Mesec: julij 2014

  • S PRIKLOPI NA KANALIZACIJO ZAČNEJO AVGUSTA

    V juniju so po manj kot enem letu zaključili izgradnjo kanalizacije na Rakeku, največjo investicijo v občini Cerknica, ki je težka kar 10 milijonov 800 tisoč evrov. Ob koncu prejšnjega meseca so dobili uporabno dovoljenje za kanalizacijsko omrežje in odločbo za poskusno obratovanje čistilne naprave. 18. avgusta pa bodo začeli s priklopi gospodinjstev. Župan Marko Rupar je zadovoljen tako z gladko izvedbo projekta kot odzivom Rakovčanov. Več na www.radio94.si

  • ZARADI TURISTOV NA POLICIJI VEČ DELA

    Slabo vreme je z drugih turističnih območij v Postojno prignalo večje število turistov kot običajno, kar se pozna tudi pri delu policistov. Ti pa na vrhuncu turistične sezone opozarjajo predvsem na to, da se na cesti obnašate odgovorno ter da se na pot odpravite ob primernem času. Poslušaj, kaj je povedal komandir Policijske postaje Postojna Gorazd Cimprič.

  • novice radio94 r94

    PRORAČUN V ILIRSKI BISTRICI ŠELE JESENI

    Ob koncu julija  občina Ilirska Bistrica ostaja brez proračuna. Načrt župana Emila Rojca, da ga Občinski svet (OS) sprejme na zadnji predpočitniški seji, je namreč padel v vodo, potem ko je občinska opozicija sejo, na kateri se je zbralo samo devet svetnikov,  bojkotirala. To pa pomeni, da ga bo sprejel že nov, na jesenskih volitvah izvoljen OS. Županu ni pomagalo niti to, da je na sejo povabil predstavnike KS in društev, ki naj bi svetnike prepričali, da vendarle potrdijo proračun. Poslušaj.

  • DO LJUBLJANE Z VLAKOM ŠELE PRIHODNJE LETO

    Februarska ledena ujma je najbolj poškodovala železniško progo med Borovnico in Pivko, kjer je vozna mreža za napajanje električnih vlakov tako rekoč popolnoma uničena. Po ocenah Slovenskih železnic bo na tej relaciji treba zamenjati okrog 170 kilometrov kontaktnih vodnikov in večino ostalih pritrdilnih elementov na stebrih ter okrog 1300 stebrov s temelji.
    Ekipe SŽ o že uspele elektrificirati  progo med Pivko in Prestrankom. Dela bodo nadaljevali na odsekih, za katere je dokumentacija že pripravljena. Sredi avgusta bodo tako začeli z izgradnjo temeljev vozne mreže na desnem tiru Verd-Logatec.  Za druge  odseke pa projektne dokumentacije še nimajo. Terminski načrt sanacije je okvirno določen, natančna časovnica pa bo odvisna od nabavnih postopkov. Na železnici načrtujejo, da bo začasna sanacija v okviru letos razpoložljivih sredstev opravljena na odseku Prestranek-Logatec,  izpeljali pa bodo tudi  del gradbenih del na odseku Verd-Logatec. Odsek Borovnica-Logatec pa bo najverjetneje elektrificiran v naslednjem letu. Preberi več.

    Potniški promet bo stekel postopoma, v skladu z napredovanjem del se bo povečevalo število potniških vlakov in sicer najprej daljinski, nato pa še lokalni potniški. Datuma dokončne vzpostavitve potniškega prometa pa še ne morejo določiti, pravijo na železnici. Poudarjajo še, da je potek del  v celoti odvisen od zagotovitve proračunskih sredstev.Zaradi posledic žledoloma in s tem povezanih omejitev pri tovornem prometu so na železnicah izgubili posel za okrog 700.000 ton tovora, vsak mesec pa zaradi vožnje dizelskih lokomotiv v tovornem prometu nastane za okoli milijona in pol dodatnih stroškov. Močno se je zmanjšalo tudi število potnikov, po ocenah na nekaterih relacijah tudi za okrog polovico. To poletje iz Maribora skozi Ljubljano do Kopra in nazaj sicer vozi kopalni vlak, ki bo vozil do konca avgusta. Dva kopalna vlaka brez prestopanja vozita do Opatije in Reke, do  28. septembra pa kopalce vozilo tudi v  Pulj.