Mesec: marec 2021

  • BISTRIČANI O ZAPIRANJU LOKALOV

    Sladko, a (pre)kratko, lahko rečemo ob jutrišnjem ponovnem zaprtju teras in gostinskih vrtov v regiji, ki so po dolgem času goste začele sprejemati šele 22. marca.  

     Žiga je na enem zadnjih jutranjih kofetkanj zmotil Bistričane. Lastnike lokalov je vprašal, kaj menijo o tako hitrem zaprtju, kaj mislijo o tem, da se bodo že v četrtek za male užitke obrisali pod nosom, pa so mu povedali tudi gostje. Poslušaj!

    FOTO: arhiv Radio 94 

     

     

    Avtor:Zasebno: Žiga Pangos
  • 10 SKRITIH ZAKLADOV ŽE DANES V OKNIH KNJIŽNICE

    Foto natečaj Skriti zakladi, ki sta ga sredi januarja razpisala postojnska izpostava JSKD in Facebook skupina Pstwojna, se zaključuje s postavitvijo razstave najboljših desetih del. Avtorji več kot 60 fotografij so navdih zanje iskali v  naravi, v naravni in kulturni dediščini kraja ter njegovi okolici.

    Kot je povedala vodja sklada Silva Bajc, pa  se ji je ideja porodila pravzaprav po naključju. Poslušaj.

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • ZNANJE O ODLAGANJU JE TREBA OSVEŽITI

    V podjetju Publikus, ki skrbi za zbiranje in odlaganje odpadkov v Občinah Postojna in Pivka opažajo, da smo občani po skoraj 10-ih letih ločevanja odpadkov malo pozabili na pravilno razvrščanje. Enkrat na leto namreč preverijo kakovost odlaganja in, kot ugotavlja Gregor Kranjec, si po zadnji analizi ne zaslužimo pohval. Zato so vsem gospodinjstvom v  obeh občinah že lani poslali letak o pravilnem ločevanju papirja, prejšnji mesec pa še navodila za odlaganje mešane embalaže.

    Kot pravi Gregor Kranjec, je še vedno pod drobnogledom  problematična točka pri pokopališču v Postojni, kjer se kopiči vsakovrstna krama in napoveduje, da bodo tam morda celo uredili manjši zbirni center.

    Kontrola leta 2019

     

    Foto: arhiv podjetja Publicus 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • KOMAJ ČAKAJO, DA POKAŽEJO RAZSTAVO

    V  skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom bo Notranjski muzej Postojna začasno zaprt od 1. do 11. aprila.  V muzeju so zadovoljni, da so od konca januarja, ko so lahko odprli vrata, do aprila, obeležili kulturni praznik in po razstavi Muzej krasa popeljali nekaj manjših skupin.

    Ko bo muzej zdaj odprl vrata, bo obiskovalce že čakala izjemna razstava del Lojzeta Perka. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ZA VELIKO NOČ SPLETNI POHOD PO POTI PISATELJA

    Zavod Rihtarjeva domačija iz Babnega Polja že deseto leto deluje v hiši, kjer se je leta 1894 rodil slovenski izseljenski pisatelj Frank Troha.  Ustanoviteljica zavoda,  pisateljeva pranečakinja Alenka Veber, je po njegovem pripovednem delu Spomin na veliko noč in domače kraje v domovini, v katerem opisuje pešpot iz Babnega Polja do Goričic, od koder je bila njegova mama, začrtala pohod. 

     Preselila ga je  tudi na spletno platformo Zoom. Spletno predavanje bo pripravila prav na velikonočno nedeljo ob 19. uri. Upa, da bo lahko letos pod streho spravila tudi pravi pohod. Če ji bo uspelo, bo že deveti. Poslušaj. 

     

    Foto: Alenka Veber 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin