Mesec: marec 2022

  • ČAROVNIK TUDI NA POSTOJNSKEM?

    Tretjo sezono Netflixove nadaljevanke The Witcher (Čarovnik) bodo snemali v treh evropskih državah, med njimi je tudi Slovenija. Igralci in ekipa že začeli zbirati v Sloveniji. Snemanje naj bi se začelo v okolici Kranjske Gore.

    V Slovenijo sta tudi že prispela igralca Henry Cavill in Freya Allan. Po Kranjski Gori naj bi se snemalna ekipa preselila v Postojno, snemanje pa nadaljevala v Predjamskem gradu. Po navedbah spletnega portala, ki prinaša novice o nadaljevanki, natančna lokacija ni znana, a   Predjamski grad bo 5. aprila zaprt, kar lepo sovpada s snemanjem The Witcher. Producent pa je tudi že delil fotografije z Nanosa, zato se portal sprašuje, ali bo snemanje teklo tudi na tej planoti. 

     

    Avtor:MMP
  • SCHAFENZI & AP IN NJUNA POMLAD

    Danes je pomemben dan za dva mlada hip hop glasbenika iz Pivke, Bora Šajna in Ajana Prelca, ki ustvarjata pod umetniškim imenom SCHAFENZI in AP. Med poslušalce sta namreč poslala prvo pesem z naslovom Pomlad.

    Kot pravita, nam pomlad nudi veliko priložnosti in pozitivne energije, ki jo lahko začutimo v času, ko se dnevi daljšajo. S pesmijo nas pozivata  k temu, da smo hvaležni za vse, kar nam življenje nudi in da se vsak dan izprašujemo o naših vrednotah in odločitvah.

    Klikni tukaj in poslušaj Pomlad. 

     

  • KAKO OBNOVITI GOZD?

    Gozd je naše veliko naravno bogastvo. V zadnjih letih so gozdove zelo prizadele naravne ujme, za piko na i so jih nato opustošili še podlubniki. Kakšna obnova je temelj trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi in kakšno vlogo igra pri tem nega gozda, smo vprašali Antona Smrekarja.  

    Vodja Območne enote Zavoda za gozdove Slovenije v Postojni poudarja, da le tri odstotke gozdov v Sloveniji obnovimo s sadnjo, seveda je bil v času naravnih nesreč, ki so prizadele gozdove, ta delež precej višji. Poudarja: “Spoštovati moramo drevesne vrste, ki po naravi uspevajo na našem območju in jim kvečjemu dodati nekaj gospodarsko pomembnih vrst. Takšna naravna zmes bo najbolj odporna tudi na podnebne spremembe.” Poslušaj. 

      

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NOVA SEZONA V PLANINSKI JAMI

    Jamarsko društvo Planina bo s tradicionalnim dnevom odprtih vrat Planinske jame v nedeljo začelo novo jamarsko sezono v tej največji vodni jami v Sloveniji. Predsednik društva Zvonko Samsa pravi, da jamarji tudi izven uradne sezone niso mirovali.

    Kot vsa leta strokovnjakom nudijo podporo pri proučevanju jame in jamskega živalstva, zaradi obnove Ravbarjevega stolpa pa so imeli tudi nekaj logističnega dela pred jamo, saj so morali prestaviti izhodiščno točko za njen obisk. Čeprav je Jamarsko društvo Planina pripravilo kar tri termine za nedeljski obisk, so praktično že zapolnjeni, a nič hudega, sezona bo še dolga. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • METULJČICE V POSTOJNI

    Postojnska skupina za samopomoč, ki deluje v okviru društva Metuljčica za pomoč pri obolenjih ščitnice, pripravlja  4. srečanje ščitničnih bolnikov Primorske. S tem želi povezati ščitnične bolnike, da s svojim znanjem in izkušnjami lažje obvladujejo bolezni, povezane z nepravilnim delovanjem te pomembne žleze.

    Tokrat bodo v sodelovanju z vodniki še posebej izpostavili pomen druženja in gibanja, zlasti hoje, pa tudi vlogo zdravilnih zelišč pri obvladovanju bolezni. Poslušaj.