Mesec: december 2022

  • PRVA SAMOSTOJNA RAZSTAVA VIOLETE DOLES

    Violeta Doles še v prvem tednu januarja predstavlja svoja dela na prvi samostojni razstavi. Do 6. januarja si jih lahko ogledate v rakovški knjižnici. Ljubiteljska ustvarjalka je članica Kulturnega društva Rak Rakek, nedavno je prevzela vodenje likovne sekcije društva.
    Sicer pa je tudi članica mozaične sekcije rakovškega kulturnega društva, ta najmlajša sekcija društva se bo po novem letu predstavila v logaški Stekleni galeriji. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice na Rakeku, to je ob ponedeljkih, sredah in petkih.

    Avtor:Jaka Zalar
  • SREČANJE NA “PADLI MEJI”

    Odprtje meje s Hrvaško bo velik in pomemben dogodek za prebivalce, ki živijo ob njej, saj jih povezujejo prijateljstvo, sorodstvene vezi, tudi podobna, če ne že skupna zgodovina. Prenekateri kraji z obeh strani meje so se v preteklosti ekonomsko dopolnjevali. Tako je bilo tudi na Ilirskobistriškem. Ničkolikokrat smo slišali, da so bili Brkini z okolico vrt Reke.

    Tudi na TIC-u v Ilirski Bistrici so mnenja, da je treba proslaviti vstop Hrvaške v schengensko območje. Zato na novega leta dan pripravljajo srečanje na Jelšanah.  Na meji bodo nazdravili občani Ilirske Bistrice in sosednjih Matulj, pa tudi  župana Gregor Kovačič in Vedran Kinkela. Del Bistričanov bo na mejo kar odkolesaril.  Začetek kolesarjenja v ilirski Bistrici bo ob 10.30 na Placu. Poslušaj. 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • V NOVO LETO Z VILIJEM!

    V Postojni bomo novo leto pričakali na Titovem trgu. Da bo polnoč prišla hitreje, bo poskrbel tudi Vili Resnik s spremljevalno skupino. Oder bo njegov od 22. ure dalje. Kot pravi, je že cel december v pogonu, a silvestrovanja pri nas se še posebej veseli. Tukaj je že nastopil na silvestrski večer leta 2018 in bilo je super, pravi. 

    “Do ljudi je treba biti pošten,” meni priljubljeni pevec z odličnim glasom in neizmerno energijo ter pove, da se pripravi na čisto vsak koncert. Silvestrovanje na Titovem trgu v Postojni z Vilijem Resnikom in spremljevalno skupino, v kateri je tudi naš Matic Marentič, se bo torej začelo ob 22. uri; manjkala ne bo niti županova zdravica. Zaradi ljudi, živali in okolja ognjemeta seveda ne bo. Poslušaj. 

     

    Tako veselo je bilo z Vilijem  na prehodu v leto 2019.

     

    Foto: Foto atelje Postojna 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PRAZNIKOV NI BREZ KOLIN IN POTICE

    Ko pride čas prazničnih dni ob koncu leta, so naše mize obložene z značilnimi jedi, ki se od preostalih dni v letu nekoliko razlikujejo. A tudi recepti, s katerimi postrežemo ob praznikih, so se z leti spremenili. Rihard Baša, kuhar iz Jasena pri Ilirski Bistrici pravi, da je bila praznična hrana nekoč vsekakor sezonska.
    To je bil čas, ko je bilo pripravljeno kislo zelje, zrele so bile prve suhe mesnine. Zagotovo pa za praznik na domači mizi ni smela manjkati potica. Rihard Baša je prepričan, da se uniformirane hrane včasih ni poznalo. Ljudje so uporabili tisto, kar so imeli. Kuhar iz Jasena je zaprisežen lokalni kulinariki, nanjo pa ga vežejo tudi lepi spomini iz otroštva. Več v zvočnem zapisu.

    Avtor:Jaka Zalar
  • USPEŠNO BALINARSKO LETO 2022

    Z 18 osvojenimi medaljami na največjih mednarodnih tekmovanjih ter uspešno organizacijo ženskega evropskega prvenstva v Ljubljani ter ostalih tekmovanj na nacionalnem in mednarodnem nivoju lahko pri Balinarski zvezi Slovenije z zadovoljstvom potegnejo črto pod leto 2022.

    Balinarke  in balinarji so nastopili na rekordnem številu mednarodnih tekmovanj, saj je ob tradicionalnih svetovnih in evropskih prvenstvih epidemija koronavirusa na letos preložila še svetovne in sredozemske igre.

    Moška članska zasedba je pod vodstvom selektorja Davorja Janžiča in pomočnika Bojana Berčiča na svetovnem prvenstvu v Turčiji osvojila tri srebrne medalje   (Erik Čeh – posamezno, Dejan Tonejc – krog in Marko Švara – natančno zbijanje) ter dve bronasti medalji (Marko Švara, Dejan Tonejc – dvojice in Anže Petrič, Gašper Povh – štafetno zbijanje) in bila z bogatim izkupičkom tretja najuspešnejša reprezentanca tekmovanja.

    Članice so nastopile na evropskem prvenstvu v Ljubljani in kot edina reprezentanca osvojile odličja v vseh šestih disciplinah. Selektor Dejan Koren in pomočnica Petra Pivk Lukančič sta svoje varovanke popeljala do ene srebrne (Nina Volčina, Tadeja Petrič – štafetno zbijanje) in petih bronastih (Tadeja Petrič – krog, Ana Pevec – posamezno in natančno zbijanje, Nina Volčina – hitrostno zbijanje, Tadeja Petrič in Laura Škoberne – dvojice). S sredozemskih iger v Alžiriji se je Tadeja Petrič vrnila z bronom v natančnem zbijanju, Slovenke pa so med drugim slavile tudi na Adriatic Bocce Confederation četvereboju v Črni gori in mednarodnem turnirju v Srbiji.

    Piko na i uspešnemu letu članskih zasedb je sredi novembra postavila mešana zasedba v postavi Tadeja Petrič, Nina Volčina, Dejan Tonejc in Anže Petrič, ki je pod vodstvom selektorjev Davorja Janžiča in Dejana Korena slavila na svetovnem pokalu v Franciji.

    Bogato slovensko zbirko so dopolnile tudi mlajše selekcije, saj je izbrana vrsta mlajših članov pod taktirko selektorja Antona Kosarja in pomočnika Igorja Isteniča na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila dve zlati (Gašper Povh – hitrostno zbijanje, Erik Čeh – krog), dve srebrni (Žan Sodec – natančno zbijanje, Žan Sodec in Erik Čeh – dvojice) ter eno bronasto (Gašper Povh, Erik Čeh – štafetno zbijanje) medaljo. Mladinsko vrsto sta selektor David Šircelj in pomočnik Erik Hrvatin popeljala do ene srebrne medalje (Jaka Štremfel – hitrostno zbijanje).

    Ženska mladinska ter moška U-15 reprezentanca sta odigrali prijateljske tekme z vrstniki iz Hrvaške, mlade selekcije so nastopile tudi na mednarodnih turnirjih na Hrvaškem, v Franciji in Monaku.

    Balinarska zveza Slovenije je izpeljala vsa predvidena državna prvenstva ter poletni balinarski kamp v Rogaški Slatini in jesensko šolo balinanja v Ajdovščini Klubski vrhunec leta je bil zaključni turnir moške Super lige v Postojni s posebnim dogodkom za najmlajše, odmeven zaključni turnir ženskega pokala je gostila Cerknica, ženski Masters je potekal v Ljubljani, najboljši pa so prejeli posebna priznanja na decembrskem Dnevu slovenskega balinanja v Novi Gorici.

    Vir: Balinarska zveza Slovenije 

    Foto: Balinarska zveza Slovenije