka sama. Ogled razstave bo potekal skladno z vsemi varnostnimi ukrepi. Poslušaj.

    Fotografije: Janez Ovsec

    Avtor:Vesna Kovač
    • Anda Ovsec
    • Anda Ovsec 2
  • USPOSABLJANJE ZA PROJEKT KATALIZATORJI

    Mladinski center Postojna jutri začenja z brezplačnim usposabljanjem za dva kadrovska profila, ki organizacijam civilne družbe in mladinskemu sektorju trenutno najbolj primanjkujeta: to sta projektni vodja in komunikator.

    Tatjana Rant, vodja regijskega stičišča nevladnih organizacij Boreo, poudarja, da je izobraževanje namenjeno mladim brezposelnim, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Znanje in veščine projektnega menedžerja pa bodo udeležencem prišla prav predvsem pri delu v organizacijah, ki si aktivno prizadevajo za pozitivne družbene spremembe. Poslušaj. 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • OBČINA MORA NASTOPITI OSTRO

    Med 7. septembrom in 16. oktobrom v Sloveniji poteka mednarodni tečaj za kontrolorje združenih ognjev ob podpori minometov ter letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil. Zelo hrupne vaje, kot na primer minuli ponedeljek, pogosto potekajo tudi na OSVAD Postojna.

    Kot vemo, sporazuma med občino in Ministrstvom za obrambo glede aktivnosti na Počku ni že od leta 2018, na Morsu pa ni prave volje in interesa za nadaljevanja dialoga. To opaža tudi postojnski poslanec Robert Pavšič. Poslušaj. 

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • HOEDLMAYER JE ODPUŠČAL

    Družba Hoedlmayr logistika, ki se ukvarja z logistiko vozil, je morala zaradi koronske krize izvesti celovito prestrukturiranje, v okviru katerega je med drugim odpustila 100 zaposlenih. Jesen pričakujejo z zmernim optimizmom, so včeraj sporočili iz družbe s sedežem v Logatcu.

    “Tudi mi smo, tako kot številna druga podjetja, žal zabeležili velike izgube in smo morali zato izvesti načrt popolnega prestrukturiranja. Del tega načrta je bila, poleg modela začasnega čakanja na delo, na žalost tudi odpustitev približno 100 zaposlenih. To smo poskušali izpeljati na čim bolj obziren način, v tesnem sodelovanju z območnim zavodom za zaposlovanje. Odpuščenim delavkam in delavcem smo seveda ponudili tudi, da ostanejo v skupini Hödlmayr in se zaposlijo na drugih lokacijah (npr. na Češkem),” je v sporočilu zapisala direktorica družbe Agata Kržič.

    Kot pravijo v družbi, avtomobilska industrija po dramatičnih mesecih zaradi pandemije koronavirusa postopoma okreva in kljub težkim časom jesen pričakujejo z zmernim optimizmom.

    “Na lokaciji v Logatcu bomo v jesen zakorakali s 53 zaposlenimi ter vse svoje moči usmerili v našo osnovno dejavnost logistike vozil in v obstoječe lokalne in mednarodne stranke. V središču naših prizadevanj pa bo še naprej tudi strokovno izvajanje popravil po toči,” je povedala Kržičeva.

    Hoedlmayr logistika je hčerinska družba avstrijskega družinskega podjetja Hödlmayr International, katerega osnovna dejavnost je logistika vozil.  Ob obletnici je Hödlmayr  v Sloveniji zaposloval 189 ljudi.

     

    Fotro: http://www.hoedlmayr.si/

    Avtor:STA, MMP
  • KR´SNICE SO MORALE ODPOVEDATI KONCERT

    Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so zelo osiromašili kulturno življenje tako na profesionalni kot na ljubiteljski ravni. Letni koncert Ženskega pevskega društva Kr ´snice  iz Loške doline je vedno težko pričakovan dogodek, letos pa je bil še bolj, saj so ga morale pevke zaradi zdravstvenih razmer z junija prestaviti na oktober. A koncerta filmske glasbe, ki so ga pripravile, to nedeljo ne bo.

    »Najbolj se je zalomilo pri lokacijah,« so pojasnile pevke. NIJZ jim je za izvedbo koncerta v športni dvorani pri osnovni šoli v Starem trgu najprej dal zeleno luč, a je osnovna šola morala  prejšnji teden zaradi novih priporočil NIJZ ,ki šolam nalagajo, da zunanje osebe ne organizirajo dogodkov v njihovih prostori, sodelovanje odpovedati.

    Po iskanju drugih primernejših prostorov pod streho in v s skladu z mnenjem NIJZ pa so se Kr ´snice odločile koncert odpovedati. Upajo, da bodo časi, ko se bodo lahko glasbo predstavile v živo in s petjem komunicirale z občinstvom, kmalu tu.   

    Žensko pevski društvo Kr ´snice iz Loške doline, ki deluje pod umetniškim vodstvom Anemarije Štefančič, je lansko leto na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb v Kočevju osvojilo zlato priznanje.

     

    Foto: arhiv pevskega društva 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin