Mesec: marec 2018

  • VELIKONOČNE TRADICIJE

    Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na  veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Tradicija praznika ima korenine v judovstvu in celo v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. Predsednica Društva ljubiteljev narave in običajev Notranjske z Vrhnike Marija Dolenc pravi, da je s tem praznikov povezanih kar nekaj običajev.

    Avtor:Zasebno: Aljaž Červek
  • NOVO USPOSABLJANJE NA POČKU

    Od torka, 3., do četrtka, 5. aprila, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna in območju Mokronoga usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja iz enot Slovenske vojske in tujih oboroženih sil. Usposabljanje bo podpirala 152. letalska eskadrilja s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik. Letala bodo  v torek in sredo na nebu  predvidoma med 8. in 14. uro,  med 14. in 22. pa v četrtek.

    Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letal. Piloti se bodo v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji. Usmerjevalci združenega ognja bodo usposabljanje na javnih površinah zunaj vadišč Slovenske vojske izvajali brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.

    Vir: Slovenska vojska 

  • ČERNIGOJ JE SLUŽBOVAL TUDI V POSTOJNI

    Do 18. aprila je v galeriji na Inštitutu Jožefa Stefana na ogled razstava kraškega umetnika Avgusta Černigoja,  najvidnejšega predstavnika zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti, z naslovom Objekti, slike, kolaži. Sicer pa si kar 1400 del umetnika, ki je povezan tudi s Postojno, lahko ogledate tudi v Galeriji v Lipici. Več…

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • KMETIJA ZAJC IZ 5 DO 230 GLAV ŽIVINE

    Pridelava in predelava na naraven tradicionalen način ter brez umetnih dodatkov je geslo kmetije Zajc iz Planine, kjer se z živinorejo in predelavo mesa preživlja 6 polno zaposlenih ljudi. Kmetijo ZAJC sta pred dobrimi dvajsetimi leti prevzela Cvetko in Andreja Milavec, prvih 5 glav živine pa je bilo takrat v hlevu. Kako pa je na kmetiji danes?

    Avtor:Edo Klemenc
  • PLANINSKA JAMA ODPIRA VRATA V NOVO SEZONO

    Planinska jama sodi med naše najdaljše jame. Sotočje Raka in Pivke v njej pa velja za največje evropsko, če ne že svetovno, podzemno sotočje dveh rek. Planinsko jamo upravlja Jamarsko društvo Planina, ki na velikonočno nedeljo ob 14. uri jamo odpira ata za letošnje turistične obiske.  Zvonko Samsa iz Jamarskega društva Planinska jama nam je zaupal, da je jama, kljub padavinam, varna. Povedal nam je tudi, kakšno opremo obiskovalci potrebujemo.

     

    Avtor:Edo Klemenc