Mesec: avgust 2023

  • NA PRVI SEPTEMBER BO VEČER OB KAMNITI MIZI

    Ta petek pozno popoldne ob 18. uri bo ob kamniti mizi, ki stoji pri župnikovem kozolcu, potekal 2. večer ob kamniti mizi. Napovedan je bil že v začetku avgusta, a je prireditev ob deževnih dnevih odpadla. Tokrat bodo nastopali Kostja Šmuc, Peter Černilogar, Vinko Artič, Sulvo Slabe, Aljoša Murn, Izabela in Tinkara Delux, Zarja Razložnik in Anda Ovsec.
    Avtorji Večera pri kamniti mizi, ki poteka ob poljski poti iz Martinj Hriba proti Sekirici, so prireditev začrtali čisto spontano, prvi večer so izvedli 16. junija. Če bo med Logatčani dovolj zanimanja, bodo družben dogodek pripravili tudi prihodnje poletje.

    Avtor:Jaka Zalar
  • SREČNO, PRVOŠOLCI!

    Da si bodo otroci svoj prvi šolski dan v življenju zapomnili, ne bodo poskrbeli le njihovi starši, sprejeme jim bodo pripravile tudi občine, prvošolce bodo nagovorili župani in jih tudi obdarovali. Tako bo tudi v regiji, kjer število otrok, ki bodo jutri prestopili šolski prag ne odstopa bistveno od prejšnjih let, le v Loški dolini se zmanjšuje, šola na Pregarjah, ki po številu učencev velja za najmanjšo v državi, pa je pri vpisu prvošolcev podrla dolgoletni rekord.

    V Občini Pivka, kjer delujeta dve šoli, imajo na Osnovni šoli Pivka 56 prvošolčkov, še tri pa na njeni podružnici v Šmihelu. Na osnovni šoli v Košani je letos prvošolcev devet. Vse bo na sprejemih nagovoril župan Robert Smrdelj in jim podaril košaro s šolskimi potrebščinami, prejeli bodo tudi rutke in odsevnike. Sprejema se bodo udeležili še predstavniki sveta za preventivo, predstavniki Policije ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Postojna.

    Kako je v občini z največ osnovnimi šolami v regiji? Prvošolčkov na vseh sedmih osnovnih šolah v občini Ilirska Bistrica bo letos 130, kar je primerljivo s preteklimi leti, le šolsko leto 2021/2022 je bilo izjema s samo 117 otroki. Med šolami letos izstopajo Pregarje z devetimi prvošolci, kar je njihov rekord v zadnjih najmanj dvajsetih letih. Občina prvošolce obdari z nahrbtniki ter raznim drobnim materialom za večjo varnost v prometu.

    20 otrok si bo šolsko torbo prvič oprtalo na Blokah. Sprejem zanje bo na Osnovni šoli Toneta Šraja Aljoše pripravila učiteljica, udeležil se ga bo tudi župan Jože Doles. Občina vsako leto prvošolce obdaruje, letos se bodo razveselili knjige s posvetilom, rutice, kape, kresničke in odsevnega traku in sladkarij.   

    Z Občine Postojna sporočajo, da je število prvošolčkov primerljivo s prejšnjimi leti. 80 jih bodo pozdravili na Osnovni šoli Antona Globočnika s podružnicami, še dva učenca več  bosta šolski prag prvič pristopila na Osnovni šoli Miroslava Vilharja s podružnicami, na Prestranku pa so veseli 23 prvošolcev.  Župan Igor Marentič se bo udeležil sprejemov, občina bo otrokom podarila knjigo Petelinček prebudi upanje.

    Poglejmo na Logaško. 92 prvošolcev je na Osnovni šoli 8 talcev in 11 na njeni podružnici v Lazah, skupaj torej 103. 62ih prvošolcev se veselijo na matični Osnovni šoli Tabor, devetih na njeni hotenjski  podružnici in dveh v Rovtarskih Žibršah. Na Osnovni šoli Rovte bodo pozdravili 24 prvošolcev, še pet pa na podružnici, ki jo ima šola na Vrhu Sv. Treh Kraljev. Tako kot vsako leto jim bo župan Berto Menard podaril slovensko zastavo in knjigo, letos bo to knjiga Pravljična Slovenija Darje Arh Centrih.

    V Občini Cerknica bo prvič v šolo zakorakalo 127 otrok. Vpis po posameznih šolah glede na pretekla leta bistveno ne odstopa, najbolj konstanten pa je v Cerknici, kjer bo prvošolcev 48, na podružnici v Begunjah 20 in dva manj na podružnični šoli v Grahovem. Na Rakeku bo v šolske klopi prvič sedlo 22 otrok, v podružnici na Uncu pa še 19. Na vseh šolah bo z ravnateljicama in vodji šol prvošolce pozdravil župan Marko Rupar. V spomin na 1. september 2023 bodo prejeli knjigo, slovensko zastavo in zemljevid občine Cerknica, pa tudi kresničko in kakšno manjše presenečenje, so nam povedali na občini.

