Mesec: avgust 2018

  • KROŽIŠČE V ŽAJFNICI DO KONCA LETA

    Direkcija RS za infrastrukturo bo do konca leta uredila krožišče v Cerknici, na križišču državne ceste Rakitna-Cerknica s Partizansko cesto in Gerbičevo ulico.

    V Žajfnici, kot pravijo domačini, bodo zgradili krožišče, uredili priključne krake in pločnike, pa tudi komunalne vode in odvodnjavanje. Poskrbeli bodo še za prometno opremo in signalizacijo.

    Dela so vredna skoraj 320 tisočakov, 270 tisoč evrov bo odštela direkcija, preostali del pa občina.

     Direkcija RS za infrastrukturo je pogodbo z izvajalcem že podpisala, podjetje Asfalti Ptuj pa je s pripravljalnimi deli že začelo.

    Foto: cerknica.si 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PO VOZIŠČU SO SE RAZTRESLE SONČNICE

    Tudi danes je na primorski avtocesti tovorno vozilo povzročilo daljši zastoj. Pokvarilo se je, včeraj pa je pa Primorki promet stal zaradi dveh prometnih nesreč tovornjakarjev.

    Prva se je zgodila okoli 14.30. Med Postojno in Ravbarkomando je voznik tovornega vozila s polpriklopnikom, 49-letni državljan Srbije, zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v zadnji del kombija 43-letnega Romuna. V nesreči se ni nihče poškodoval, povzročitelju pa so policisti izdali plačilni nalog.

    Nekaj po 15. uri pa je počilo med Razdrtim in Postojno, kjer je bil promet zgoščen zaradi predhodne nesreče. 37-letni državljan Romunije se je zato s tovornim vozilom s priklopnikom zaustavljal oz. zmanjševal hitrost, ko je v zadnji del njegovega vozila zaradi neprilagojene hitrosti trčil voznik tovornega vozila, 33-letni državljan BiH, ki sicer stanuje v Kopru.  Polovica avtoceste je bila zaprta do 17.30 ure, ko je bil najprej sproščen po levem prometnem pasu.

    Voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, povzročitelju sledi plačilni nalog. Policisti poročajo se, da je Romun prevažal sončnice, ki so se raztresle po vozišču.

    Foto: fb profil PGD Razdrto 

  • FOTOGRAFSKA RAZSTAVA GREŠ Z MANO?

    Do 5. septembra je v galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici na ogled razstava fotografij Jožeta Simoniča. Poleg užitkov ob občudovanju narave v vseh njenih odtenkih, prinaša bogato sporočilo. Vzpodbuja namreč pohodništvo v povezavi z varstvom narave in navdušuje ljudi, da opazijo lepote, ki jim jih ponuja narava. Avtor je najprej prehodil desetine kilometrov in iskal tiste motive, ki so mu najbolj pritegnili pozornost in so se mu zdeli najbolj posebni. Uskladiti je moral pravo obdobje, vreme, svetlobo. Razstavi je izbral pomenljiv naslov Greš z mano. Pokrajino, ki jo domačini jemljemo kot samoumevno, avtor, ki že dalj časa živi v Ilirski Bistrici, sicer pa prihaja iz Metlike, očarano imenuje raj na zemlji.

     

    Avtor:Zasebno: Anja Hofman
    • IMG-6792
    • IMG-6798
    • IMG-6795
    • IMG-6794
  • POSTOJNSKA JAMA OBJAVILA PREVZEMNO PONUDBO

    Družba Postojnska jama je objavila prevzemno ponudbo za odkup delnic Certe in Certe Holdinga, ki jih še nima v lasti. Za delnico Certe ponujajo sedem, za delnico Certe Holdinga pa 3,2 evra, kar je enako, kot so ponujali v prejšnji ponudbi. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj meni, da je to zadnja priložnost za lastnike.

    Prevzemna ponudba se nanaša na 68.690 delnic Certe holdinga (Postojnska jama jih ima v lasti že 1,69 milijona oz. 78,71 odstotka) in na 499.333 delnic Certe (v lasti jih imajo že 1,76 milijona oz. 77,90 odstotka). Pri ponudbi za delnice Certe sta sicer dva ponudnika, poleg Postojnske jame tudi Certa holding.

    Po Batageljevih besedah je to dobra in tudi zadnja priložnost za lastnike, da prodajo delnice. To je posebej pomembno v obdobju, ko se napoveduje visoko obdavčevanje kapitalskih dobičkov. Kot je dejal Batagelj po današnji skupščini Certe Holdinga v Cerknem, je to “morda zadnja priložnost, da lastniki delnic dobijo denar, namesto da jim polovico privarčevanih prihrankov pobere država”.

    Prevzemni ponudbi sta veljavni od 1. septembra do 1. oktobra, razen če se bo ponudba podaljšala. Iz Certe holdinga so danes sporočili, da so prevzemno ponudbo prejeli. Ko jo bodo preučili, bodo o njej podali mnenje. Prag uspešnosti prevzemih ponudb sicer ni bil določen.

    Na današnji skupščini Certe Holdinga pa so delničarji podprli predlog uprave in nadzornega sveta, da se bilančna izguba, ki po revidiranih izkazih na dan 31. decembra znaša 97.338 evrov, v celoti pokrije iz kapitalskih rezerv, so sporočili iz družbe.

    Skupščina se je seznanila z letnim poročilom družbe za leto 2017 in podelila razrešnico za lansko poslovno leto upravi družbe in nadzornemu svetu. Za revidiranje računovodskih izkazov družbe za tekoče leto so imenovali Revizijsko družbo ACAM iz Ljubljane.

    Predstavnik večinskega lastnika Batagelj je bil zadovoljen z iztekom skupščine, ki je minila rekordno hitro. Po njegovem mnenju so se zadeve v Cerknem umirile do te mere, da bo možno v naslednjih letih začeti nove naložbe v turistično gospodarstvo.

    Kot je poudaril Batagelj, so ljudje sprejeli njegov razvojni koncept, kar da je dobra popotnica, da bo v Cerknem kmalu tudi kaj videti.

    Trenutno vse moči usmerjajo v selitev blagovnice, ki zavzema velik del kompleksa Hotela Cerkno. Hkrati delajo na projektni dokumentaciji za temeljito prenovo hotela, kjer Batagelj napoveduje tudi dokončno prenovo term. V načrtu je še pomembna sanacija objekta Alpska perla na smučišču Cerkno, predvsem v apartmajskem delu.

    Avtor:STA
  • LJOBA JENČE IN JURE GORUČAN V ZELŠAH

    V cerkvi svetega Volbenka v Zelšah bosta jutri ob 19.30 nastopila Ljoba Jenče in Jure Goručan. Koncert “Od Marije cerkniške” bosta posvetila evropskemu letu kulturne dediščine in v izbrani glasbi predstavila zanimive in izjemno stare arhetipe, ki se skrivajo v naši ljudski pesmi. Ljoba Jenče bo na koncertu pela, uporabljala bo tudi gong in kristalno skledo, Jure Goručan pa bo klavir zamenjal za vibrafon. Kot ugotavlja pevka in zbirateljica ljudskega gradiva, ljudsko pesem današnjemu občinstvu lažje približa s sodobnimi pristopi. Kljub temu nekaj pesmi vedno izvede “po starem.” 

     

    Foto: Jana Jocif 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin