Mesec: maj 2020

  • NEDELJSKI KLEPET: JANEZ OVSEC

    V današnjem nedeljskem klepetu gostimo ljubiteljskega slikarja Janeza Ovsca iz Loške doline, ki živi v Logatcu. Njegovi motivi vedno navdušijo, ker zna krajine in naravo dobro približati ljudem. Je predsednik Likovnega društva Logatec, pogosto pa razstavlja na skupinskih razstavah in ex-temporih.

    Za svoje ustvarjanje je prejel že več nagrad in imel kar nekaj samostojnih razstav. Pravi, da ga družina podpira in je hkrati njegov najboljši kritik, njegova žena Anda pa je tudi umetnica. Čeprav je po izobrazbi strojnik, je slikanju ostajal predan, poleg tega pa se rad ukvarja tudi s petjem in plesom. Zaupal nam je, kako ustvarja svoje akvarele, katere motive ima najraje in kaj načrtuje v prihodnosti. Poslušaj. 

    Avtor:Vesna Kovač
    • Janez Ovsec
    • Jutro
  • “DEPRESIJI KAŽEM FIGE!”

    V tokratni oddaji Vključujemo smo se pogovarjali z Martino Hribar, nekdanjo poštno uslužbenko in Bločanko, ki s svojo močjo do življenja dokazuje, da lahko iz vsake bolezni ali motnje potegnemo tudi dobro. Je pobudnica in ustanoviteljica Zavoda Vrabec ter poznavalka bloške zgodovine in kulturne dediščine, ki premaguje manično depresijo.

    Družba je sicer odprta in sprejemljiva za ranljive skupine, toda stigmatiziranje je še vedno prisotno, pravi Martina. Ni več tako stroga do sebe in drugih, predvsem pa ve, da ni tako pomembno, kaj pravijo ljudje. Zaupala nam je nekaj o svojem spopadanju in premagovanju bolezni, svojih projektih in odnosu do življenja, pa tudi, da je tej bolezni hvaležna, ker jo je veliko naučila. Prisluhni.

    Foto: osebni arhiv 

     

    Avtor:Vesna Kovač
    • martina hribar  3
    • Martina Hribar 2
  • JUNIJA V BISTRI NIZ ZANIMIVIH DOGODKOV

    Tehniški muzej Slovenije najdemo v Bistri pri Vrhniki. V nekdanjem kartuzijanskem samostanu so na ogled številne stalne in občasne razstave s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva. Muzej prireja tudi tematske nedelje ter Dneve znanosti in tehnike. Dislocirano enoto ima v Polhovem Gradcu, tam so uredili muzej pošte in telekomunikacij.  

    Muzej od začetka maja obratuje po običajnem urniku. Junija pa pripravlja niz zanimivih dogodkov, tudi poletno muzejsko noč, pester bo tudi zadnji junijski vikend. Sicer pa tehniški muzej tudi poslušalce vabi k sodelovanju. Pripravlja razstavo na temo različnih svetlobnih pojavov. Trenutno zbirajo material na temo modrega neba in belih oblakov. 

    foto: wikipedia 

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • FINALE BALINARSKE SUPERLIGE V ŠIŠKI

    Balinarska zveza Slovenije je organizacijo zaključnega turnirja superlige, ki bo na sporedu 27. in 28. junija letos, dodelila BŠD Šiška iz Ljubljane, so sporočili iz balinarske zveze.

    Na razpis za organizacijo zaključnega turnirja superlige za sezono 2019/20 so se prijavili trije klubi, med katerimi je Balinarska zveza Slovenije izbrala BŠD Šiška.

    Na zaključnem turnirju so bodo na nevtralnem prizorišču v legendarni balinarski dvorani v Šiški za naslov državnega prvaka potegovale štiri najboljše ekipe rednega dela elitne moške lige.

    Superligaši bodo prekinjeno tekmovanje nadaljevali 13. junija s tekmami 17. kroga, teden dni kasneje pa bo na sporedu zadnji del rednega dela sezone.

    Trenutno sta v najboljšem položaju zasedbi Trate iz Škofje Loke in Agrochem Hrasta iz Kobjeglave, ki sta si s 26 točkami že zagotovili nastop na zaključnem turnirju, tretjeuvrščena Skala iz Sežane ima 20 točk, za mesto med najboljšo četverico pa kandidirata še ljubljanski Krim in Zabiče s po 19 točkami.

    Avtor:STA
  • STOJI TUDI DELO TURISTIČNIH VODNIKOV

    Turizem je panoga, ki jo je koronakriza najbolj prizadela. Gre za kompleksno in na dejavnike iz okolja občutljivo gospodarsko dejavnost. Turistično verigo sestavljajo med seboj povezani in odvisni členi. Med njimi so tudi turistični vodniki. Licenco za vodenje po Zelenem kraju ima med 120 in 130 vodnikov, zelo aktivnih pa jih je 20. 

     Med njimi je Alenka Veber. Po primorsko-notranjski regiji je turistični avtobus nazadnje popeljala 11. marca. Dokler turistični  prevozniki, turistične agencije in vodniki ne dobijo natančnih smernic, bo njihovo delo stalo. Sogovornica rešitev išče v manjših skupinah. Poslušaj. 

     

    Foto: Blaž Žnidaršič 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin