Mesec: september 2021

  • 10. LET ILIRSKOBISTRIŠKIH “KORONARCEV”

    Ob 29. septembru, svetovnem dnevu srca, so v Društvu za zdravje srca in ožilja opozorili, da lahko za zdravje srca veliko naredimo z zdravo prehrano in rekreacijo. Temu veliko pozornosti posvečajo tudi v Koronarnem društvu Ilirska Bistrica, ki je eno aktivnejših tovrstnih društev v Sloveniji in prav v oktobru obeležuje 10. leto delovanja.

    Kot je povedal  predsednik Jože Valenčič so ponosni na društveni bilten, ki so ga pripravili ob tej priložnosti. Zanimivo pa je tudi, da nihče od 200 članov ne kadi (več). Poslušaj

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • VPIS V ABONMAJA SE ZAČNE V PONEDELJEK

    Po lanski, kulturno mrtvi sezoni, Kulturni dom Postojna ponovno oživlja. V letošnjem gledališkem abonmaju za odrasle ponujajo šest predstav, prav toliko tudi v otroškem. Vodja Katja Jordan seveda ne ve, ali bodo lahko prihajajočo sezono izpeljali v celoti, a ostaja optimistična in napoveduje tudi že enkraten novembrski glasbeni dogodek.

    Vpis v oba abonmaja bo potekal od ponedeljka, 4. oktobra v pisarni Kulturnega doma Postojna ali na elektronskem naslovu kulturni.dom@zavod-znanje.si. Več v posnetku.

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • ZLATA PRAVILA PRI NABIRANJU GOB

    Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi in na sploh velja, da njeni prebivalci radi zahajamo v gozd ter dobro poznamo gozdne sadeže in druge dobrote, ki jih lahko tam naberemo.

    Čeprav gobe rastejo vse leto, vrhunec gobarjenja prinese jesen. Na nekaj zlatih pravil nabiranja gob nas bo spomnil determinator Jože Podboj. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NOTRANJSKE SPOMINČIČE ZLATKE RASHID

    Notranjske spominčice so pesniški prvenec Mariborčanke Zlatke Rashid. Zbirko bo v soboto ob 17. uri predstavila v Galeriji Krpan v Cerknici.

    Upokojena novinarka časnika Večer pravi, da ima dve domovino, Notranjsko, od koder so izvirali njeni starši, in Štajersko, kjer je družina našla dom. V pesmih je zbrala spomine na staro mamo in vas Hruškarje ter obudila Notranjsko, k i je ni več. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PET NOVIH STANOVANJ

    Občina Bloke v naselju Velike Bloke ureja večstanovanjski objekt, ki jih ga  je po več letih prizadevanj v last dalo ministrstvo za obrambo. Na Blokah bodo tako prišli do petih novih stanovanj za oddajo. Projekt je sprva predvideval štiri, dodatno, peto stanovanje, pa so dobili v prostorni kleti.

    V Velikih Blokah je sicer pet večstanovanjskih objektov, v tem delu kraja trije, že omenjeni in dva v zasebni lasti. V zasebni lasti je tudi večstanovanjskih objekt sredi kraja, propadajoči zraven pa je državna last in občina Bloke si že 15 let prizadeva, da bi tudi tu prišlo do brezplačnega prenosa lastništva. Poslušaj. 

    Foto: wikipedia 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin