Mesec: september 2018

  • DOM UPOKOJENCEV SE PRIPRAVLJA NA SVOJ DAN

    V Domu upokojencev Postojna se pridružujejo festivalu za 3. življenjsko obdobje, vzdušje v domu pa je je praznično, saj festival združujejo s 6. tradicionalnem Dnevom Doma upokojencev Postojna, ki ga obeležujejo 2. oktobra. Niz raznovrstnih dogodkov se bo zaključil 8. oktobra, začel pa se je minuli torek s tretjimi športnimi igrami. Dom upokojencev Postojna na katerikoli dogodek, vse je predstavila delovna terapevtka Ivana Smrdel,  vabi stanovalce, svojce, zaposlene in zunanje obiskovalce, ki jih dogajanje pri njih zanima.

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • JUBILEJNA BUČIJADA V HARIJAH

     V nedeljo v Harijah pripravljajo že 10 Bučijado. Gre za kulinarični dogodek, kjer ponujajo domače dobrote značilne za ilirskobistriški konec, v njih pa prevladuje predvsem buča. Bučijada je bila v začetku večdnevni dogodek, zadnja leta pa kulinarični festival pripravljajo kot enodnevni kulinarični festival. Priprave nanj potekajo skozi celotno leto. 

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel
  • “VLADNI IZRAČUN NESPREJEMLJIV”

     21. septembra je na Ministrstvu za finance potekal prvi sestanek združenj občin z novo vlado glede financiranja občin v letih 2019 in 2020. Na njem  je vlada predstavila predlog višine povprečnine za financiranje stroškov občin in sicer za 2019 564,75 € in  za leto 2020 575,44 €. Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je  predstavil seznam sprememb zakonodaje, ki so občinam povzročile povečanje stroškov za izvajanje nalog. Opozoril je tudi na napako v izračunih, ki so bili združenjem posredovani s strani Ministrstva za finance. Obenem je predstavil in argumentiral predlog višine povprečnine ZOS za leto 2019 v višini 608,78  €.

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • MED PODSKRAJNIKOM IN DOLENJO VASJO PEŠCI IN KOLESARJI VARNI

    Obnova ceste med Dolenjo vasjo in industrijsko cono v Podskrajniku je končana. Prva faza obnove se je začela že v lanskem letu, ko so obnovili odsek v dolžini 450 metrov. Občina Cerknica je letos uredila še komunalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo ter preplastila dotrajano cestišče, ki je zdaj tudi širše. Oblčina Cerknica ni pozabila na varnost pešcev in kolesarjev. 

  • VITA – NOVO IME NA GLASBENI SCENI!

    Naša priljubljena radijska kolegica Vita Jordan je novo ime na slovenski glasbeni sceni. Za glasbo in petje živi že od malih nog. Pri 18 – ih se je morala zaradi težav z glasilkami petju za nekaj časa odpovedati. S pravilno tehniko uporabe glasu, ki se je uči pri učiteljici solo petja in dihalne koordinacije Barbari Camille Tanze, je problem odpravila in se tako izognila operaciji.

    Znanje o govornih tehnikah, nastopanju pred mikrofonom in interpretaciji pa Viti predaja igralka  Maja Martina Merljak. Študentka 4. letnika Fakultete za socialno delo se danes petja loteva resno in profesionalno.  V začetku leta se je kot vokalistka pridružila pop – rock skupini VIT@VOX, v kateri glasbo ustvarja še šest prekaljenih glasbenikov s primorsko – notranjskega konca. Vita se veseli novih uspehov in upa, da si boste njeno najnovejšo skladbo večkrat zavrteli :) 

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel