Mesec: julij 2019

  • V CERKNIŠČICI POGINILE POSTRVI

    Danes dopoldan je v potoku Cerkniščica v Dolenji vasi poginilo 25 kg potočnih postrvi. Kraj pogina so si ogledali predstavniki Ribiške družine Cerknica in Policija. Ribe v Cerkniščici poleti največkrat poginjajo zaradi premajhnega vodostaja in posledično premalo kisika v vodi. Tokrat naj bi bilo drugače. Po prvih ugotovitvah, bi lahko v deževju v strugo prineslo preveč vode in preveč premešalo usedline;  ribiči pa ne izključujejo niti možnosti kratkotrajnega vdora fekalij ob nalivu. Obvestili so ribiško in okoljsko inšpekcijo.

     

    Fotogfafija je simbolična, wikipedia 

  • V BELSKEM BODO PREDSTAVILI TUDI POKLIC, KI GA NI VEČ

    Turistično društvo Pudgura bo v sodelovanju s partnerji to soboto pripravilo tradicionalno turistično-etnološko
    prireditev Gozdar-kmet nekoč in danes.

    Tradicionalna prireditev je namenjena ohranjanju kulturne, etnološke in etnografske dediščine na Postojnskem ter obujanju starih običajev in navad pri delu v gozdu in na polju ter vsakdanjem življenju v vaseh Pudgure.
    Osrednja tema letošnje prireditve so stari poklici in opravila, povezana z gozdarstvom in kmetovanjem. S kolarskim in kovaškim mojstrom bodo v živo predstavili dva zanimiva poklica. Medtem ko je kolar poklic, ki je že izumrl, se kovaštvo na novo oživlja. Pri kozolcu toplarju v Belskem bodo predstavili tudi izdelavo sekancev iz biomase ter uporabo sekancev za izdelavo biooglja. Poslušaj.

    Foto: arhiv organizatorja 

     

    Avtor:Edo Klemenc
  • BO V POSTOJNI MUZEJ SLOVENSKEGA IZSELJENSTVA?

    V Postojni želijo urediti muzej slovenskega izseljenstva, ob njem pa tudi razvojno-informacijsko središče za Slovence izven domovine. Čeprav gre za muzej na nacionalnem nivoju, občina želi, da zaživi in z njim vred ena izmed starih zgodovinskih stavb v Postojni. Med velika prizadevanja Občine Postojna, da se v stare stavbe v mestu vrne življenje, sodi tudi nakup Kutinove hiše. Potencialni najemniki so si v družbi arhitektov prostore za galerijo ogledali prejšnji teden. Več v prispevku. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ILIRSKA BISTRICA ZNOVA V IGRI ZA VODO NA OBALI?

    Po nesreči vlaka pir Hrastovljah in izlitju kerozina v zemljo, se je pokazalo, kako ranljiv je sistem vodooskrbe na Obali. Pristojni zanj iščejo ustrezno rešitev. Ožja delovna skupina bo nabor različic za nov vodni vir Krasa in Istre pripravila do septembra. Tako je po ponedeljkovem srečanju s predstavniki istrskih občin in upravljavci tamkajšnjih vodovodov v Ljubljani dejal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar.  Težave bi bile manjše, če bi zaživel projekt iz leta 2011. Takrat so župani iz Istre in Krasa ter Ilirske Bistrce z ministrom za okolje podpisali pogodbo o pripravi, izvedbi in obratovanju sistema preskrbe s pitno vodo Obale in Krasa. Po njem bi Ilirska Bistrica viške vode prodajala na Kras in Obalo. O tej možnosti se znova pogovarjajo. Župan Emil Rojc poudarja, da je Ilirska Bistrica pripravljena sodelovati, a vsaka šola nekaj stane. V propadli projekt so vložili veliko časa in denarja, tokrat ga ne nameravajo.

    Foto: JP Komunala Ilriska Bistrica 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • OD USTVARJALNIH DELAVNIC DO PODJETNIŠTVA

    Že deveto leto zapored v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Postojna-Pivka Mladinski center Postojna pripravlja zabavne in poučne počitnice. Na voljo bosta kar dva programa. Otroci bodo spoznavali tuje jezike, domačo okolico in veliko novih stvari na zabaven način. Podjetniški inkubator Perspektiva Postojna​ pa bo na pomoč priskočil pri programu za najstnike. Obarvali ga bodo podjetniško, saj bodo udeleženci razvijali svojo podjetniško idejo. Več v prispevku. 

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel