Mesec: marec 2017

  • OD JUTRI VELIKA POŽARNA OGROŽENOST

     Uprava RS za zaščito in reševanje je od sobote razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Prepovedano bo kurjenje v naravnem okolju, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija pa bosta izvajala poostren nadzor.

    V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, so danes sporočili z uprave.

  • ČAS ZA PRVI SPOMLADANSKI PUN(K)T

    Društvo ljubiteljev gradu Snežnik in Festival Plavajoči grad jutri od 15. ure dalje vabita h gradu Snežnik  na Grajski pu(n)kt. Domačini, ki si prizadevajo za napolnitev grajskega kompleksa z vsebinami, tako začenjajo pomladno sezono kulturno-kulinaričnih dogodkov za vse gledalce. Jutri se bo v pristavah gradu Snežnik odvil pravi mednarodni festival. Najprej bodo nastopili italijanski lutkarji “Teatro della Sete” s predstavo italijanskih ročnih lutk in mask “BAGIGI CARPET SHOW”. Sledila bo loška skupina “Grajska straža”.  Matija Solce bo nato premierno uprizoril “Pasje življenje”. Kot pravi, gre za pasje-politično igro zvokov in objektov, ki je namenjena predvsem odraslim. Večer bo zaključil švedski duet “Gnol & Trälg “. Igral bo skandinavsko glasbo in melodije, ki jih je nabral na svojem potovanju. Šveda sta namreč v Slovenijo prikolesarila. Na Grajski pun(k)t poleg domačinov vabi tudi Narodni muzej Slovenije.

    Vir: Društvo ljubiteljev gradu Snežnik in Festival Plavajoči grad

  • ČEZ MEJO S TRISTO ŠTIRIDESETIMI “ŠTEKAMI”

    Policisti so včeraj na mejnem prehodu Jelšane zasegli večjo količino cigaret. Na Jelšane sta se ob 11.30 pripeljala 37-letni državljan Hrvaške in njegova 20-letna sopotnica, tudi s Hrvaške. Pri pregledu vozila in prtljažnika je policist v hrbtnem delu naslonjala zadnjega sedeža opazil, da je za zaščitno steno skritih več paketov cigaret. Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika so policisti preiskali celotno vozilo. Pakete cigaret so našli še v predelu rezervnega kolesa v prtljažniku, pod zadnjim sedežem in v predalu armaturne plošče.

    Skupaj so našli kar 340 »štek« cigaret. Policisti bodo voznika zaradi tihotapstva kazensko ovadili. Čeprav so 37-letnika policisti zvečer izpustili, so ga v nadaljnji postopek prevzeli delavci FURS-a, saj gre tudi za carinski prekršek. Delavcem FURS-a so predali tudi zasežene cigarete.

    Policisti so v Škodi superb našli kar 340 zavojev cigaret.    Foto: PU Koper 

    • DSCN0203
  • PRISLUHNILI BODO SOVAM

    Ob Cerkniškem jezeru živi kar pet vrst sov. Notranjska sekcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije jutri vabi na opazovanje sov ob jezeru. Izlet bo vodil domačin Janez Dragolič. Udeleženci se bodo ob 19.30 zbrali na parkirišču pri Dolnjem Jezeru in se v mraku odpravili na sprehod. Notranjska sekcija DOPPS-a opazovanje sov pripravi vsako leto. Udeleženci poslušajo oglašanje sov, vodja izleta jim razloži, katero vrsto so slišali. Če imajo srečo, kakšno sovo celo vidijo.

    Velika uharica se vedno oglasi.  Foto: wikipedia 

  • NAGRADA ZA “LOVCE NA ČLOVEŠKE RIBICE”

    Na 39. mednarodnem filmskem festivalu v Tachovu na Češkem sta se v uradno selekcijo uvrstila tudi dva  filma podvodnega fotografa in snemalca Cirila Mlinarja Cica, Water cycle in Proteus hunters. Prvega so predvajali med podelitvijo nagrad, zaradi močne sporočilnosti glede problematike pitne vode, film Proteus hunters pa je v konkurenci profesionalnih produkcij zmagal. Oba filma sta bila delno posneta v jamah postojnsko – planinskega sistema. Ciril Mlinar je za svoja dela prejel že številne nagrade, a zadnja je vedno najslajša… Poslušaj. 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan