Mesec: julij 2015

  • novice radio94 r94

    PROJEKT VARNA POT PRI OSNOVNI ŠOLI DRAGOTINA KETTEJA

    Svetniki Občine Ilirska Bistrica so se na nadaljevanju 7. občinske seje, pogovarjali tudi o novi prometni ureditvi pri lekarni, zdravstvenemu domu, Osnovni šoli Dragotina Ketteja in Domu na Vidmu. Po v začetni burni debati so potrdili vse predlagane sklepe. Odločili so tudi, da zamenjajo sedanjega upravitelja Javne tržnice ob trgovskem centru Mikoza in jo v upravljanje predajo Društvu za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Na občini se bodo potrudili, da bo društvo tržnico prevzelo v najkrajšem možnem času, je še obljubil župan Emil Rojc. Prisluhni.

  • novice radio94 r94

    VOJSKA ODPRLA PRENOVLJEN OBJEKT NA BILAH

    Včeraj je Slovenska vojska odprla prenovljen objekt na Bilah, ki bo namenjen rednemu delu Slovenske vojske in predvsem prihodnji upravi osrednjega vadišča Poček. Obnovitvena dela na objektu je v tem mesecu ob podpori inženircev 1. brigade opravilo približno 30 pripadnikov Nacionalne garde Kolorada, gradbeni material in stavbno pohištvo pa so zagotovila slovenska podjetja. Obnovo je v vrednosti 193 tisoč dolarjev financirala ameriška vlada. Objekt, v katerem so bili nekoč hlevi in veterinarska postaja lipiške konjušnice, pred tem pa je bil v lasti stiškega samostana, je kulturna dediščina pod spomeniškim varstvom, zato je je nad obnovo bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine.Odprtja prenovljenega objekta so se udeležili tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Robert Hartley in postojnski župan Igor Marentič. Na območju vadišča Poček naj bi po državnem prostorskem načrtu postavili več stavb, nekaj tudi na Bilah, vendar je izvedba načrta prestavljena v prihodnost zaradi trenutnega finančnega stanja. Popravila so potrebne tudi ceste na tem območju.

  • novice radio94 r94

    LIKOVNO DRUŽENJE POD KAČJO SMREKO

    V soboto bo v gozdovih okoli Godoviča potekalo Likovno druženje po »Kačjo smreko«, kjer bodo umetniki poskušali upodobiti značilnosti te pokrajine,
    stavbne dediščine in lepote naravnih danosti. Ob robu dogodka bodo predstavili tudi relaksacijsko terapijo z gongi.

  • novice radio94 r94

    STANJE V GOZDOVIH JE KRITIČNO

    Po lanskem žledolomu so razmere v notranjsko – primorskih gozdovih še ugodnejše za razvoj podlubnikov. Nevarnost za naše smrekove gozdove je zelo resna, pravi Anton Smrekar z Zavoda za gozdove Slovenije. Pravzaprav je situacija že kritična, pravijo gozdarji. Zato prosijo lastnike, da ukrepajo ob prvih znakih napada lubadarjev. V skrajnih primerih ukrepa tudi gozdarska inšpekcija. Če se lastnik ne odziva, pa lahko pride tudi do izvršbe. Poslušaj.

  • novice radio94 r94

    POSTREZITE SI S KNJIGO!

    Postojnčani ste gotovo že opazili mični leseni hišici, v katerih na bralce čakajo knjige. To sta knjigobežnici, ki ju najdete v mestnem parku in na stavbi knjižnice. V sodelovanju s SGLŠ ju je postavilo Društvo za višjo kakovost življenja Prestop. Knjigobežnice so skupina ljubiteljev dobrih knjig, ki je pred petimi leti nastala na pobudo Nine Kožar z namenom spodbujanja branja in izmenjave knjig. Skupina ima že skoraj 4000 članov na Facebooku, kjer tudi stalno posodabljajo zemljevid slovenskih« knjigobežnic«. Vseh je v Sloveniji že več kot 60. Društvo Prestop postavitev tretje knjigobežnice v Športnem parku načrtuje za september. Več v prispevku.