Mesec: oktober 2015

  • novice radio94 r94

    PRENOVILI CESTO MED HLEVIŠAMI IN DOLINO

    V petek popoldne so uradno odprli prenovljeni odsek ceste med Hlevišami in Dolino v Krajevni skupnosti Vrh. Cesta je bila v zelo slabem stanju, saj jo je ob zadnjih poplavah skupaj z mostovoma dvakrat odnesla voda. Občina Logatec je za investicijo namenila 230 tisoč evrov. Poslušaj.
  • novice radio94 r94

    MED OTOKOM IN POŽIRALNIKOM – RAZSTAVA FOTOGRAFIJ SILVA ZALARJA

    V Galeriji Krpan so v četrtek odprli razstavo črno-belih fotografij Med Otokom in požiralnikom Silva Zalarja, ki je v pusto pokrajino presahlega Cerkniškega jezera umestil golo telo. – Puste motive je oživel z nečim živim, z golim ženskim modelom, a se ni želel nagibati v nek erotični svet. S tem je dal življenje jezeru, vse do tistega trenutka, ko bo voda spet prišla in se bo na jezero vrnilo življenje, – je ob odprtju dejal fotograf in novinar Primož Hieng.  Razstava bo na ogled do 12. novembra. Več v prispevku.
  • novice radio94 r94

    NA VEČER PRED VSEMI SVETIMI SO NEKOČ PEKLI PREŠCE

    Večer pred vsemi svetimi je v zadnjih letih postal noč čarovnic, po zgledu Halloweena, ki ga praznujejo predvsem v angleško govorečih državah. Anglosaksonski praznik sega v keltsko izročilo. Ampak za to, da bi videli vračajoče se duše prednikov in spoznali darovanje prednikom, se ni potrebno zazreti med druide, vse to lahko poiščemo v domačem izročilu. Tudi na Slovenskem je bil to obredni praznik, ki je poznal celo svoj obredni kruh.  Imenovali so ga prešce. Na Notranjskem ga znajo speči v Hiši izročila v Dolenji vasi, kjer ohranjajo izročijo in pri prenašanju znanja delujejo kot vmesni člen med generacijami. Prisluhni pogovoru z Ljobo Jenče.
  • novice radio94 r94

    PLOVBA PO CERKNIŠKEM JEZERU

    Cerkniški svetniki so v odloku o plovbi po Cerkniškem jezeru določili tudi, da bo moral ponudnik, ki bo izposojal plovila, v ponudbi imeti tudi enako število tradicionalnih drevakov.
    Ampak, na jezeru je samo še nekaj drevakov, izdelava pa zahteva veliko časa, zato v dveh letih, kakor določa odlok, ne bi bilo mogoče izdelati zahtevanega števila teh tradicionalnih čolnov.
    Zato župan Marko Rupar obljublja, da bodo odlok popravili.

  • novice radio94 r94

    ZAPUŠČENE ŽIVALI BODO IZ POSTOJNE VOZILI NA GORIŠKO

    Zavetišče za živali Postojna je dokončno zaprlo vrata, zato so bile občine, ki so imele z njim sklenjene pogodbe, prisiljene poiskati drugo rešitev za izgubljene in zapuščene živali.
    Postojnska občina se je sicer še pred dokončnim zaprtjem začela dogovarjati z Obalnim zavetiščem, a do dogovor vseeno ni prišlo. Zdaj so tik pred podpisom pogodbe z zavetiščem
    Oskar Vitovlje, je povedal Robert Pavšič z Občine Postojna. Tripartitna pogodba pa predvideva tudi sodelovanje z Veterinarsko kliniko in Društvom za zaščito živali Postojna.