    Za konec poglejmo še v Loško dolino, od koder so nam odgovorili, da se število učencev zadnji dve leti zmanjšuje. V šolskem letu 2023/2024 bodo10 učencev prvič pozdravili v podružnični šoli v Iga vasi, prav toliko jih bodo sprejeli  tudi na matični šoli v Starem trgu. V Loški dolini sprejem prvošolcev pripravijo razredniki in učenci 9. razreda. Ob sprejemu dobijo slovensko zastavo, pogostijo pa jih s torto.

     Naj bo šolskih dni, ki bodo ostali v lepem spominu, čim več ni ne samo današnji. Srečno želimo prav vsem šolarjem in njihovim učiteljem. 

     

    Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • OBNOVE CERKVE NA PREMU SE JE LETOS NADALJEVALA

    Župnija Ilirska Bistrica si že nekaj časa prizadeva obnoviti cerkev sv. Helene na Premu. K obnovi je pristopilo podjetje Gnom iz Šentvida pri Stični, ki je lani izvedlo konservatorsko restavratorske posege na poslikavah kupole cerkvene ladje ter na štirih lokih nad slopi. Z delom pa so nadaljevali tudi letos.
    Obnova je potrebna predvsem zaradi posledic vdora vode. V cerkvi sv. Helene na Premu so prve poslikave Toneta Kralja na Primorskem, ki so bile že pred leti postopoma obnovljene. Današnja cerkev je sicer po zapisih cerkvene kronike že tretja na istem mestu, za sedanjo je bil temeljni kamen položen leta 1866.

    Fotografija: GNOM d. o. o.

    Avtor:Jaka Zalar
    • Cerkev sv. Helene na Premu2 GNOM
  • “OTROCI SO V PROMETU NEPREDVIDLJIVI”

    Otroci se v petek vračajo v šolske klopi, na kar nas opominjajo posebni znaki ob cestah, pa tudi nacionalna preventivna akcija Varno v šolo z geslom Srce prometne varnosti smo vsi.  Z  njo Agencija za varnost prometa in policija s partnerji voznike ozaveščata  o vračanju otrok v promet in na šolske poti, predvsem pa želita vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji za nastanek prometne nesreče.

    Pomočnik načelnika Postaje prometne policije Koper Boštjan Žnidaršič poudarja, da otroci drugače dojemajo razdalje in hitrosti  kot odrasli in so v prometu nepredvidljivi, zato bodimo pozorni povsod, ne samo ob prehodih za pešce. Okoli šol spoštujmo omejitve hitrosti in prometni režim ter računajmo, da bo tam v petek gneča. Ne pozabimo, da smo otrokom zgled tudi v prometu in s tistimi, ki se bodo prvič sami podali peš v šolo, pred tem skupaj prehodimo šolsko pot. Poslušaj.

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • AFRIŠKA PRAŠIČJA KUGA – KLJUČNO JE PREVENTIVNO RAVNANJE!

    Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi, povzroča pa veliko gospodarsko škodo. V zadnjem desetletju je dramatično vplivala na evropski sektor prašičereje in še naprej ovira lokalna in regionalna gospodarstva.

    Afriške prašičje kuge v Sloveniji še nismo zaznali, vendar se nezadržno bliža našim mejam. Nedavno je bila potrjena na Hrvaškem, pri divjem prašiču približno 50 km od meje s Slovenijo. Za preprečevanje bolezni je ključnega pomena preventivno ravnanje. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin z vso resnostjo pristopa k izvajanju ukrepov za zmanjševanje tveganja za vnos in širjenje bolezni in k temu spodbuja tudi najširšo javnost.

    Ključno je preventivno ravnanje

    Če se lahko na vnos bolezni po naravni poti – se pravi z divjimi prašiči – pripravimo, pa vnosa bolezni, za katero je odgovoren človeški faktor, ne moremo predvideti. Rejci, lovci, strokovne službe in širša javnost morajo upoštevati vse preventivne ukrepe, saj lahko le na ta način zmanjšamo možnost za vnos oziroma širjenje bolezni:

    • prašičerejci morajo dosledno izvajati biovarnostne ukrepe ter biti pozorni na zdravstveno stanje svojih prašičev. Vsak sum na bolezen naj nemudoma javijo veterinarju;
    • lovci naj bodo posebej pozorni na pojav poginov divjih prašičev. Če naletijo na poginulega divjega prašiča ali pri rednem odstrelu divjih prašičev opazijo znake, na podlagi katerih bi lahko posumili na APK, naj to nemudoma javijo na telefonsko številko 112;
    • za prenos bolezni na daljše razdalje je po navadi odgovoren človek– z odmetavanjem ostankov hrane, ki vsebujejo meso okuženih živali. Vsi, ki se vračajo iz držav, kjer je APK prisotna, naj s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni;
    • turisti, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna APK, naj ostankov hrane, ki so jih prinesli s seboj, ne odlagajo v naravo, temveč v zabojnike s pokrovom;
    • če v naravi najdete poginulega ali povoženega divjega prašiča ali njegove ostanke, o tem obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112.

     

    Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena. Naj tako tudi ostane!

     

    Več informacij:

    http://www.afriskaprasicjakuga.si/

    Naročnik oglasa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.